• DOLAR 32.483
  • EURO 34.833
  • ALTIN 2439.675
  • ...
`Başbağlar`ın Failleri 18. Yılında Hala Meçhul(!)`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BİNGÖL - Eğitim-Bir-Sen Bingöl Şube Başkanı Kava, 1993 yılında Erzincan`ın Başbağlar Köyü`nde meydana gelen katliamın yıldönümü nedeniyle bir açıklama yaptı. 
 
"Türkiye`nin yakın tarihinin karanlıkta kalan önemli olaylarından biri olan Başbağlar Katliamı`nın üzerinden 18 yıl geçmesine rağmen hala failleri bulunamadı" diyen Kava, "2 Temmuz`da Sivas`ta meydana gelen olayların hemen sonrasında Erzincan`ın Başbağlar Köyü`nde bir katliam yaşandı. İnsanlık vicdanını sızlatan vahşetin aydınlığa kavuşturulup faillerinin hala yakalanmamış olması, Türkiye`nin geleceği adına endişe vericidir. 5 Temmuz 1993`te, akşam karanlığında köye gelen silahlı kişiler, önce köyün dünya ile bağlantısını kestiler; daha sonra, her şeyden habersiz ve savunmasız köylüleri meydanda toplayarak; çocuk, kadın, yaşlı demeden 33 kişiyi kurşuna dizip, evleri ateşe verdiler. Katliamı gerçekleştirenler, bu vahşetin, "Sivas olaylarına misilleme" olduğuna dair bildiri bıraktıktan sonra köyden çekildiler. Bu menfur olaydan sonra, yakılan evlerin yerine yenileri yapıldı, köy yeniden imar edildi ama 33 kişinin katilleri hala bulunamadı veya bulunmadı. Olaydan sonra yakalananlar, her nedense serbest bırakıldı. Sonra tekrar aranmaya başlandı; ancak, kaçan kaçmıştı. Türkiye`nin yakın tarihine bir kara leke olarak geçen Başbağlar Katliamı`nın üzerindeki sis perdesinin bir türlü aralanmaması anlamlıdır. Türkiye`nin demokratikleşmesi bakımından bu ve benzeri karanlıkta kalan ve bırakılan olayların aydınlığa kavuşturulması son derece önemlidir" ifadelerine yer verdi. 
 
Başbağlar katliamının ele alınması gerektiğine dikkat çeken Kava, "Ergenekon Davası ile yeniden gündeme getirilen ve karmaşık ilişkilerin aydınlatılmaya çalışılması kapsamında Başbağlar Katliamı`nın da ele alınması gerektiğine inanıyoruz. Dosyayı, `PKK`lılar saldırdı` diyerek kapatmak, birçok şeyin karanlıkta kaybolup gitmesinden başka bir işe yaramayacaktır. Terörün her türlüsüne karşı olan Eğitim-Bir-Sen olarak, Başbağlar Köyü`nde katledilen masum insanları unutmayacağız ve unutturmayacağız" diye konuştu.
 
Ali Yıldırım - İLKHA
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir