• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Aşçı adayı öğrenciler günde 20 bin kişi için yemek hazırlıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Şehitkamil ilçesi Beykent Mahallesi’nde bulunan Beylerbeyi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Yiyecek İçecek Hizmetleri Bölümü öğrencileri, okulun modern yemekhanesinde her gün 20 bin kişilik yemek pişiriyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın destekleriyle oluşturulan okulun modern gıda deposunda muhafaza edilen mevsim yiyecekleri, geleceğin aşçıları tarafından hafta içi her gün lezzetli ev yemeklerine dönüştürülüyor.

Uzman alan öğretmenleri ve usta öğreticileri eşliğinde öğrenciler tarafından günde 3 öğün pişirilen 4 çeşit yemek kentte başta çoğunluğu taşımalı eğitim gören toplam 12 bin öğrencinin okullarının yanı sıra bazı kamu kurumlarına ve hastaneler için günlük olarak hazırlanıyor.

İş hayatlarına atılmadan önce öğretmenleri eşliğinde mesleki deneyim kazanan öğrencilerin hazırladığı yemeklerden elde edilen gelir döner sermayede toplanarak döngü sağlanıyor.

Yiyecek İçecek Hizmetleri Bölümü öğrencileri, büyük bir heves ve özveriyle hazırladıkları yemekler sayesinde aylık 3 milyon lira gelir elde ediliyor. Beylerbeyi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri bu başarılarıyla bu yılın ilk iki ayında Türkiye'de en fazla gelir elde eden okullar arasında ikinci sırada yer alırken, okul yöneticileri ve öğrencileri önümüzdeki aylarda birinci olmayı hedefliyor.

Lisenin bahçesinde yer alan bin metrekarelik imalathanede usta öğreticilerin önderliğinde ilk başta kentteki taşımalı eğitim gören 12 bin öğrenci için yemek hazırlayan öğrencilerin yaptıkları lezzetli yemeklerin beğenilmesiyle birçok kurum ve kuruluştan gelen talepler üzerine üretim artırıldı.

Lisede eğitim gören öğrenciler, meslek hayatına gördükleri eğitim ile birlikte adım atmaya hazırlanıyor. Uzman öğretmenler ve usta aşçılarla birlikte uygulamalı eğitim gören öğrenciler, hem beceri kazanıyor hem de kazanç elde ediyor.

Her gün 20 bin kişiye hijyenik bir şekilde yemek hazırlayan öğrenciler, eğitimlerinin yanı sıra elde ettikleri gelirle ülke ekonomisine de büyük bir katkı sağlıyorlar.

Adeta bir yemek fabrikası gibi günde 20 bin kişiye yemeğin hazırlandığı lisenin ve öğrencilerinin bu başarısı herkes tarafından takdir ediliyor.

Kentteki özel ve resmi kuruluşların yanı sıra Suriye'nin güvenli bölgelerindeki kurumlara günlük yemeğin hazırlandığı lisede yemek hazırlanmakla birlikte öğrencilere mesleki eğitim kazandırılıyor.

Öğretmen ve öğrencilere maddi anlamda kazancın sağlandığı lisede 11’inci sınıf öğrencileri asgari ücretin 3'te 1'i kadar, 12’inci sınıf öğrencileri ise asgari ücret alıyor.

Mesleki eğitim vasıtasıyla 60 kişinin istihdam edildiği lisede öğrencilerin sigortaları ise okul tarafından yapılıyor. Lisede büyük kazanlarda hazırlanan yemeklerde lezzet, kalite ve hijyenden de asla ödün verilmiyor.

Yiyecek İçecek Hizmetleri Bölümü Alan öğretmeni Furkan Yavaş, okulun yemekhanesinde öğrenciler tarafından her gün 20 bin kişiye 3 öğün 4 çeşit yemeğin yapıldığını söyledi.

Usta öğreticiler, çırak öğrenciler ve ekip arkadaşlarıyla birlikte birçok kuruma en kaliteli hizmeti vermeye çalıştıklarını belirten Yavaş, “Buradaki amacımız asla kâr etmek değil. Özellikle yaklaşık 10 bin civarında taşımalı öğrenciye buradan her gün yemek gidiyor. Diğer kurumlarla birlikte 20 binin üzerinde bir sayıya yemek hazırlıyoruz. Taşımalı eğitim gören öğrencilerimize verdiğimiz bu hizmetle hem devletimize hem milletimize büyük bir hizmet verdiğimizi düşünüyoruz.” dedi.

“Hedefimiz birinci olmak”

Şubat ayı itibarıyla Türkiye genelinde döner sermaye işletmesi bulunan okullar arasında ikinci sırada yer aldıklarını bildiren Yavaş, “Hedefimiz birinci olmak. Umarım bu hedefimize en kısa zamanda ulaşırız. Ayrıca bu okulda mesleki eğitim merkezi ayrıcalığı ile birçok çırak öğrencimiz çalışıyor. Bu öğrencilerimizin eğitimini gerek biz hocaları gerek usta öğreticiler ile birlikte vermeye çalışıyoruz. Bu çırak öğrencilerimiz 4 yıllık eğitimlerini tamamladıklarında hepsinin iyi birer usta olarak bu okuldan ayrılmalarını hedefliyoruz. Umarım bütün hedeflerimize en kısa sürede ulaşırız.” ifadelerini kullandı.

“Öğrencilerimizin iyi birer usta olmalarını istiyoruz”

Öğrencilerin imalathanede mesleklerini uygulamalı öğrendiğini dile getiren Yavaş, “Çırak öğrencilerimiz haftanın 5 günü yemekhanede pratik uygulamalarını yapıyorlar. Haftanın bir günü de okulumuzda teorik eğitimlerini tamamlıyorlar. Çırak öğrencilerimize kasaphane, pastane ön hazırlık, sıcak ve soğuk mutfakta mümkün olduğu kadarıyla eğitim vermeye çalışıyoruz. Özellikle öğrencilerimizle yakından ilgilenmeye çalışıyoruz. Çünkü birinci önceliklerimizden bir tanesi çırak öğrencilerimizin iyi birer usta olmalarıdır. Bu anlamda öğrencilerin eğitimine odaklanmış durumdayız.” şeklinde konuştu.

“Bu mesleği seviyorum”

Hedefinin mezun olduktan sonra bu bölüm üzerinden ilerlemek olduğunu vurgulayan öğrencilerden Berat Kurt, “Okulumuzda aşçılık eğitimi alıyoruz. Birçok alanda çeşitli bölümler var, bizde bu bölümlerde eğitim görüyoruz. Bu okulda aldığımız eğitim sayesinde meslek sahibi olmak istiyoruz. Zaten bundan dolayı bu okulu tercih ettim. Bu mesleği seviyorum, bundan dolayı bu okulu ve bu bölümü tercih ettim. Haftanın 5 günü yemekhanede eğitim görüyoruz, bir günde okula gidip teori eğitim görüyoruz.” diye konuştu.

“Yemek yapmayı çok seviyorum”

Yemekhanede yemek yapmayı öğrendiklerini ve yemek yapmayı sevdiğini belirten Mehmet Solak ise şunları söyledi:

“Bu okulda hem meslek öğreniyorum hem de ileriki zamanda işim olursa aşçı olmak istiyorum. Yemek yapmayı çok seviyorum, ileriki hayatımda bu mesleği yapmak istiyorum. Bundan dolayı da bu okulu ve bu bölümü seçtim. Bu okulda birçok eğitim görüyoruz. Öğretmenlerimiz ve ustalarımız bize yardımcı oluyorlar. Sabah işe başlıyoruz, öğlene kadar da mesaimiz bitiyor. Haftanın 5 günü pratik, bir günü de teorik eğitim alıyoruz.” (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir