• DOLAR 34.542
  • EURO 36.004
  • ALTIN 2993.793
  • ...
Uzmanlardan Ramazan ayı için beslenme tavsiyeleri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ramazan ayında daha sağlıklı bir beslenme için bazı tavsiyelerde bulunan Batman İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu, Ramazan ayı beslenme ve yaşam şeklinde şeklinin değiştiğine dikkat çekerken aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemeklerden uzak durulması gerektiğini söyledi.

Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan saatlerinde en az 2 öğünü tamamlamak ve sahurun atlatılmaması gerektiğini dile getiren Pamukçu, "Sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesinin zararlı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bu beslenme tarzı açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır. Bu durumun aksine eğer sahur öğünü, ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır." ifadelerini kullandı.

"Sahurda aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile hamur işlerinden uzak durulmalı"

Pamukçu, "Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmek gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilebilir. Gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi; aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile hamur işlerinden uzak durulması uygun olacaktır." dedi.

"Sıvı tüketimine dikkat"

İftar sofraları için hazırlanan yiyeceklerin tüketim miktarının da önemli olduğuna dikkat çeken Pamukçu, "İftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 2-3 kat fazlası bulunabilmektedir. İftarda kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Çok hızlı bir şekilde ve çok yüksek miktarda besin tüketilmemeli. Aksi takdirde bu durum hem sağlık açısından risk oluşturabilir hem de ilerleyen günlerde kilo alımına zemin hazırlayabilir. Yeterince sıvı alınmaması durumunda ise su ve mineral kaybı sonucu bayılma, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilmektedir. Susama hissi duymasanız bile iftar ve sahur arasında sık sık su için. İftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak da sindirime yardımcı olacaktır" diye konuştu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir