• DOLAR 34.661
  • EURO 36.375
  • ALTIN 2931.92
  • ...
Prof. Dr. Murat: Ülkemiz için gelecekte konuşulacak iki önemli konu su ve enerji
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Prof. Dr. Sedat Murat'ın başkanlık ettiği oturumda Tarım ve Gıda Politikalarının Şehir Yaşamına ve Tedarik Ağlarına Etkisi tartışıldı.

Prof. Dr. Uğur Ömürgönülşen, “Türkiye’de Büyükşehir Belediyelerinin Yerelde Kalkınmaya Yönelik Tarımsal Faaliyetlerdeki Rolü, Öğretim Üyesi Dr. Fatih Turan Yaman ise Dirençli Şehir ve Gıda Güvenliği Kapsamında Tarım Kent Uygulaması konusunu ele aldı. 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin tarıma ve çiftçiye yönelik desteğinin gündeme geldiği oturumda, Prof. Dr. Uğur Ömürgönülşen, "Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, ata tohumlarını araştırmış. Unutulmaya yüz tutmuş birçok tohum tekrar gündeme getirilmiş ve tarıma kazandırılmış." dedi.

Ülkemiz için gelecekte konuşulacak iki önemli konu su ve enerji

Türkiye'de özel ilgi gösterilmesi gereken bir alanın tarım politikaları olduğunu belirten Oturum Başkanı Prof. Dr. Sedat Murat, "Özellikle yerel yönetimlerin bu konuda çok etkili ve yönlendirici, ulusal ve uluslararası projeler üretmesi gerekiyor. Ülkemiz için gelecekte konuşulacak iki önemli konu su ve enerji. Bugün gelinen noktada sıkıntılar yaşamamıza rağmen su hoyrat bir şekilde kullanılıyor. Tarım arazilerine gereken önem gösterilmiyor." diye konuştu.

"Kocaeli ata tohumunu gün yüzüne çıkarıyor" 

2012 tarihli ve 6360 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte Büyükşehir Belediyelerinin rol ve faaliyetlerinde önemli değişiklikler meydana geldiğini aktaran Prof. Dr. Uğur Ömürgönülşen, "2014 Yılından itibaren yerel yönetimler tarıma ciddi yönelimler gösterdi. Ev sahibi olduğumuz Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Büyükşehir Belediyeleri arasında öne çıkıyor. Çiftçilere yem bitkisi, tohum desteği, tıbbi ve aromatik bitki ile hayvancılığa yönelik desteklemelerde bulunmuş. Ama daha önemli bir konu var. Ata tohumu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, ata tohumlarını araştırmış. Unutulmaya yüz tutmuş birçok tohum tekrar gündeme getirilmiş ve tarıma kazandırılmış." ifadesini kullandı. 

"Biz ülke olarak sanayileşmeyi beceremedik" diyen Öğretim Üyesi Dr. Fatih Turan Yaman, "Göç ve sanayileşme nedeniyle insanın tarım ile olan ilişkisi kesildi ama insanımızın tarım ve toprakla olan ilişkisi batılı ülkeler kadar fazla değil. Bizim halen hafızamızda toprak var. Bu hafızayı kullanabiliriz." şeklinde konuştu. (İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir