• DOLAR 32.758
  • EURO 35.324
  • ALTIN 2446.815
  • ...
Kuyumculardan altına yatırım önerisi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Yaklaşık bir aydır yükselişini koruyan altın, yatırımcısına kazandırmaya devam ediyor. Kuyumcularda her ne kadar durgunluk olsa da altın fiyatları Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı askeri operasyonun ardından 2022’in başından bu yana en yüksek seviyeye yükseldi.

Gram altın, Dolar/TL’deki yükseliş ve küresel altın fiyatlarındaki sıçrama ile 919 TL’yi görürken, altına yatırım yapmak isteyenler altının yükselip yükselmeyeceğini merak ediyor.

 

Son günlerde yükselen altın fiyatları Gaziantep’te kuyumcu esnafını olumsuz etkilerken, kuyumcular altının yükselmesinin en çok yatırımcısını sevindirdiğine dikkat çekiyor.

Geçtiğimiz yıl küresel piyasalardaki gelişmeler altın fiyatlarının rekor tazelemesine neden oldu ve kısa dönemde kâr satışları fiyatlarda geri çekilme yaşansa da altın, en güvenli yatırım aracı olma unvanını koruyor.

Kriz ve savaş ortamlarında altının değerinin her zaman arttığına dikkat çeken kuyumcular, dünyada da etkili olan enflasyonun ve savaş söylemlerinin altının ONS fiyatının yükselmesinde etkili olduğunu dile getiriyor.

Gaziantep Kuyumcular Odası Başkanı Tuncay Tabur, yatırımcılara “güvenli liman” olarak bilinen altına yatırım yapmaları çağrısında bulundu.

Altının her zaman yatırımcısına kazandırdığını belirten Tabur, gram altın fiyatının önümüzdeki aylarda bin liranın üzerini görebileceğini tahmin ettiklerini ifade etti.

Altının yatırımcısına kazandırmaya devam edeceğini ifade eden Tabur, Ukrayna-Rusya savaşının altın fiyatlarını tetiklediğini belirtti.

Altın fiyatı yükseldiğinde piyasada bir hareketliliğin olduğunu belirten Tabur, “Altının yükselmesi yatırımcısına daha da umutlandırdığı için tabi ki talep daha da artıyor. Atın fiyatları sabit olup ve oturunca da, ona göre müşteri kendine daha çok altın almak istiyorsa alıyor veya satmak istiyorsa satıyor. Vatandaşlar zaten genelde altını yatırım amaçlı kullanıyorlar.” dedi.

“Müşteri kâr edince altına talep biraz daha fazlalaşıyor”

Geçmişten günümüze altının her zaman için en güzel yatırım ve en çok kâr ettiren bir değer olduğunu ifade eden Tabur, “Bunu müşterilerimizde biliyor. Ona göre de müşteri tabi ki kâr edince altına talep biraz daha fazlalaşıyor. Altın alım-satımı da daha çok oluyor. Şu anda piyasada bir savaş durumu var. Rusya-Ukrayna arasındaki savaş piyasadaki hareketliliği biraz durdurdu. 15-20 gündür esnafımız belki işlerinin çok kötü olduğundan yakınıyor ama tahmin ediyorum mart ayı sonunda işler açılır ve daha hareketli bir durum olur.” ifadelerini kullandı.

“Altın fiyatının yükselmesiyle yatırımcısına kâr yaptırıyor”

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yatırımcıların güvenli liman olarak gördüğü altına taleplerinin devam ettiğini bildiren Tabur, şunları söyledi:

“Yine geçmişe bakıldığında dolar 18 lira iken altın 960 liraydı. Şu anda dolar yaklaşık 15 lira oldu. Altın 920 lira civarınsa seyrediyor. Ons fiyatının dünya bazında yükselmesinden dolayı da altın bu fiyatlarda seyrediyor. Altın iki şekilde diğer kazanıyor; ons yükseldiğinde, altın kendisi yükseldiğinde ve dolarda yükseldiğinde altın fiyatının arttığını görüyoruz. Bundan dolayı da altın yatırımcısı daha fazla kâr etmiş oluyor. Rusya Ukrayna arasındaki savaş 26 gündür devam ediyor Savaş çıkmadan önce altın fiyatı 800 lira civarındaydı, birkaç ay da bu şekilde bir taban oluştu. Altın 5-10 lira yükseliyor, düşüyordu. Savaş olayı çıkınca ülkelerin yanılmıyorsam rezervi altına dönüyor; bu defa da altın kıymetli maden oluyor. Bundan dolayı da altına talep fazla olunca fiyatları yükseldi. Altın fiyatının yükselmesiyle yatırımcısına kâr yaptırıyor. Bu durum bizim esnafında biraz tabi ki işlerin durgunluğuna neden oluyor. İnşallah düzelir. Şu anda altın belli bir seviyeye geldi, önümüzdeki günlerde daha iyi olacak diye umut ediyoruz.”

“Altına yatırım yapın”

Altının 1-2 ay içerisinde bin lira bandını görebileceğini söyleyen Tabur, “Altın 10 lira düşer veya 20 lira yükselir, hep böyle oldu. Vatandaşlara, ‘altınınızı satın demem’ yanlış olur. İhtiyaçlarına göre hareket etsinler. İhtiyaçları yoksa zaten bekletsinler. Altın her zaman için yükselen değerli madendir. Altının daha da yükseleceğini tahmin ediyorum. Belki bir-iki ay sonra altın yükselmeye başlar. Altın düşse de yükselse de her zaman tekrar gördüğü rakamlara tamamen döner. Altın her zaman için yükselişte, hiç düştüğünü görmedim. Altın 10 lira düşer, 20 lira tekrar yükselir. Altın yatırımcısı için iyidir. Onun için de altın almasını tavsiye ederim. Zaten vatandaşlarımız satarken de rahatlıkla satabiliyorlar. en güzel yönü de ne zaman isterlerse nakite çevirebiliyorlar.” diye konuştu.

Altının uzun vadede yatırımcılar için güvenli bir liman olduğunu belirten Tabur, “Altına yatırım yapın, uzun vadede altın iyi bir yatırım aracıdır ve altında uzun vadede zarar etmezsiniz.” tavsiyesinde bulundu.

Vatandaşları sahte altın konusunda uyaran Tabur, vatandaşların genelde altınlarını kuyumculardan aldığını ancak kimi vatandaşların da internetten altın alışverişini tercih ettiğini belirterek, internet üzerinden altın alımı yerine vatandaşların kuyumculardan alışveriş yapmalarını tavsiye etti.

“Bütün kuyumcu esnafımıza kefilim”

Vatandaşların güvendikleri kuyumcularla devamlı alışveriş yapmalarını da tavsiye eden Tabur, “Ben kendi esnafıma kefilim. Oda olarak bunun güvencesini veriyoruz. Çünkü altın ayarlarını kontrol ediyoruz. Hangi ürünü sattığından bilgimiz oluyor. Ona göre de arkasında duruyoruz. İnternet sitelerinde ne satılıyor, nasıl yapılıyor, ne kadara satılıyor, pahalı mı, ucuz mı satılıyor; bunu bilemiyorum. İnternette belki bir muhatabınız yoktur. Zaten esnafımız yılların esnafıdır. Kuyumcu esnafı bir sorun olduğu zaman kendi içerisinde çözüyor, çözemezse hiç bize geliyor ve biz de esnafımızla sorunu çözüyoruz. Hiçbir müşterimizi mağdur etmiyoruz. Biz esnafımızın yanındayız ve arkasındayız, bu konuda yanlış bir şey olmaz.” dedi. (İLKHA)











Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir