• DOLAR 32.205
  • EURO 35.116
  • ALTIN 2500.695
  • ...
Kasaplar Odası: Zamlar olmasın fiyatlar artmasın, vatandaş da, esnaf da mağdur olmasın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanvekilleri ve Adana Kasaplar odası başkanlığı, Adana çarşı esnafıyla beraber fiyat artışlarıyla ilgili yaptıkları basın açıklamasında yöneltilen bir soruya cevap veren Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, canlı etin kilogram fiyatında artışların olduğunu, tüccarların koyunları hanlarda tutup bayramda daha pahalıya satmak niyetinde olduklarını iddia etti.

Her Ramazan ayında provokatörlerin çıktığını, dengeyi bozuklarını ifade eden Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Vekili Osman Yardımcı, her sektörde zamların olduğunu ama kasapların fırsatçılık yapmadıklarını dile getirdi.

Canlı koyun ve işlenmiş et piyasasındaki dalgalanma ve fiyat artışıyla oluşan sıkıntılara değinen Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, "piyasadaki ikinci-üçüncü eller sebebiyle fiyatların artışından kaygı duymaktayız. Biz istiyoruz ki 50 TL'ye et satalım, ikinci-üçüncü el koyun satanlar bırakmıyor. Üreticilerimiz yemlerin pahalı olması sebebiyle bunun üzerinde duramıyor. Tarım Bakanımız bununla ilgili çalışmalar yapacağını, ihracatı durduracağı hususunda Birlik Başkanımızla, Genel Başkan yardımcımızla bir görüşmesi olmuştur. Adana'mızdaki esnaflarımız adına tarım bakanımıza dileklerimizi ileteceğiz bununla ilgili tüm sorunlarımızın ve esnaflarımızın yanında olmaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Saruhan Yağmur ve Osman Yağmurcu

Sorulan bir soruya cevap Yağmur şunları kaydetti:

Adana'ya canlı etin kilogramı daha önce 35 TL'ye geliyordu şu an ise 55 TL'ye yükseldi. Tüccarlar ise sürekli olarak koyunları hanlarında bağlıyor, satmıyorlar, bunların niyeti Kurban Bayramı'nda canlı et kilogram fiyatını 80-90 TL'ye satmak. Tüccarların ihracata yönelmeleri sebebiyle Adana'mız ve Türkiye geneli herkes etleri pahalı yiyor bunları ekarte edemiyoruz. Yetkililere sesleniyorum, Türkiye'de kaç koyun var ortaya çıkarın, 3-5 besici piyasayı teslim almışlar fakat esnaf, çiftçi kasaplarımız şu anda BAĞ-KUR ödemelerini, elektriğini bile yatıramaz hale gelmiştir.

Fiyat artışlarının sebebi aracılar ve provokatörlerdir

Et fiyatında yaşanan fiyat artışlarının sebebinin aracılar ve provokatörler olduğunu söyleyen Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Vekili Osman Yardımcı ise, "Her Ramazan ayı geldiğinde provokatörler ortaya çıkar bu dengeyi bozar. Kurban ve Ramazan Bayramı'nda her sene yaptıkları budur. Türkiye'de pandemi nedeniyle her şeyde zamlar yüzde 200'ü buldu, ette yapılan zamsa yüzde 33'tür. Et fiyatlarında kasaplar fırsatçılık yapmadı her üründe yüzde 100-200 zam, ette yüzde. Zamlar olmasın fiyatlar artmasın, vatandaş da, esnaf da mağdur olmasın." ifadelerini kullandı.

"Gün be gün eriyoruz, bitiyoruz"

Var olan fahiş fiyat artışının elinde hayvanları olanların piyasayı kışkırtmasıyla oluşan bir fiyat olduğunu, önceki dönemlerde 5 bin TL iş yaptıklarında 500 TL kar ettiklerini, maliyet ve giderlerin artması sebebiyle kazandıklarının ancak çalıştırdıkları işçinin geçimine yettiğini ifade eden Kasaplar Çarşısı Esnafı Celal Akan, "Gün be  gün eriyoruz, bitiyoruz esnafın canına tak etmiş denecek kadar bıkmış durumda, buradan bakanlarımıza, millet vekillerimize yalvaralım mı rica mı edelim şu ihracatı durdurun. Kasaplar her gün biraz daha erimekte hepimiz çoluk-çocuk besliyoruz. Kazanç aynı gider yüzde 300 artmış durumda, esnafımızın para kazanmaması, geçimini sağlayamaması, vergisini ödeyememesi ve halkımızın et yiyememesi lütfen buna en kısa zanda çözüm bulsunlar ve aracı kurumları denetlesinler." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir