• DOLAR 35.392
  • EURO 36.514
  • ALTIN 2999.93
  • ...
Ankaralı besiciler: Yem fiyatlarının yükselmesi et fiyatlarını artırdı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Her sektörde ve üründe son zamanların en yüksek zamlarının yapıldığına dikkat çeken besiciler, yıllardır yaptıkları işlerini artık yapamayacak duruma geldiklerini belirtiler.

Mübarek Ramazan ayına sayılı günler kala kırmızı et ve ürünlerine yüzde 48 zam yapıldığını hatırlatan besiciler, zammın sebebini yüksek yem fiyatlarına bağladı.

Yem, akaryakıt, toplu taşıma, ekmek, elektrik, doğal gaz, su başta olmak üzere temel gıda maddelerine son zamanların en yüksek zamları nedeniyle besiciler, her gün yeni bir zam ile güne başlamaktan bıktıklarını söyledi.

"Yem alamayınca hayvana bakamıyoruz"

Ahmet Kurter

Küçükbaş hayvan besiciliği yaptığını belirten Ahmet Kurter, "Yem fiyatları bizi çok etkiledi. Yem alamayınca hayvana bakamıyoruz. 300'e, 280'e ve 270'e nereden bulabilirsen yani kara borsa gibi düşünün. Türkiye'de kuyruk yok diyorlar ama yemin kuyruğu bile var." dedi.

"Bu bölgede yaklaşık 30-40 tane hayvan besiciliği vardı ama çok batan oldu"

İbrahim Halil Övet

Yıllardır Ankara’da besicilik ile uğraştığını belirten İbrahim Halil Övet, "Aslen Mardin Derikliyim. Eskiden geçim kolay oluyordu. Hayvan ve yem pahalılığı gibi birçok şeyde pahalılık başını almış gidiyor. Bu işin içinden çıkmak zor olmuş. Burada yaklaşık 30-40 tane hayvan besiciliği vardı ama çok batan oldu. Böyle devam ederse her sene 5-6 tane batan olacak. Seneye kimse bu işi yapamaz. Birinin buna çare bulması lazım. Bir çuval yemi alıyorlar 280 liraya, biz günlük hayvanlara 2 tona yakın yem veriyoruz. Böyle devam ederse kimse bu işi yapamaz." ifadelerini kullandı.

"Yem fiyatlarının yüksek olması bizi çok etkiliyor"

Yaşar Demiryürek

Aslen Çorumlu ve 50 yıldır Ankara'da ikamet eden besicilerden Yaşar Demiryürek, şunları aktardı:

Yaklaşık olarak 20 yıldır bu hayvancılık işi ile uğraşıyorum. Yem fiyatlarının yüksek olması bizi çok etkiliyor. Yem fiyatlarının yükselmesi değil fiyatların anlık değişmesi çok etkiliyor. Aldığını tekrar aynı fiyata alamıyorsun. Dolayısıyla girdi fiyatları yüksek olduğu hayvan fiyatlarıda yüksek oluyor. Tabi ki bundan dolayı mustaribiz. Yem fiyatlarının aşırı derece de oynamasının önüne devlet geçmesi ve önlem almasını istiyoruz. Et fiyatlarının yüksek olmasından memnun değiliz. Belli bir kararda durmuş olsa et de durur. Vatandaşta ve bizde mustarip olmayız. Eşit bir şekilde herkes işini yapar. Aksi takdirde üretici diye bir şey kalmaz. Gün güne herkes batıyor ve kayboluyor. Benim işletmem 200 hayvanlık bir işletme. Tabi bu kredi düşük olduğu zaman hayvanı alsan yemi alamıyorsun, yemi aldığın zaman hayvanı alamıyorsun. İster istemez birinde vadeye takılıyorsun, vadeye takıldığın zaman da bizim maliyetlerimiz yükseliyor. Maliyetler yükseldiği zaman da et fiyatları yükseliyor ve biz bundan yana değiliz. Ama bugünkü şartlarla etin fiyatı 75 liraya mal oluyor. Bugün piyasada 80 liraya et kesilmiş olsa bile, biz 1 lira kazanmış olsak ta razıyız ama o bile yok.

"Bende 100 tane inek vardı şimdi 15 tane inek kaldı"

Ayhan Altınışık

Süt satarak geçimini sağladığını belirten besicilerden Ayhan Altınışık, "Ben burada sütçüyüm. Şu an da sütten zarar ediyoruz. Yedirdiğimiz yemle süt kurtarmıyor bizi. Bundan dolayı inekleri hep kestiriyoruz. Bende 100 tane inek vardı, şimdi 15 tane inek kaldı. Yemin çuvalı 300 lira sütü biz 5 liraya veriyoruz." şeklinde belirtti.

"Et fiyatlarının yükselmesinin sebebi yem fiyatlarından kaynaklanıyor"

Zekeriya Boynuzlu

Yem fiyatlarının yükselmesi et fiyatlarını artırdığını ifade eden besicilerden Zekeriya Boynuzlu, "Şu an da her şeyin fiyatı yüksek. Et fiyatlarının yükselmesinin sebebi yem fiyatlarından kaynaklanıyor. Yem yüksek olursa et de yüksek olur." ifadelerine yer verdi.

"Böyle devam ederse et fiyatı 100 lira değil 200 liraya da yükselir"

Mehmet Deli

Yem fiyatlarında çok yüksek olduğundan yakınan besicilerden Mehmet Deli, "Yem fiyatlarından dolayı hiç ileriye dönük bir şey yok. Burada ki besicilerin bir kısmı hep battı. Ondan dolayı da yerlerin yüksek olması, arpanın 5 lira olması et fiyatları 100 lira da olsa önemli değil çünkü girdiler yüksek. İleriye yönelik et 100 lirayı bırak 200 liraya da bulamayız. Herkes bu işi bırakır. Üreticiye verilen destekler yerini bulmuyor. Halka sorduğun zaman diyorlar ki 'size verilen destekler var niye böyle yapıyorsunuz?' Ben burada alanı hiç görmedim. Buna da büyüklerimizin bir el atması lazım." diyerek yetkililere seslendi.

 

(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir