• DOLAR 32.282
  • EURO 34.756
  • ALTIN 2401.699
  • ...
Arıcılar girdi maliyetlerinin yüksek olmasından şikayetçi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Adıyaman Arıcılar Birliği tarafından Adıyamanlı arıcılara dağıtılmak için getirilen toz şekerin uygun fiyata verilmesini olumlu karşılayan arıcılar, akaryakıtın her geçen gün artmasının kendilerini olumsuz etkilediğini belirtti.

Adıyaman Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Yaşar Yiğit, girdi maliyetlerinin yükselmesinin arıcıları olumsuz etkilediğini belirterek, "Girdi maiyetlerinin yükselmesi doğal olarak aracılarımızı olumsuz etkiledi. Mum, şeker kovan fiyatları yükselmiş durumdadır. Piyasada 9 yüz liraya kadar yükselen toz şekerin torbasını fabrika fiyatına, nakliye fiyatını da ekleyerek aracılarımızı şekerle buluşturduk. Adıyaman'da bin 460 üyemiz var. Bu üyelerimizden 800'ü aktif olarak arıcılık yapmaktadır. 74 kovanın 54 âdeti aktif olarak çalışmaktadır." dedi.

"Tüketicilerimiz bizleri yanlış anlamasın"

Toz şekerin ucuz şekilde alınmasından dolayı Tarım ve Orman Bakanlığına, Adıyaman Valiliğine, Adıyaman Tarım Orman İl Müdürlüğüne teşekkür eden Yiğit, "Uygun fiyata şeker getirerek arıcılarımızı şekerle buluşturduk. Tüketicilerimiz bizleri yanlış anlamasın. Bizler sadece ilkbahar ayında 3 veya 4 şurup vererek arılarımızın yavru yapmasını, beslenmesini ve bala hazırlık yapmasını teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Yoksa şekerli bal üretmiyoruz. Kesinlikle öyle bir algı oluşmasın. Tamamen doğal olan ballarımızı yaylalarda üretiyoruz. Geçen sene süzme balın kilogramı 100 lira, petek bal 130 ile 150 lira, kara kovan balı ise 200 liraydı. Ama önümüzdeki sene girdi maliyetlerinin yükselmesi bal fiyatlarına da yansıyacaktır. Ama kur dalgalanmaları karşısında hiçbir arıcımız gelecek sezona kadar zam yapmayacaktır." ifadelerini kullandı.

"Balı önümüzdeki sezon 250 liraya satmak zorunda kalabiliriz"

Arı yetiştiricilerinden Turabi Yavaş, "Akaryakıta gelen zamlar doğal olarak arılarımızı taşıma esnasında nakliye fiyatlarına da yansıyacaktır. Bu durum belimizi bükecektir. Girdilerin yüksek olması nedeniyle önümüzdeki sezon bal fiyatlarının nasıl olacağını kestiremiyoruz. 80 ile 90 lira arasında sattığımız balı önümüzdeki sezon 250 liraya satmak zorunda kalabiliriz. Bu durum alıcı için de büyük bir sıkıntıdır. Biz istiyoruz ki ürettiğimiz balı vatandaşlarımız daha ucuz fiyata yesin. Ancak girdilerin yüksek olması bizi zor durumlara sokacak gibi duruyor. Dileğimiz devletimizin bu anlamda bizlere destek vermesidir. Mazot ve şeker desteği gibi destekler olabilir. Şuan şekeri indirimli almış olmamız güzel bir destek oldu." şeklinde konuştu.

"Akaryakıta gelen zam muhakkak bal fiyatlarına yansıyacaktır"

25 yıldır arıcılık yaptığını belirten Kuriş isimli vatandaş, "Zamlardan dolayı arıcı esnafı biraz sıkıntılıdır. 25 yıllık arıcılık hayatımda ilk defa bir yardım aldım. Akaryakıta gelen zam muhakkak bal fiyatlarına yansıyacaktır. Aldığımız şekerden dolayı Arıcılar Birliği başkanına teşekkür ederim." dedi.

Zamlardan ve fiyatların artmasından şikâyet eden arıcılardan Hasan isimli vatandaş ise, "Zamlar bizleri etkiliyor. Zamların geri çekilmesini ve fiyatların düşmesini istiyoruz. Bu durum bizleri oldukça olumsuz etkiliyor." ifadelerini kullandı.

"Akaryakıta gelen zam her şeyi etkiliyor"

Zamların üstesinden geleceklerini belirten Mehmet Korkmaz, "Akaryakıta gelen zamlar herkesi etkilerken, toz şekere zam biz arılıları daha çok olumsuz etkiliyor. Tüm bunlara rağmen bu memleketin çocukları olarak bu zorluğun üstesinden geleceğimize inanıyorum. Yapılan şeker yardımı yeterli olmamakla birlikte küçükte olsa bir faydası oluyor. Piyasanın altında olması bizler için katkı sunuyor." şeklinde konuştu.

40 yıldır arıcılık yaptığını belirten Mehmet Tahta, "Devletin katkısı bu sene güzel oldu. Adıyaman arıcıların için güzel bir katkı oldu şekerin indirimli verilmiş olması. Aslında balın bir kısmının kovanda kalması gerekiyor ki arılar beslenebilsin. Fakat açgözlülük yapan insan bütün balı alıyor ve arıları şekerle besliyor. Balın kilosunu bu sene 15 liradan sattım önümüzdeki yıl 200 liradan aşağı olmaz." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir