Down sendromu nedir? Down sendromu tedavisi var mı?
Down sendromu dediğimiz durum öncelikle bir gen bozukluğudur. 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunduğunda, birçok genetik farklılığın doğmasına sebep olan, down sendromu adı verilen sorun ortaya çıkmaktadır.
Down sendromu bir gen fazlalığı durumunda ortaya çıktığı için, aslında birçok kesimce hastalık olarak kabul edilmez. Dünya geneline baktığımızda, down sendromunun en sık görülen genetik anomali olduğunu söyleyebiliriz.
Down sendromu nedir?
Down sendromu hakkında günümüze kadar sayısız araştırma yapıldı. Çünkü dünya genelinde 6 milyondan fazla down sendromlu insan yaşamaktadır. Sayı bu kadar çok olunca elbette nedenini ve tedavi yollarını araştırmak bilim adamlarının vazifesi olmuştur. Fakat şimdiye kadar yapılan araştırmalarda down sendromunun kesin nedeni bulunamadı. Ülke, kültür veya ekonomik statü gibi farklılıkların hiçbirisi down sendromunun sebepleri arasında gösterilmiyor.
Bizim için önemli olan hastalık olarak dahi kabul edilmeyen bu sendromun neden olduğu fiziksel problemleri tedavi etmek. Kas güçsüzlükleri, eklem yapılarındaki bozukluklar, gelişme gerilikleri, yürüyememe, oturamama, daha ileri durumlarında kafayı tutamama gibi problemler için bir fizyoterapist gözetiminde pediatrik rehabilitasyon görmek gerekir.
Down sendromu tedavisi var mı?
Günde en az bir saat uygulanması gereken tedavi programında elektroterapi de rehabilitasyona hazırlar. Ailenin bu konuda eğitilmesi en önemli adımlardan biridir. Hayat boyu uygulanması gereken tedavide her an bir fizyoterapist bulmak zorlaşacağından, tedavi konusunda eğitilen anne veya ailenin herhangi bir üyesi her gün düzenli olarak tedavi etmelidir.