• DOLAR 34.312
  • EURO 37.22
  • ALTIN 3018.549
  • ...
Diyarbakır'daki sanayi esnafı patlamanın nedenini şöyle açıkladı:..
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Diyarbakır Üçüncü Sanayi Sitesindeki bir iş yerinde 24 Mart sabahı oksijen tüpü kaynaklı bir patlama meydana gelmiş, 5 ağır 10 kişi yaralanmıştı. Yaralılardan durumu ağır olan bir kişi de geçtiğimiz gün tedavi gördüğü hastaneye hayatını kaybetmişti.

Patlamanın ardından sanayi esnafının genel olarak kullandığı oksijen tüpünün güvenliği de sorgulanmaya başlandı. Sanayi esnafının çoğu, patlamanın ardından oksijen tüpüne güvenemediği için tüplerini satışa çıkarmaya başladı.

İLKHA'ya konuşan sanayi esnafı, oksijen tüpü konusunda yeterince bir bilgiye sahip olmadıklarını, bu nedenle yetkililerinin denetimleri sıklaştırması gerektiğine dikkat çekiyor.

 

Sanayi esnafından Aziz Kandemir, oksijen tüplerin bakımının zamanında yapılması ve ustasından başka kimse tarafından kullanılması gerektiğini belirtti.

En ufak bir sızmayla birlikte oluşan sıkışmaya oksijen tüpünün patlayabileceğini söyleyen Kandemir, "Tüplerin, son kullanımıyla belli bir tarihi var. 2-3 yılda bir o tüp kullanılamaz. İçinde deforme oluyor, tüpün değiştirilmesi gerekiyor. Tüp değişimi olmazsa çürür, patlama ve sızma yapar." şeklinde konuştu.

"Yetkililer tüp saatlerinin bakımını ve barların ölçümlerini yapması lazım"

Gıda sektörleri gibi yerlerde denetimlerin olduğunu ancak benzer denetimlerin sanayide yapılmadığını belirten Kandemir, "Denetim de olmadığı için sanayi esnafı gereken önlemini almıyor. Gerekli kontrol ve denetimler yapılsaydı esnaf da önlemini alabilirdi. Yetkililer tüp saatlerinin bakımını ve barların ölçümlerini yapması lazım. Yeni çıkan saatler farklıdır, sızma olduğunda kendini kilitliyor. Kilitli saatlerinin kullanılması lazımdır." dedi.

"Patlamadan sonra bazı esnaf, oksijen tüplerini satılığa çıkarttı"

Oksijen tüpünü kullanmayı bildiğini ancak yanında çalıştırdığı çırakların kullanımının risk taşıdığına dikkat çeken Şefik Güzelgün de yetkililerden gerekli denetimleri yapmalarını istedi.

Güzelgün, "Oksijen tüpümüzün gazı bittiğinde değiştiririz. Sadece bundan anlıyoruz. Tüpü söküp götürdüğümüz zaman, satıcı dolu olan hangi tüpü verirse burada onu kullanıyoruz. Oksijen şalaması ateşi bazen içine alabiliyor ve böylece tüp patlayabiliyor. Ayrıca oksijen tüpünün hortumuna dikkat edilmesi gerekiyor. Patlamadan sonra bazı esnaf, oksijen tüplerini satılığa çıkartmış durumda." şeklinde konuştu.

24 Mart'taki patlamanın büyüklüğüne dikkat çeken Güzelgün, olayda bazı çalışanlarının kol ve bacaklarının koptuğunu, camekanın metrelerce fırladığını belirtti.

Güzelgün, "Şimdiye kadar denetimleri görmedik, duymadık. Bu saatten sonra yaşanan patlama olayı herkese ibret olmalıdır. Gereken tedbirler nelerse devlet tarafından adımlar atılsın ve denetimler artırılsın, biz bunu istiyoruz. Biz de tüpümüzü satacağız, kullanmayacağız." dedi.  

Esnaf Muhittin Yılmaz, oksijen tüplerinin patlamaya hazır bomba gibi olduğunu söyleyerek sanayi esnafı olarak gereken önlemi almadıklarını ifade etti.

Esnafın, bu eksikliğinin yanı sıra yetkililerin de gereken denetimleri yapmadığını belirten Yılmaz, "Yetkililer İş Güvenliği elamanlarının atamasını yapıyor. İş Güvenliği uzmanları her ay gelip denetim yapmış olsaydılar patlamada olmayabilir arkadaşlarımız da şu an aramızda olabilirdi. Sanayi esnafı olarak çoğu şeyi göz ardı ediyoruz. Çünkü hiç kimse gelip bizi denetlemiyor, oksijen tüplerini kontrol etmiyor. Mecburen oksijen tüpünü kullanıyoruz çünkü her türlü işimizi onunla görüyoruz. Her işçi bu oksijen tüpünü kullanabilecek seviyede değil. Herkesin bunu kullanabilmesi için iş güvenliği uzmanlarından yardım almaları gerekir." diye konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir