• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Mübarek Ramazan ayına sayılı günler kala et fiyatları bir ay içerisinde 75 liradan 120 liraya yükseldi.

Salgın süreci, ekonomik kriz, döviz ve altın fiyatlarının yükselmesi, a'dan z'ye tüm ürünlere yapılan zamlar, akaryakat fiyatlarının artması, Rusya-Ukrayna savaşının ekonomik olarak olumsuz yansımalarının ardından bu kez de et fiyatlarındaki fahiş artış halkı mağdur ediyor.

Hayvanların başta Katar, Ürdün, Irak gibi ülkelere ihraç edildiğini savunan besiciler, bu durumun hayvan fiyatlarına yansıdığını ifade ettiler.

Yem fiyatlarının artmasının da kendilerini sıkıntıya düşürdüğünü belirten besiciler, önlem alınmadığı takdirde Kurban Bayramı'na doğru fiyatların daha da artacağını savundu.

Şanlıurfa Canlı Hayvan Borsası Başkan Yardımcısı ve Şanlıurfa Hayvan Pazarı esnafı hayvan fiyatlarının yükselmesi ile ilgili İLKHA'ya konuştu.

 

"Hayvan ihracatı durdurulmalıdır"

Hayvanların yurt dışına ihraç edilmesinden dolayı hayvan fiyatlarının fahiş orada yükseldiğini ifade eden Canlı Hayvan Borsası Başkan Yardımcısı Tahir Yıldız, "Şu an bizim hayvanlar, Katar ve Kuveyt'e ihraç ediliyor. Bundan dolayı hayvan fiyatlarında çok fahiş bir artış oldu. Küçükbaş hayvanın canlı kilosu 55 liraya çıktı. Fakir aileler, bir kilogram et alamıyorlar. Etin kilosu 120 lira olmuş. Devletin bu duruma bir el atması gerekir. Hayvan ihracatı durdurulmalıdır. Şu an arpanın kilosu 5,5 lira, kırmızı saman kilosu 4,5 lira, beyaz saman 1,5 liradır. Şu an besiciler çok zor durumdadır. Devlet bu duruma bir an önce bir el atmalıdır." şeklinde konuştu.

 

"Ne satıcı ne de alıcı bu durumdan memnun değil"

Ülke içerisinde bulunduğu durumdan şikayetn eden Besici Mahmut Pıçak, "Yetkililerin bu duruma bir el atması gerekiyor. Yem, süt ve mazot gibi ürünler pahalı oldu. Bir aldığımızı tekrar alamıyoruz. Berlin'de de yaşadım. Orada da artış oldu; ama buradaki gibi yüzde 100 artış söz konusu olmadı. Ne olacağını bilmiyoruz. Hayvanlarımızın dışarıya ihraç edilmesini istemiyoruz. Ülkemizde meralarımız ve topraklarımız olduğu halde ekim-biçim olmuyor, üretim yok. Üretici hayatından memnun değil. Ne satıcı ne de alıcı bu durumdan memnun değil. Koyunun kilosu 48 ile 55 arasında seyrediyor. Son 2-3 ay içerisinde kilogramlar düşüp yükseliyor. 30 kilodan 55 kiloya kadar çıktı. İnsanlar et yiyememekten dolayı mağdurdur. Eti geçelim, tahıl ürünleri de pahalı. Ucuz bir şey bulamıyoruz. Eken çiftçi zarar ediyor; ekmiyor pişman oluyor. Birecik'ten buraya ticaret yapmak için geldik. Maddi durumumuz yok diye burada bir şeyler yapmak için çaba harcıyoruz." diye konuştu.

 

"Fakir insanlar, sofralarında et bulamayacak"

Et kilosunun 120 liraya yükseldiğini vurgulayan Kasap Mehmet Ali Görgülü, "Geçen ay toklunun kilosu 35-36 lirayken şu an 54-55 lira, koyunun kilosu ise 42-43 lira olmuş. Bunun sebebi hayvanların Katar ve Irak'a ihraç edilmesi ve yem fiyatlarının yükselmesinden dolayıdır.  Geçen ay etin kilosu 70 liraydı, 80 liraya çıkardık, şu an ise 110-120 lira olmuş. Fiyatlar rekor kırmaya başladı. Devletin bir an önce bu duruma bir el atması lazım.  Bizim hayvanlar bize yetmezken dışarı ihraç ediliyor. Böyle giderse durum hiç iyi değil. Et satışı yapıyorum ama fakir fukaranın Allah yardımcısı olsun. Ramazan ayına gireceğiz artık fakir insanlar, sofralarında et bulamayacak." ifadelerini kullandı.

 

"Kurbanlık 3 bin 500 lira ile 4 bin 500 lira arasındadır"

Yem fiyatlarının yükselmesinden dolayı hayvan fiyatlarının arttığına değinen Hayvan Pazarı esnafı Hasan Çiftçi, "Şu an işlerimiz iyidir; ama yem fiyatları pahalıdır. Bundan dolayı ister istemez hayvan fiyatları yükselmiştir. Yem fiyatları düşük olsa hayvan fiyatları ister istemez düşer.  Şu an normal bir kurbanlık 3 bin 500 lira ile 4 bin 500 lira arasındadır. Kurban Bayramı'na doğru fiyatlar 5 bin lirayı geçer. Şu an 250 kilogram ineğin fiyatı 21 bin lira ile 22 bin lira arasındadır. Bunun için devletin bir an önce bu sorunu çözmesi lazım ki fakir fukara et yiyebilsin. Besici hayvanı besliyor, firesi ve kesilmesi var, sakatlanması var." dedi.

 

"Havyan alamayacak durumdayız"

Eskisi gibi hayvan alamadıklarını belirten besici Ahmet Bakır, "Hayvancılık ile uğraşıyorum. Piyasadaki pahalılık nedeniyle 7 kişi toplanıp 10 hayvan alıyoruz. Eski gücümüz kalmadı. 25 kilo şeker 350 lira, bir ekmek 2,5 lira olmuş. Artık tükenmiş durumdayız, bir şey alamıyoruz. Gücümüz kalmadı. Hayvanlar dışarıya ihraç ediliyor. Bir tane havyan alamayacak durumdayız. Bir kurban bedeli 3 bin lira olmuş." şeklinde konuştu.

"Pahalılık yüzünden hayvanlarımızı satmaya karar verdik"

Yem fiyatlarının yüksek olmasından dolayı hayvan beslemeyecek duruma geldiklerini ifade eden Besici Salih Kayabaşı, "Hayvan yemleri pahalıdır. Pahalılık yüzünden hayvanlarımızı satmaya karar verdik. Sütlü hayvanları bile satıyoruz. Yem pahalı diye hayvan besleyemiyoruz. Havyanlar dışarıya ihraç edilmese daha iyi olur. İhraç var diye hayvanlarımızı satamıyoruz. İşlerimiz kötüdür." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız