• DOLAR 35.454
  • EURO 36.373
  • ALTIN 3057.4
  • ...
İşitme Engelliler de Kur`an Öğrenebilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda (VATSO) Van İl Müftülüğü, İzmir İl Müftülüğü ile İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği işbirliğince “Engellilere yönelik din hizmetlerinin dünü bugünü ve yapabileceklerimiz” konulu çalıştay düzenlendi.  
 
Çalıştaya İzmir İl müftüsü Prof. Dr. Ramazan Muslu, Van il müftüsü Nimetullah Arvas, Buca ilçe müftüsü adem Gülmek, Van İlçe müftüleri ve engeliler derneği yetkilileri katıldı.
 
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İzmir il müftüsü Prof. Dr. Ramazan Muslu, Buca ilçe müftülüklerince başlatılan ‘Özel Destek Din Projesi’nin bu çalıştayla daha da genişlediğini belirterek, bundan sonra da bu projenin hayırlı hizmetlere örnek teşkil edeceğine inandığını söyledi.
 
Muslu, “Bundan sonraki süreçte İzmir İl Müftülüğü olarak ‘Özel destek din projesi’ kapsamında tüm engellilerimizi de içine alacak şekilde, biz başkanlığımız ve başkanlığımızın taşra teşkilatımız olarak toplumumuzun bu kesimine ne şekilde onlara din hizmeti götürebiliriz? Van ilimizde de Buca örneğinden hareketle bu alanda ne tür hizmetler yapılabilir?  Bu çalıştayla bu sorunun cevabı aranacak.  Neler yapabiliriz, kimlerle yapabiliriz?  Engellilerimize hizmet götürürken sadece müftülüklerimiz değil; aynı zamanda üniversitelerimiz, engellilerle ilgili diğer kurum ve kuruluşlar ve özellikle STK’larla birlikte hareket etmenin çok yararlı olacağını düşünüyorum” dedi.
 
Engelli sahabelerden ve Peygamber Efendimizin bu sahabelere verdiği önemi anlatan Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas ise, “İnsan mükerrem bir varlıktır. Mükerrem olan insana her türlü hizmeti yapmak görevimizidir. Allah-u Teâlâ vahyi insanlar için göndermiştir. O halde insan merkezili olan İslamiyet’in engellileri bir tarafa atması mümkün değildir. Peygamber Efendimiz engellilere pozitif ayrımcılık yapmıştır” ifadelerini kullandı.
 
Yapılan açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Şakir Gözütok’un başkanlığında çalıştayın oturumları başladı.
 
“İşitme engellilerin gideceği bir Kur’an kursu niçin yok?”
Oturumda ilk olarak sözü alan ve işitme engellilerin Türkiye’de ilk defa Kur’an-ı Kerimi öğrenme projesini hayata geçiren Buca İlçe müftüsü Adem Gülmek, projenin başlangıç aşamasını anlattı. Bu projenin hayata geçirilmesinde yine işitme engelli bir vatandaşın vesile olduğunu aktaran Gülmek, “Bir panelde engelli kardeşlerimiz vardı. Onların din hizmetleri sorunlarının konuşuyorduk. O arada işitme engelli kardeşimizin bir şeyler ifade etmek istediği söylendi. Söylemek istediklerini bize işaret diliyle ifade etti. İfadesi şuydu: ‘Biz işitme engellilerinin niçin gideceği bir cami yok? Biz işitme engellilerinin niçin gideceği bir Kur’an kursu yok?’ Bu soru bizi gerçekten hem düşündürdü, hem üzdü. Hakikaten bizde yoktu. Çevremize de baktık yoktu” dedi.
 
Yaptıkları araştırmalar sonucunda din hizmeti alanında en çok muhtaç kesiminin işitme engellilerin olduğunu fark ettiklerini söyleyen Gülmek,  konuşmasını şöyle sürdürdü: “Buca Müftülüğü olarak 2011 yılında arkadaşlarımızla çalışmaya başladık. Ve çevremizde işaret dili bilen bir arkadaşımız vardı. Ondan ilk dersimizi aldık. Bu kapsamda 15 imam hatip arkadaşımızın,  15 Kur’an Kursu öğreticimizin işaret dili eğitimini alması yönünde teşvik ettik ve eğitimlerine başladık. Diğer taraftan işitme engelli kardeşlerimize haftada bir gün camide dini bilgiler seminerleri başlattık. Sadece İzmir’den değil, Manisa’nın ilçelerinden, Aydın’ın ilçelerinden katılım alıyorduk. Ve fark ettik öyle işitme engelli dediğimizde sayı 3 ile 5 ile ifade edilmenin çok ötesinde ciddi bir sayı var.
 
“Engellilerimiz artık içi dolu namaz kılıyorlar”
Eğitimlerimiz sırasında projeksiyonlardan bir takım bilgiler görsel yazılar, gösterirken şöyle düşündük: acaba bunlar Kur’an okuyamazlar mı? Bunu deneyemez miyiz? Daha sonra Arap harflerini projeksiyonlara yansıttık. İlk önce 5 harfimizi çalıştık. Sonra diğer harfler, bir baktık ki oluyor. Ardından yine emin olamadık.  1 yıl arkadaşlarımız gönüllü hizmet verdiler. Baktık ki mesafe alınıyor, bu kardeşlerimize Kutlu Doğum Haftasında işaret diliyle hatim duası yaptık. Yüce kitabımızı orijinal metniyle öğrendiler.  Artık içi dolu namaz kılıyorlar. 70 civarında kardeşimize hizmet verdik ve hala hizmetlerimiz devam ediyor.”
 
Çalıştay,  diğer katılımcıların fikir ve görüşlerini ortaya koymasıyla devam etti.
 
Çalıştayda, Engellilere yönelik din hizmetlerinde dünden bugüne değişen nedir?” Engellilerin din hizmetleri ve eğitimine erişebilmeleri için neler yapılabilir? Sorularına cevap aranacak. (Fırat Arslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir