• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Gaziantep Valisi Gül: Bu şehrin 3’te birinin yeniden yıkılıp yapılması gerekiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Gaziantep’in Şehitkamil ilçesinin Yeşilova, Mithatpaşa ve Eydibaba mahallelerinde yaklaşık 10 yıl önce başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları tamamlandı.

Söz konusu mahallelerde yaklaşık 10 yıl önce başlatılan ancak aradan geçen yıllara rağmen bir türlü bitirilemeyen çalışmalar ve metruk halde kalan evleri madde bağımlıları mesken etmişti.

 

Kentsel dönüşüm çalışmalarının uzaması nedeniyle halkın mağdur olmasına sebep olduğu mahallelerde inşaat çalışmalarının başlaması mahalle sakinlerini sevindirdi.

Depreme dayanıksız yapıları yıkarak olası bir depremde yaşanacak can ve mal kaybının önlemini “İpek Yolu Kentsel Dönüşüm Projesi” ile alan Şehitkamil Belediyesi, aynı zamanda vatandaşın yaşam kalitesine önemli ölçüde katkı sağlayacak yapılaşma çalışmasını başlattı.

Kentsel dönüşüm kapsamına alınan evlerin ve arsaların sahiplerine şartsız bir şekilde konut alma imkanı sunan Şehitkamil Belediyesi, Karşıyaka’nın ve İpek Yolu’nun siluetini değiştirecek çalışmanın ikinci aşamasına geçti.

Şehitkamil Belediyesi “İpek Yolu Kentsel Dönüşüm Projesi ve Zeugma Konutları” ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi.

“Dönüşümün hızlı bir şekilde olması lazım”

Bilgilendirme toplantısında konuşan Vali Gül, “Öncelikle Başkanımız Rıdvan Fadıloğlu’nu ve ekibini tebrik ediyorum. Gaziantep’te en zor şey, gerçekten kentsel dönüşüm yapmak. Şundan dolayı; Ankara’da kentsel dönüşüm yapılacak yerlere baktığınızda 500 metrekare bir arsa var, içerisinde de tek katlı bir ev var. Dolayısıyla da kişiyle anlaşma, konut alanını dönüştürmek çok kolay. Ama Gaziantep’te 100 metrekare arsa var, üzerinde 3-4 katlı ev var. Onu ekonomik anlamda da sosyal anlamda da dönüştürmek çok zor. Ama Gaziantep’in bir gerçeği bu. Bu dönüşümün hızlı bir şekilde olması lazım. İmkan olsa bu şehrin 3’te 1’inin yeniden yıkılıp yapılması gerekiyor. Özellikle imarsız bölgelerde 40-50-60 sene önceki şartlarda biraz mecburiyetten oluşan yapı stoku depreme de dayanıklı değil, şu andaki sosyal ihtiyaçlara da cevap vermiyor. Okul yapacaksınız, yer yok. Sağlık hizmeti vereceksiniz, yer yok. Bu konularla ilgili kısmen çözümler yapılıyor.” dedi.

Kentsel dönüşüm gerçekleşene kadar mahallelerdeki kamu hizmetlerini vermeye çalıştıklarını belirten Gül, “Kalıcı olan çalışmalar, bu proje gibi olanlar. Özellikle Başkanımız Rıdvan Fadıloğlu anlatırken, daha öncesinde de dinlemiştim, yanında yan yolun olması bu binalara ayrı bir değer katıyor. Çünkü ulaşımı çok kolay. Tramvay var. Aynı zamanda İpek Yolu var. Ama İpek Yolu’nun üzerinde durma şansınız yok. Yan yolun çalışması gerekiyor. Gerek ticari alanları, konutları, okulları ve diğer sosyal donatılarıyla ihtiyaca göre planlanmış bir yapı. Müteahhit firma çok hızlı ilerliyor. Müteahhit firmaya teşekkür ediyorum. Herhalde önümüzdeki sene bugünler önemli bir kısmı tamamlanmış olacak. Başta Başkanımız Rıdvan Fadıloğlu olmak üzere Şehitkamil Belediyesinin tüm ekibini tebrik ediyorum, kendilerine teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

“İdeal bir yaşam alanı oluşturmaya çalıştık”

Projeye ilişkin bilgi aktarımında bulunan Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, şu açıklamayı yaptı:

“Şehitkamil Belediyesi olarak yıllardır devam ettirdiğimiz kamulaştırma çalışmalarının nihayetinde Allah’a şükür hasılat paylaşımı metoduyla hayata geçirdiğimiz ‘İpek Yolu Kentsel Dönüşüm Projesi’ alanında ilk etabı olan Zeugma Konutları’nın bugün lansmanında hep birlikteyiz. İşin bu noktaya gelmesinde emeği geçen tüm ekip arkadaşlarıma teşekkür ederken, aslında en büyük teşekkürüm, burada milletvekillerimize ve önceki dönem Adalet Bakanımıza. Buranın bu noktaya gelmesinde Allah razı olsun, çok büyük emekleri var. Buranın kamulaştırma noktasında çok büyük emekleri var. Birlikten kuvvet doğar mantığıyla Allah’a şükür hep birlikte bugün bu mutluluğu birlikte paylaşıyoruz. Şu an içerisinde bulunduğumuz alanda, 4 parselin ihalesi yapıldı. Burası hasılat paylaşımı metoduyla yapıldı. Burada toplam 13 blok var. 13 bloğun, 11 tanesi 2,5+1 dediğimiz 2 oda 1 salon, bir de kış bahçesinden oluşanlar. 2,5+1’ler brüt 150 metrekare, 3,5+1’ler de 170 metrekare brüt uygulamasıyla hayata geçiriliyor. Şu an yapımı devam eden projede 409 konut, 67 dükkan bulunuyor. Bu dükkanların ön tarafında şu anda bulunduğumuz alan ön kısmı servis yolu, İpek Yolu’na yük vermemek adına alternatif yol çalışmasıyla buradan Karşıyaka’ya bağlantı yolu var. İpek Yolu’nun arka kısmında bulunan blokların hem ön tarafında dükkan hem de arka tarafında da dükkan var. Diğer blokların altında dükkan yok, tamamen konut olarak planlandı. Buradaki yapılan çalışmada, dükkanların olduğu yerde 10 kat yüksekliğinde, arka taraftaki bloklarda 8 kat yüksekliğinde. Yalnızca konutların yapılmasıyla değil, bunların hemen arkasında da bant şeklinde yeşil alanımız var. Yalnızca bununla kalmayıp, burada yeşil alanın mevcudun iki katı artması söz konusu, eğitim alanın yüzde 50 artması söz konusu. Bu konuda planlama ilke ve esaslarına da dikkat edilerek, ideal bir yaşam alanı oluşturmaya çalıştık.”

“Konutlar 18 ayda teslim edilecek”

Kentsel dönüşüm alanlarında standardın çok üstünde arsa maliyetini düşürebilmek adına çok katlı planlamaların düşünüldüğünü belirten Fadıloğlu, “Ama biz bunu bir kenara bırakarak, ideal yaşam alanını planlayarak bu projeyi hayata geçirdik. Allah’a şükür yapılan ihale neticesinde Gaziantep’teki bir firma bu ihaleyi aldı. Çok şükür kar-kış demeden inşaat çalışmaları hızlı bir şekilde devam ediyor. Şu an şantiyede 450 çalışan var. İnşallah bu periyotta ilerlediğimiz takdirde, planlanan süre 18 ay ama 18 ayın altında da müteahhit firmamız teslim edeceğini taahhüt ediyor. Burada fiyatlamayla ilgili olarak da belediyenin bunu güncelleme durumu söz konusuydu. Fakat biz vatandaşımızın özellikle daha uygun fiyata alabilmesi adına lansman süresini biraz uzatarak, fiyatların sabit kalmasını istedik, yeni bir düzenleme yaptırmadık, bu konuda hasılat paylaşımı metoduyla yapılan işte para önce belediyeye, hak ediş noktasında da tekrar müteahhit firmaya geçmiş olacak. Aslında kâr maksadı gözetsek, son fiyat artışlarıyla birlikte mevcut verilen fiyatın neredeyse yüzde 50’nin üzerine çıkması gerekirdi. İnşallah bu uygulamayla birlikte vatandaşlarımız burada hakikaten ideal bir yaşam alanında, şehrin merkezine yakın, Zeugma Müzesi’nin yanında, ulaşım aksının üzerinde, yarın hızlı tren bittiğinde, istasyonun hemen yanında GAZİRAY, aynı zamanda tramvayın da merkez istasyonu olması münasebetiyle şehrin her noktasına rahat ulaşılabilecek bir merkez. İnşallah Nisan ayı itibariyle de 2 etabın ihalesini devreye almış olacağız. Allah kısmet ederse o belli bir noktaya geldikten sonra da bu alanın tamamında yaklaşık 200 bin metrekare alan içerisindeki bu konutlar milletimizin hizmetine girmiş olacak.”

Toplantıya, Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AK Parti Gaziantep milletvekilleri Derya Bakbak, Mehmet Sait Kirazoğlu, Müslüm Yüksel, Şehitkamil Kaymakamı Ömer Kalaylı, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, AK Parti Şehitkamil İlçe Başkanı Mehmet Yılmaz, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım ve çok sayıda davetli katıldı.

Program sonunda Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, programa katılanlara bilgiler vererek örnek daireyi gezdirdi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir