• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Ramazan Ayı'nın vazgeçilmezi hurma tezgahlardaki yerini aldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Ramazan ayına sayılı günler kala lezzeti ve faydaları sebebiyle iftar ve sahur sofralarında ve çok satan hurma satışa sunulmaya başlandı.

Lezzeti nedeniyle bu yılda en çok "Medine Hurması" tercih edilirken, hurmanın kilosu türüne göre 40 liradan 160 liraya kadar çıkıyor.

İstanbul'da hurma fiyatları;

  • 1'inci sınıf Kudüs Hurması 160 lira
  • Normal Kudüs Hurması 130 lira
  • Medine Hurması 140 lira
  • Yaş hurma 110 lira
  • Cezayir ve İran Hurması 40 lira olarak satışa sunuluyor.

Esnaf fiyatların önümüzdeki günlerde artacağını tahmin ediyor.

Ümraniye'de hurma satan esnaf İLKHA muhabirine hurma fiyatlarını değerlendirdi.

"Geçen seneye göre fiyatlar biraz daha arttı"

Adem Çay

Ramazan'a sayılı günler kala hurma çeşitlerinin tezgâha indiğini belirten Adem Çay, "Fiyatlar geçen seneye göre biraz arttı. Alışveriş oluyor, yoğunluk biraz oluyor. Geçen seneye göre bu senede iyi satıyoruz. Müşteri fiyata biraz fazla diyor çünkü geçen seneye göre fiyatlar biraz daha arttı. Sadece hurma değil; piyasada kuruyemiş olsun, bakliyat olsun her yönden fiyatlar arttı. Hiçbir şey yerinde durmuyor." dedi.

"Geçen sene 'Medine Hurmasını' 60-75 liraya satıyorduk, bu sene hemen hemen 2 katı arttı"

Coşkun Karga

30-35 yıldır esnaflık yaptığını belirten Coşkun Karga, "Bütün ürünlerde zam var. Şu an akaryakıtı düşünün aşırı bir yükselme var bu durumda esnafa yansıyor. Kuru gıdaya, çereze, manava yansıyor. Haliyle hurmaya da yansıyor, bayağı bir artış var. Geçen sene 'Medine Hurmasını' 60-75 liraya satıyorduk, bu sene hemen hemen 2 katı arttı. Ramazan içinde daha da çıkabilir, çünkü ne kadar tüketim olursa fiyatlarda o kadar artış oluyor. Zannedersem bu sene Medine Hurması rağbet görür. Kudüs Hurması ve yaş hurma rağbet görebilir. Bu sene İran Hurması çok satılabilir. Nedeni ise İran Hurması ucuzudur. Diğerlerinden 3-4 kat daha ucuzdur. Şu an Medine Hurmasını 130-140 liraya alıyorlarsa, İran Hurması 40-50 lira olur. Dar gelirli aileler büyük ihtimalle iftarını hurmayla açmak için ucuzunu tercih edecektir, buda İran Hurması olur." diye konuştu.

Karga, hurma alırken glikoz, şeker karışımı olup olmadığına ve tazeliğine dikkat etmek gerektiğini dile getirdi.

(İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir