• DOLAR 34.485
  • EURO 36.412
  • ALTIN 2953.548
  • ...
Ramazan’da Çocuklarla Neler Yapabilirsiniz?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ramazan ayı çocuklara ahlaki değerler kazandırmak, içinde yaşadığı toplumun kültürünü anlatmak ve benimsetmek, din ve dini yaşayış hakkındaki algısını derinleştirmek anlamında anne-babalar için bulunmaz bir fırsat olmalı ve mutlaka bu kıymetli zaman dilimi değerlendirilmelidir. İşte anne-babalara Ramazan’da çocuklarıyla birlikte yapabilecekleri faaliyetler.

Çocukluk; hayatın ilk basamakları olarak tabiri caizse bir staj dönemidir. Hayatı tanımak, yavaş yavaş anlamaya çalışmak, hayatın içerisinde kendini ve çevresindekileri konumlandırmak, kendinden ve en yakınlarından başlayarak insanları, içinde yaşadığı toplumunu ve dünyayı görüp onlar hakkında fikir sahibi olmak ve insanlığın ortak kültürünün ve içinde yaşadığı kendi kültürünün kurallarını öğrenip ona uygun davranış kalıpları geliştirmeye başlamak hep bu dönemde gerçekleşen hayata hazırlık faaliyetleridir.

Hiç şüphesiz bütün bu -kısaca ifade etmek gerekirse- dünyayı ve kendini tanıma faaliyetlerinde çocuğun üzerinde en çok etkiye sahip olan; doğduğu andan itibaren yanında bulunan, ilk adımdan ilk kelimeye her hareketin ve değişimin şahidi, öğretmeni ve şekillendiricisi olan anne- babadır. Çocuk dünyayı uzunca bir süre onların davranışları, tepkileri, doğruları ve yanlışları ile öğrenir. Çocuğun anne-babasıyla ilişkisi onun diğer bireylere, nesnelere ve bütün bir hayata karşı aldığı tavırların, benimsediği tutum ve davranışların temelini oluşturur.

Çocuk, doğal olarak yaşadığı kültürün özelliklerini ve yaşam biçimlerini anne-babasının tutumlarından algılamaya başlar. Bu nedenle çocuğun yaşamının daha son raki yıllarında yaşadığı topluma adapte olabilmiş, ruh sağlığı yerinde bir birey olabilmesi anne-babasının sergilediği tutum ve davranışlara geniş ölçüde bağlıdır.[1] Bu gerçeği teyit olarak da yapılan araştırmalarda anne-baba davranışlarıyla çocuğun ruh sağlığı ve uyumu arasında yadsınamaz ilişkiler olduğu belirtilmektedir.[2] Anne-babalarından olumsuz tepki alan çocukların ilerleyen hayatlarında planlama ve başa çıkma becerilerinden yoksun kaldıklarını, çocuklarının gereksinmelerine daha az duyarlı olduklarını ve çabucak öfkelenip tepkisel davrandıklarını gösteren çok sayıda araştırma vardır.[3]

Ramazan ayı ise hem içinde barındırdığı özellikler hem de bu özelliklerin hemen hemen bütün toplum tarafından benimsenip coşkuyla yaşanmaya çalışılması açısından oldukça önemli bir aydır. Ramazan’da yeme içme, yatma kalkma düzeninin değişmesi, misafirliklerin ve misafirlerin yoğunlaşması, camilerin daha sık ve uzun süreli ziyaret edilmesi çocuklarda merakla karışık bir heyecanı beraberinde getirmektedir.

İşte bu merakla karışık heyecan çocuklara ahlaki değerler kazandırmak, içinde yaşadığı toplumun kültürünü anlatmak ve benimsetmek, din ve dini yaşayış hakkındaki algısını derinleştirmek anlamında anne-babalar için bulunmaz bir fırsat olmalı ve mutlaka bu kıymetli zaman dilimi değerlendirilmelidir. Ancak Ramazan’ı çocuk eğitimi anlamında değerlendirirken mutlaka dikkat edilmesi gereken bazı noktalara anne-babaların hassasiyet göstermesi netice alınabilmesi açısından önem arz etmektedir.

1- RAMAZAN HAZIRLIĞI YAPALIM
Ramazan denince genelde akla iftar, sahur, teravih gelmekte; Ramazan hazırlığı denince ise mutfak hazırlığı düşünülmektedir. Ancak Ramazan hazırlığı mutfak hazırlığının çok ötesinde bir ruh hazırlığıdır. Ramazan bize bir mesajla gelmektedir ve bu mesaj yeme içmenin ötesinde ruhi bir gelişim ve olgunlaşma mesajıdır. Dolayısıyla Ramazan gelmeden önce Ramazan’ın getirdiği mesajı alabilmek için kendimizi Ramazan’a hazırlamalı ve Ramazan’da kendimizi ruhi anlamda olumlu olarak değiştirmeye karar vermeliyiz. Ancak böylelikle çocuklarımıza Ramazan’ı ve getirdiği mesajları anlatabilir, ve ailece Ramazan’a hazırlanabiliriz.

2- EVİMİZİ SÜSLEYELİM
Çocuklarımızın Ramazan henüz gelmeden heyecanını ve coşkusunu içlerinde hissetmeleri için; evimizi süsleyebilir, Ramazan’a kaç gün kaldığını gösteren ailece yaptığımız bir takvim hazırlayıp takip sorumluluğunu çocuklarımıza verebiliriz.

3- SÖYLEYEREK DEĞİL YAŞAYARAK ANLATALIM
Çocuk­lar davranış kalıpları geliştirirken duyduklarından çok gördüklerini taklit ederler yani kendilerine söylenenden çok yapılanı uygularlar. Dolayısıyla Ramazan ile ilgili olarak en çok dikkat edilmesi gereken husus Ramazan’da kötü alışkanlıklarından mümkün olduğunca arınmış ve farklılaşmış bir birey olarak çocuklarımıza örneklik oluşturmamızdır. Ancak kendimiz yaptıktan sonra anlatacaklarımızın daha etkili olacağını unutmayalım.

4- YAŞLARINA GÖRE ORUÇ TUTMALARINI TEŞVİK EDELİM
Ra­mazan’da orucun heyecanını yaşamalarını ve ilerleyen yaşlarında tutacakları oruç için kendilerini hazırlamaları amacıyla yaşlarına göre zamanı değişecek şekilde oruç tutmalarını güzel sözlerle ya da küçük hediyelerle teşvik edelim. Küçük yaştakiler birkaç saat ya da yarım gün; ergenliğe yaklaşan yaştakiler ise bünyelerinin kuvvetine ve isteklerine göre birkaç tam gün ya da daha fazla oruç tutabilirler.

5- BİZİM ORUCU TUTTUĞUMUZ, ORUCUN DA BİZİ TUTTUĞUNU GÖRSÜNLER
Ramazan içerisinde hem davranış hem de üslup açısından mümkün olduğunca dikkatli ve hassas olmamız orucun en önemli unsurlarından biridir. günümüzde yaygın kanaatin aksine orucun sadece yememe ve içmeme üzerinde değil bunların ötesinde el ve dil ile kimseyi kırmama ve incitmeme üzerinde de olduğunun bilincinde olarak bu bilinçle yıl içerisinde hiç olmadığımız kadar nezaketli ve hoşgörülü olmaya dikkat edersek çocuklarımız Ramazan’ın ve orucun en önemli mesajlarından bir tanesini hiç anlatmanıza gerek kalmadan görüp anlayacaklardır.

6- HASTALARI VE MUHTAÇLARI ZİYARET EDELİM
Ço­cukla­rımızla beraber hasta ve muhtaçları ziyaret ederek sosyal yardımlaşmanın sadece sözde kalmaması gerektiğini göstermiş, çocuklarımıza insanları sevindirmenin hazzını tattırmış ve ellerindeki sağlık ve varlık nimetinin ne kadar büyük ve önemli olduğunu fark ettirmiş oluruz.

7- İFTAR VE SAHURLARI AİLECE YAPALIM
Çocuklarımız oruç tutmasalar dahi iftar ve sahur vakitlerinde hep beraber ailece sofraya oturmaya dikkat edelim. Uykudan fedakarlık etmeleri gerekse de sahur heyecanını yaşamalarına müsaade edin. İftar ve sahur vakitlerinde hep beraber sesli olarak dua etmeyi düzenli hale getirelim.

8- CAMİLERE GÖTÜRELİM
Ramazan heyecanının yaşandığı en önemli yerler hiç şüphesiz camilerdir. Ramazan boyunca mümkün oldukça çocuklarımızı vakit namazlarına ve özellikle teravih namazına götürelim ki Ramazan coşkusunu yaşayarak, görerek hissetsinler ve Ramazan küçük dünyalarında kalıcı izler bıraksın. Nitekim Osmanlı Devleti’nin son dönemlerine şahitlik eden Halit Fahri Ozansoy, babasının kendisini çocukluğunda Sultanahmet Camisi’ne götürdüğü bir Kadir Gecesi’ni anlattıktan sonra, “Çocuklukta böyle geceler, din duygusunun, Allah ve peygamber duygusunun ruha derinlemesine işlediği gecelerdir. Babalar bunu bugün de düşünüyorlar mı? Ben, Kur’an’ın nâzil olduğu her Kadir Gecesi’nde o küçük yaşımın, o hayranlık ve iman dolu gecesini hatırlarım. Babam, bana bıraktığı bu kutsal hatıra ile mezarında daha rahat uyuyabilir.” diyor.

9- ÇOCUK İFTARLARI DÜZENLEYELİM VE İFTAR DAVETLERİNDE ÇOCUKLARIMIZI EV SAHİBİ YAPALIM
Oruçlulara iftar vermenin önemini ve sevabını çocuğumuza anlatarak, kendi akranlarını çağıracakları çocuk iftarları düzenleyelim ve çocuklarımızın daveti sahiplenerek misafirleri çağırmasını, sofrayı ve ikramları organize etmede sorumluluk almasını sağlayalım. Ayrıca evimizde dost ve akrabalarımıza verdiğimiz iftar davetlerinde çocuklarımıza ev sahibi sorumluluğu vererek onların daveti sahiplenmesini sağlayalım.

10- YANLIŞ DAVRANIŞ VE SÖZLERİNİ GÜZELCE DÜZETELİM
Yanlış bir davranış yaptıklarında yada kötü bir söz söylediklerinde kırmadan, güzelce yaptığının/yaptıklarının yanlış olduğunu sebeplerini açıklayarak anlatalım. Etkili olabilmesi için de mutlak surette kendi davranışlarımıza ve sözlerimize dikkat edelim.

11- YARDIM KUTUSU HAZIRLAYALIM
Evinizde kartondan bir yardım kutusunu çocuklarımızla beraberce hazırlayalım ve çocuklarımızdan birine yardım kutusunun sorumluluğunu vererek Ramazan boyu hem aile fertlerinin hem de misafirlerin yardım kutusuna katkıda bulunmasını sağlayalım. Ramazan’ın sonunda yardım kutumuzu bir yardım kuruluşuna çocuklarımızla beraber götürelim.

12- TELEVİZYON VE BİLGİSAYAR KULLANMAYI AZALTALIM
Ramazan boyunca bizi pasif bırakacak tv izlemeyi ve bilgisayar kullanmayı mümkün olduğunca azaltmaya çalışalım. Ancak bunu yaparken mümkün oldukça tv ve bilgisayar izlemenin yerine koyduğumuz aktivitelerin çocuklarımızın eğleneceği ve keyif alacakları aktiviteler olmasına dikkat edelim ya da yapacağımız aktiviteleri onların sevecekleri ve sıkılmayacakları hale getirelim.

13- DOST VE AKRABALARIMIZLA İLİŞKİLERİMİZİ SIKLAŞTIRALIM
Dinimizde önemli yeri olan sıla-ı rahim ve vefa kavramlarını çocuklarımızın hayatlarına sokabilmek için Ramazan’ı fırsat bilip dost ve akrabalarımızı mümkünse iftarlara davet edelim, mümkün değilse çocuklarımızla beraber arayıp hal ve hatırlarını sorarak gönüllerini almaya çalışalım.

14- RAMAZAN PANOSU HAZIRLAYALIM
Evimizin güzel bir köşesine Ramazan’la ilgili bilgilerin, hatıraların, güzel söz ve yazıların yer alabileceği günlük yenilenen bir Ramazan panosu hazırlayalım ve panodaki bilgilerin yenilenmesi sorumluluğunu çocuklarımız arasında paylaştıralım.

15- KÜLTÜRÜMÜZÜN GÜZELLİKLERİNİ YAŞATMAYA ÇALIŞALIM
Kültürümüzün ve tarihimizin güzelliklerini ailece öğrenip yaşatmaya çalışalım. Çocuklarımıza zimem defterini[4], diş kirasını[5], sadaka taşını[6] anlatıp onlarla bu güzel adetleri günümüze nasıl adapte edip yaşatabileceğimizi tartışalım.

16- KAYNAK KİTAPLARIMIZLA TANIŞTIRALIM
Çocukla­rımızın Ramazan dolayısıyla dinimize karşı artan merak duygusunu fırsat bilerek sordukları sorulara hemen cevap vermeyip beraberce kaynak kitaplara başvuralım ve onları böylelikle başta Kur’an-ı Kerim olmak üzere dinimizin kaynak kitaplarıyla tanıştıralım.

17- RAMAZAN ALBÜMÜ HAZIRLAYALIM
Çocukları­mızla beraber yarınlara kalması için içinde Ramazan boyunca yaşadığımız dikkate değer hatıralarımızın, resimlerimizin, gezilerimizin, okuduklarımızın vs. yer alacağı bir Ramazan albümü hazırlayalım.

18- RAMAZAN’IN ETKİSİ KALICI OLSUN
Ramazan sonunda Ramazan boyunca yaşadığımız olumlu değişimleri aile toplantısı yaparak değerlendirelim ve bunu sürdürmeye yönelik neler yapabileceğimizi çocuklarımızla konuşup neticede aldığımız kararlarla Ramazan kazancımızı yıl boyu devam ettirmeye çalışalım.

Dipnotlar:

1) İlkay Kasatura “Eğitimin Çocuk Ruh Sağlığındaki Önemi”, Nöro-Psikiyatri Arşivi, Cilt 25, No: 3-4 (1988), s.165;

2) Sevda Uluğtekin, “Çocuk Yetiştirme Yöntemleri Açısından Ana Baba Çocuk İlişkileri”, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Yüksek Okulu Dergisi, 2, 1-3,Ankara,1984, s. 23;

3) Abdullah Sürücü, “Anne-Baba Çocuk İletişimi”, Eğitime Yeni Bakışlar, Ali Murat Sünbül (Ed.), Ankara: Mikro Yayınları, 2003, s.204.

4) Zimem Defteri: Osmanlılar zamanında Ramazan günlerinde tebdil-i kıyâfet ile, pek çok zengin, hiç tanımadıkları mahallelerdeki bakkal, manav dükkânlarına gider, onlardan Zimem Defteri’ni (veresiye defteri) çıkarmalarını isterlerdi. Baştan, sondan ve ortadan rastgele sahifelerin toplamını yaptırıp, miktarını ödedikten sonra; “Bu borçları silin! Allah kabul etsin!” der, kendilerini tanıtmadan çeker giderlerdi. Borcu ödenen, borcunu ödeyenin kim olduğunu; Borcu sildiren, borçtan kimi kurtardığını bilmezdi... Gizli verilen nâfile sadakanın, açıktan verilen nâfile sadakadan yetmiş kat dahâ sevâp olduğunu bilen zevât, yardımlarını mümkün olduğunca gizliden yapmaya gayret ederdi.

5) Osmanlı döneminde zengin köşk veya konaklarda iftara davet edilen misafirlerin yanında fakir halk içinde sofralar hazırlanır, çat kapı gelen Allah misafiri geri çevrilmez, içeriye alınırdı. İftarın verildiği köşk veya konak ziyafet evi halini alırdı, iftar sofralarda tabiri yerindeyse kuş sütü hariç her şey bulunurdu. Misafirler iftarını yapıp teraviye gitmek üzereyken hane sahibi tarafından kadife keseler içerisinde gümüş tabaklar, kehribar tesbihler, oltu taşlı ağızlıklar, gümüş yüzükler... diş kirası olarak hediye edilirdi. Fakir fukaraya ise hane sahibinin zenginliği ve cömertliğine bağlı olarak içinde gümüş akçe veya altın paralar bir kadife kese içerisinde diş kirası olarak verilirdi. Yemeğini bitirenler diş kiralarını aldıktan sonra “Kesenize bereket”, “Allah daha çok versin”, “Ziyade olsun” gibi dualarla konaktan ayrılırlardı.

6)Eski İstanbul’da yardımların en göze batmayanı ‘‘sadaka taşları’’ kullanılarak yapılırdı. Bu taşlar bir buçuk-iki metre yüksekliğinde mermerden olurdu. Üst kısımlarının ortasına çanağa benzer bir oyuk açılır, sadaka verenler parayı buraya bırakırlardı. İki metrelik taşların yanında, tepesine rahatça ulaşılabilmesi için birkaç basamak konurdu. İhtiyacı olmasına rağmen dilenmekten çekinenler gecenin geç saatlerinde taşın yanına para almaya gelir ama bırakılan mebláğın tamamını değil, ihtiyaçları olduğu kadarını alırlardı. 17. yüzyıl İstanbul’unu anlatan bir Fransız gezgin, üzerinde para bulunan bir taşa tam bir hafta boyunca kimsenin gelmediğini yazmıştı. Altınoluk Dergisi

Bir çocuğun Ramazan hikayesi | Ortaokul Ramazan Etkinlikleri | Ramazan'da yapılacak etkinlikler | Ramazan'ı şerif etkinlikleri | Ramazan ayında yapılacaklar | Günlük Ramazan Programı | Ramazan'da iyilik yapmak

Çocuklar İçin Evde 10 Ramazan Etkinliği

Ramazan Etkinlikleri Okul Öncesi Çocuklara Fikirler
Çocuklar için çevrede olan her şey birer oyun niteliği taşır. Yetişkinlerle beraber geçirilen verimli zaman ve oynanan oyunlar sayesinde, çocuklara pek çok şey öğretilir. Eğitimin önce evde başladığını hatırlatırsak, ebeveynlere bu konuda büyük sorumluluk düşüyor.

Çocuklar İçin Ramazan Etkinlikleri
Ramazan Afişi
Geri Sayım Defteri
Oruç Hediyesi
Düşünce Kartları
İftar Davetleri
Ramazan Kumbarası
Ramazan Panosu
Her Güne 1 Hadis
Teravih Namazı
Bayram Hediyesi
 Ramazan ayının getirdiği sorumlulukları ve heyecanı, çocuklara aşılamak ve ramazan ayını çocuklara sevdirmek için uzmanların bir önerisi var. Birbirinden eğlenceli ve öğretici ramazan etkinlikleri evde aile üyeleri ile yapılabilir. Ramazan etkinlikleri 2022 yılında da birçok çocuğa yeni bilgileri öğretmek için uygulanabilir. Ev ortamında geçireceğiniz zaman çoksa ve çocuğunuz evde sıkılmaya başladıysa; onun için hazırladığınız hoş geldin ramazan etkinlikleri hepinize çok iyi gelecek.

Eğlenceli ve eğitici ramazan etkinlikleri okul öncesi gruplarla yapılabilir. Birden fazla duyuya hitap eden ramazan etkinliği çocuklar için bu listede önerilecek. Ramazan günlerini sıkılmadan ve öğrenerek geçirmek isteyen her ebeveyn, çocukları için listemizdeki etkinlikleri hazırlayabilir.

Çocuklar İçin Evde 10 Ramazan Etkinliği
1) Ramazan Afişi
Yaratıcı ve sanatsal el işi faaliyetlerini her çocuk sever! Ramazan neşesini eve taşımanın en güzel yollarından biri de ramazan süslemeleri yapmaktan geçer. Bu süslemeler içinde duvara bir afiş neden asılmasın?
Bu ramazan ayında, çocukları eğlendirirken öğretmek amacıyla evde yapacağınız etkinliklerden biri ramazan afişi olabilir.
Afişi hazırlarken mahya hazırlar gibi şeritler ve kartonlar kullanarak etkinliği yapabilirsiniz.
Evin dilenen köşelerine, ramazana uygun mesajları içeren afişleri asabilirsiniz.
Odalar arası geçişler yapıldığında çocuklar ve yetişkinler bu mahyalarda yazılı olan cümleleri okur ve ramazan duygusu pekişir.
Afişi hazırlarken olabildiğince çocukların etkinlikte aktif olmasına özen göstermelisiniz.
Kesici ve delici aletleri kontrollü şekilde kullanarak, afişin çocuğunuz tarafından tamamlanmasına dikkat ediniz. Sorumluluk duygusu için etkili olacaktır.

2) Geri Sayım Defteri
Ramazan ayında zamanın çok yavaş geçtiğini düşünenler için oldukça kolaylaştırıcı bir etkinliğimiz var.
Bu etkinlik hem çocukların hem de yetişkinlerin işine yarayacak.
Ramazan ayı 2022 yılında ne zaman başlıyor diye çocuğunuza sorarak bu sorunun cevabıyla etkinliği başlatabilirsiniz.
Ramazan sürecini takip eden geri sayım defteri sayesinde, her iftardan sonra defterden 1 gün eksilerek bayram günü beklenecek.
30 sayfalık orta boy bir defter kullanarak bu ürünü hazırlayabilirsiniz.
Çocuklarınız geri sayım defterinin süslemesinde size yardım edebilir.
Orucun 1. gününden son gününe kadar yapraklara not alın.
Oruç tutanlar için geri sayım aracı olan bu defterin yapraklarını renkli iplerle birbirine bağlayın.
İplerin rahatça kullanılması için tüm sayfaların aynı hizada delgeçle delinmesi işinizi kolaylaştıracaktır.
İftar yaptıktan sonra her bir yaprağın çocuğunuz tarafından koparılmasına izin verin.
Böylece ramazan ayından geçen günler ailece uğurlanmış olacak.

3) Oruç Hediyesi
Ramazanda çocukları mutlu etmek için hediyeler alabilirsiniz. Oruç tutanlar için hediye almak yerine evde çocuğunuzla hazırlayabilirsiniz.
Renkli poşetler, kalın karton ve hediye kutusu kullanarak çocuğunuzun hediye vermek istediği kişiler için hazırlık yapabilirsiniz.
Maliyeti düşük, değeri büyük olan hediyeleri renkli poşetlere sarabilirsiniz.
Çocuğunuzla beraber hazırlayacağınız bu hediyelerin seçimini çocuklar yaparsa, daha aktif rol alarak kendilerini iyi hissederler.
Ramazanda hediyeleşmenin sünnet olduğunu ve insanları mutlu edeceğini aşılayarak aile içinde iyi işlere imza atabilirsiniz.
Hediye paketleri içerisine ramazanla ilgili sözler ekleyebilirsiniz. Ramazan mesajları yazacağını kartları hazırlamak da bu etkinlik içine dahil edilince ortaya renkli sonuçlar çıkacağına eminiz.

4) Düşünce Kartları
Kalabalık bir ailedeyseniz ya da çekirdek ailenizle ramazanda etkinlik yapmak istiyorsanız; evde bulunanlara 1 kalem ve 1 kağıt verin.
Bu kağıtlara ramazan ayında neler hissettiğinizi yazın ve aile üyelerinden de aynı paylaşımı isteyin.
Eğer okuma yazma çağında olmayan çocuğunuz varsa; aile üyelerinin yazdığı düşünce kartlarını onun toplamasını isteyin.
İftardan sonra çay saatlerinde yapacağınız bu etkinlik sayesinde, aile içindeki iletişim pekişir ve çocukların bir arada olma duygusu desteklenir.
Ramazanla ilgili düşünceler, çocuklara da yansıyacağı için ramazan ayı her yaş grubuna aşılanır.
Bu kartları biraz daha eğlenceli hale getirmek için düşünceleri minik şiirlerle yazabilirsiniz. Böylece ortaya ramazan manileri çıkacaktır. Kim bilir belki de ailenin gizli şairleri de böyle keşfedilecektir?

5) İftar Davetleri
Çocuklarla yapılacak en pratik etkinlik, bir arada olmaktır aslında. Ramazan ayında sevdiklerinizi, komşularınızı ya da ihtiyaç sahiplerini samimi bir şekilde iftara davet edebilirsiniz.
İftar hazırlığı içinde çocuğunuzun yaşına göre salata yapma, masayı hazırlama, gelen konuklara ufak hediye hazırlama gibi görevler verebilirsiniz.
Sofra hazırlığı öncesinde ramazan tatlıları hazırlığı da çocuklarla birlikte yapılabilir.
Çocuğunuzun yardımını ise tatlı dille aile içinde dile getirerek onu onore edebilirsiniz.
Birlikten kuvvet doğar duygusunu aşılamak ve sorumluluk duygusunu pekiştirmek için uygulayabilirsiniz.

6) Ramazan Kumbarası
İyi bir amaca hitap eden kumbara, ramazan ayında da yine iş başında olacak.
Ramazan ayının ilk gününden son gününe kadar aile üyelerinin kumbaraya destek olmasını sağlayarak ay sonunda ihtiyaç sahibi bir aileye yardımda bulunabilirsiniz.
Çocuğunuzla beraber evde plastik kutudan ya da karton kutudan hazırlayacağınız kumbaranın üzerini süsleyebilirsiniz.
Çocukların kendi hayal dünyasına göre süslediği bu kumbarayı herkesin göreceği bir noktaya koyup gün içinde birikim yapılmasını desteklemeniz etkili olacaktır.
Ramazan bayramı öncesinde kumbarayı açıp, gerçekten ihtiyacı olan bir aileye bu birikimle hediye alabilirsiniz.
Ramazan ayı için hazırladığını ramazan kumbarası üstüne her gün bir ramazan duası ile birlikte minik bir sayı çıkartması yapıştırarak bu etkinliği daha zengin hale getirebilirsiniz.

7) Ramazan Panosu
Bu ramazanda evde ramazan panosu hazırlayarak, gazete ve dergilerden oruç gündemli haberlerin toplanmasını sağlayabilirsiniz.
Renkli bir geniş kartonu evde dilenen duvara asınız.
Her bir aile üyesinin, istediği ramazan haberini ya da bu ayla ilgili sembolleri bu kağıda asmasını isteyiniz.
Özellikle de çocukların çevreye karşı olan algısını açan ramazan panosu, algıda seçiciliği kuvvetlendirerek ramazan ayıyla ilgili pek çok detayın öğrenilmesine yardım edecektir.
Ramazan ayı ne zaman başlıyor, ramazan bayramı ne zaman başlıyor gibi tarih bilgisi sorularına cevaben de gazetelerde tarihin yazdığı bölümler kesilip panoya yapıştırılabilir.

8) Her Güne 1 Hadis
Çocukların ve yetişkinlerin ezberlemesi kolay olan hadisleri, her akşam iftardan sonra bir araya geldiğinizde okuyabilirsiniz.
Çocukların sorumluluk duygusunu, ezber yeteneğini ve ramazan ayı duygusunu kuvvetlendiren hadis ezberleme etkinliği belirli aralıklarla da yapabilirsiniz.
Hadis ezberleme konusunda zorlanan çocuklar için, kağıda hadisi yazıp sık sık okutabilirsiniz.
Hadislerin yanında önemli kişilerin söylediği ramazan ile ilgili sözler de bu etkinliğe eklenebilir.

9) Teravih Namazı
Teravih namazı, ramazan ayının en önemli anlarındadır. Eğer her akşam teravih namazına gidiyorsanız; çocuklarınızı ve eşinizi alıp farklı bir konumdaki camiye gidebilirsiniz.
Bu aktivite sayesinde gideceğiniz caminin tarihini ve özelliklerini yakından öğrenebilirsiniz.
Çocukların ramazan ayına ve camiye alışması için etkili bir yöntem olacaktır.
ramazan etkinlik

10) Bayram Hediyesi
Ramazan ayının son haftasına geldiğinizde, bayram için hazırlık yapmaya başlarsınız.
Bu hazırlıklar içinde bayram hediyesini ailenizle beraber hazırlayabilirsiniz.
Çocukların el becerisini geliştirmek için; bayram tebrik kartları oluşturmak iyi fikir olacak.
Resim yapma, yazı yazma döneminde olan pek çok çocuğun ilgisini çeken bu etkinlik sayesinde duygu ve düşünceler de yazıya dökülecektir.
Çocuğunuzun kim için hediye hazırlamak istediğini öğrendikten sonra gerekli sayıda kart ve süsleme malzemesini temin edebilirsiniz.

Bu haberler de ilginizi çekebilir