Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yeni hizmet modeli
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının çocukları her türlü riskten korumak ve psikososyal gelişimlerini desteklemek amacıyla yeni bir hizmet modelini uygulamaya koyuyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, dezavantajlı çocukların istedikleri zaman istedikleri gibi yararlanabilecekleri, halka açık sistemin uygulanacağı yeni bir hizmet modelini uygulamaya koymaya hazırlanıyor.
Hizmete sunulacak gündüzlü çocuk hizmet merkezlerinde çocuklar için spordan zeka oyunlarına, psikodramadan resime kültürel, sosyal ve spor etkinliklerinin yapılabileceği bölümler bulunacak, ailelere danışmanlık ve rehberlik hizmetleri sunulacak.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, dezavantajlı durumdaki çocukların her türlü riskten korunması ve psikososyal gelişimlerinin desteklenmesi amacıyla çeşitli sosyal faaliyetlerin gerçekleştirileceği, ailelere danışmanlık ve rehberlik hizmetlerinin sunulacağı, çocukların istedikleri zaman istedikleri gibi yararlanabilecekleri gündüzlü çocuk hizmet merkezleri açılmasının planlandığını bildirdi.
"Hem çocuklara hem ailelere hizmet sunulacak"
Gündüzlü çocuk hizmet merkezlerinde kültürden spora geniş yelpazede etkinlikler düzenleneceğini ifade eden Bakan Yanık, resim, boyama, ahşap, heykel ve ebru kursları verileceğini; psikodrama, satranç, sudoku, tangran, sorti, tabu, yapboz, cenga ve geleneksel oyunlarla ilgili faaliyetler yapılacağını anlattı. Bakan Yanık, kitap okuma ve teknoloji odaları da bulunacak bu merkezlerin çocuklar için etkin bir yaşam merkezi olacağını belirtti.
Bu merkezlerden öncelikle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının hizmetlerinden faydalanan ve Bakanlığın mobil ekiplerinin tespit ettiği sokakta çalıştırılan çocukların yararlanacağını dile getiren Bakan Yanık, pilot uygulamanın burada verilecek hizmetlerin tür ve niteliğini belirlemede yol gösterici olacağını vurguladı.
Bakan Yanık, gündüzlü çocuk hizmet merkezlerinde çocukların yanı sıra ailelere de danışmanlık ve rehberlik hizmetleri verileceğini, ayrıca çocuklara yönelik hizmetler konusunda toplumun bu merkezlerden bilgilendirileceğini anlattı.
"Örnek uygulama modeli olacak"
Bakan Yanık, gündüzlü çocuk hizmet merkezlerinin, Bakanlığın çocuklarla ilgili hizmetlerinin merkezi olmasının planlandığını vurguladı. Sokakta, okulda çocuklarla ilgili çalışmalar yürüten mobil ekiplerin bu merkezlerden koordinasyon sağlayacağını belirten Bakan Yanık, Çocuk Hakları Komitelerinin de bu merkezleri düzenleyecekleri etkinlikler için kullanabileceğini kaydetti.
Bakan Yanık bu merkezlerde sosyal hizmet uzmanı, psikolog, spor eğitmeni, tercüman, kurs eğitici ve öğreticileri başta olmak üzere farklı meslek gruplarından ihtiyaç duyulan personelin hizmet sunacağını aktardı.(İLKHA)