• DOLAR 32.283
  • EURO 34.751
  • ALTIN 2402.008
  • ...
Ankaralılar, fahiş kiralarla yapılacak düzenlemeye ilişkin beklentilerini anlatı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Son dönemlerde her sektörde yapıldığı gibi kiralık daire fiyatlarına da fahiş oranda yapılan zamlar kiralık ev arayanların büyük bir mağduriyet yaşamasına yol açıyor.

Başkent Ankara'da kimi bölgelerde asgari ücreti geçen yüksek kira fiyatları vatandaşları mağdur ederken, Ticaret Bakanlığının fahiş kiralar üzerine yapacağı çalışmalar tüm yönleriyle bir çözüm bulması bekleniyor.

 

Ankara'da konut fiyatları her geçen gün yükseliyor. Kentte hem konut satın almada hem de daire kira fiyatlarında fahiş bir şekilde yaşanan artış, vatandaşların yanı sıra gayrimenkul sektörünü de çok ciddi anlamda etkiliyor.

"Ev sahiplerine biraz dur demek gerekiyor"

Ankaralılar, Ticaret Bakanlığı'nın fahiş kiralar üzerine yapacağı çalışmalarla ilgili beklentilerini anlatarak kiralara nasıl bir düzenleme getirilmesi gerektiğini aktardı.

Gürsel Çiloğulları

Yüksek kiraların önü alınması gerektiğini aktaran Gürsel Çiloğulları, "Ev sahiplerine biraz dur demek gerekiyor. Zıvanadan çıktılar. Evi olmayanlara da yardımcı olsunlar." dedi.

"Asgari ücrete göre bir indirim yapılabilir"

Sabahattin Danışan

Kiraların halkın alım gücüne göre yapılması gerektiğini söyleyen Sabahattin Danışan, "Asgari ücretli bir insanın 3 bin-5 bin lira kira verebilecek bir gücü var mı? Yok. Asgari ücrete göre bir indirim yapılabilir. İlçelere göre kiraları düzenleyebilirler. Örneğin Çankaya ile Sincan arasında fark olması gerekir. Bunu gözetirseniz insanlara inmiş olursunuz. Yoksa hep konuş konuş olmuyor. Devlet söz değil; icraat yapması lazım." ifadelerini kullandı.

"Kira fiyatlarının çok güzel olmasını isteriz"

İpek Atak

Ticaret Bakanlığının kiralarla ilgili herhangi bir önlem alacağına inanmadığını söyleyen İpek Atak, "Siz inanıyor musunuz düzenlemelere? Ortalık yangın yeri. Belediye marketinden yarım kilo et aldım 75 lira verdim. Ben hiç öyle bir şeylere inanmıyorum. Çok güzel olmasını isteriz ama hani nerede?" şeklinde konuştu.

"Kiracı arkadaşlara Allah yardım etsin"

Sedat Peker

Kirada oturanlara her zaman duacı olduğunu dile getiren Sedat Peker, "Kiracı arkadaşlara Allah yardım etsin ve mal sahiplerini de Allah ıslah etsin. Adam 4 bin 250 lira maaş alıyor, 2 bin lira kira veriyor. Bu adam nasıl geçinecek?" dedi.

"Kiralar asgari ücretin 4'te 1 veya 5'te 1 şeklinde olması gerekiyor"

Celal Güler

Emekli bankacı Celal Güler, "Asgari ücretin 4 bin 250 olduğu bir yerde bu düzenleme hangi birine yardımı olacak. Düzenlenirken asgari ücret değil de asgari ücretin çok altında 4'te 1 veya 5'te 1 şekilde kiralar düzenlenirse ancak bu insanlar geçimini sağlar. Kiraların maaşın yüzde 60-70'lerde olduğu bir ortamda düzenlenmesinin hiçbir fayda getirmesini zannetmiyorum." dedi.

"Kiralara cüzi bir miktar zam yapılabilir"

Semih Kankurt

Semih Kankurt, "Ekonomimiz şu an kötü bir durumda gidiyor. Çok yüksek bir artış olursa insanlar beslenmesini nasıl yapacak? Cüzi bir miktar zam yapılabilir ama fazlası insanları zora sokar." ifadelerine yer verdi.

"Kiralar, asgari ücretin yüzde 10'u olduğu taktirde her şey düzelir"

Metin Butan

Metin Butan yüksek kira fiyatlarına tepki göstererek, "Kiraların şu an da asgari ücretin yüzde 10'u olduğu taktirde ne enflasyon kalır ne yaşam zorluğu kalır ne de sorunlar kalır. Çünkü asgari ücret nedir? Şu an da 4 bin küsur liradır. Aylık kira da yüzde 10 olsa 450 lira olması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Asgari ücret 4 bin 250 lira oldu ama kiralar da 2 buçuk bin- 3 bin lira oldu"

Emre Akbulut

Kiraların asgari ücreti geçtiğine dikkat çeken Emre Akbulut, "Şimdi asgari ücret 4 bin 250 lira oldu ama kiralar oldu 2 buçuk bin- 3 bin lira. Mesela ben üniversiteye gitsem tek başıma eve çıkamam. Mecbur 3-4 kişi ile çıkmamız lazım. Kiraların düşmesi lazım ama fırsatçılar da var. Bazıları inadına yükseltiyor." dedi.

"Üniversiteye hazırlanıyorum tek başıma eve çıkmaya kalksam ek iş yapmam lazım"

Canpolat İnan

Fırsatçıların önünün alınması gerektiğini söyleyen Canpolat İnan, "Önüne gelen kiraları arttırıyor. Fırsatçılar var. Devletin durumu belli. Üniversiteye hazırlanıyorum tek başıma eve çıkmaya kalksam ek iş yapmam lazım." şeklinde konuştu.

"Bu zamlar sürpriz değil"

Kemal Öztürk

Son olarak Kemal Öztürk, "Bu zamlar sürpriz değil. Temelinde olması gerekenlerin bir kere gözden geçirilmesi gerekir. Ancak sadece kiralarla alakalı değil. Bu zaten yüzeysel ve yapay bir şey." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir