Iğdır'da "mavi dil" hastalığı: Çok sayıda köy karantinaya alındı
Karakoyunlu ilçesinde hayvanlarda görülen "mavi dil" hastalığı nedeniyle birçok kırsal mahallede karantina uygulanmaya başlandı.
Karakoyunlu ilçesindeki bir çiftçinin hayvanlarında, "mavi dil" hastalığına rastlanmasının ardından, hastalığın çıktığı alanın 10 kilometre civarında karantina bölgesi oluşturuldu.
Bekiranlı, Cennetabat ve Koçkıran köyleri koruma bölgesi ilan edilirken Ergenekon ve Fatih mahalleleri ile Bulakbaşı, Aktaş, Kerimbeyli, Aşağı Alican, Taşburun, Bayatdoğanşanlı, Kacerdoğanşanlı ve Gökçeli köyleri ise gözetim bölgesi oldu.
Hastalığın bulaşıcı olması nedeniyle aşı uygulaması başlatıldı.
Hastalığın sinekler tarafından yayılması nedeniyle mahallelerde ilaçlama yapıldı.
Bölgedeki hayvan sahipleri de hastalık hakkında bilgilendirildi.
Mavi dil hastalığı nedir, insanlara bulaşır mı?
Mavi dil ya da Blue tongue, Culicoides cinsi sokucu sinekler ile nakledilen, sığır, koyun, keçi ve deve gibi evcil hayvanlar ile bazı yabani geviş getirenlerde görülen, ödem ve hemoraji ile karakterize bir enfeksiyondur. Mavi dil, koyun, keçi, sığır, manda, geyik, Afrika antiloplarının ve develerinin çoğu türü gibi yabani ve evcil geviş getirenleri etkileyen bulaşıcı, vektör kaynaklı viral bir hastalıktır.
Mavi dil virüsü (BTV) ile enfeksiyon, hayvanların büyük çoğunluğunda görülmez ancak enfekte koyun, geyik ve yabani geviş getirenlerin bir kısmında ölümcül hastalığa neden olabilir.
Virüs hayvanlarla veya yünle temas yoluyla veya süt tüketimi yoluyla bulaşmadığından halk sağlığı riski yoktur. Mavi dil virüsü hayvanlarla temas, yün veya süt tüketimi yoluyla bulaşmaz. (İLKHA)