Berat gecesini nasıl idrak etmeliyiz?
Şaban ayının 14’ünü 15’ine bağlayan bu geceye İslam Alei Berat gecesi deniliyor. Peki Peygamberimiz bu gece nasıl dua ederdi? Bu af ve kurtuluş gecesinden nasıl yararlanmalıyız?
Ramazan ayının işareti ve hazırlıklarının başlangıcı olarak değerlendirilen beraat Gecesini bu gece idrak ediyoruz. Bu gecenin İslam Ümmetinin dünyevi sıkıntılardan ve baskılardan kurtulmasına niyaz ederek başlayalım.
Berat, Arapça berâe-berâet kelimesinin Türkçeleşmiş halidir. Beraat malumunuz üzere kurtulmak, özgürleşmek, yükten azade olmak anlamlarına gelir.
Istılah olarak berat ise, Allah’ın affı ve bağışlaması, günah, borç ve cezadan kurtulmak gibi anlamlara gelmektedir.
Kur’an’da “Berae” kökünden 25 kelime bulunmakta olup, bunlardan sadece iki tanesi “Beraet” şeklinde geçmektedir.
HADİSLERDE BERAT
Şaban ayının ortasına denk gelen bu gece ile ilgili Peygamberimiz Hz Muhammed'in (sav) şöyle buyurduğu ifade ediliyor:
"Şaban ayının 15'inci gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve 'Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim. Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim. Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim' buyurur."
Bu gecede Rabbimizin aff ve bağışlamasının çok olacağı müjdelendiğinden, bu geceye “Berat Gecesi” denilmiştir.
BU GECE NE YAPILMALI
Bu geceye has bir namaz yoktur. Bağışlanmanın umulduğu bu gece için müminler öncelikle Nasuh Tevbe'de bulunmalıdır. Nasuh Tevbe bir daha aynı günahı işlememek adına Allah'a söz vermektir. Kul ne günah işlemiş olursa olsun Rabbine bir daha bu günahı işlemeyeceğine dair söz vermeli ve geçmişteki fiillerinden dolayı tevbe etmelidir
Bu gece ayrıca Kur’an-ı Kerim okunmalı, sohbet ve vaazler verilmeli ya da dinlenilmelidir.
Kul namaz kılmıyorsa bu gece namaza başlarsa umulur ki Berat Gecesinin bereketi ile daha büyük bir sevap kazanır.
Hz. Muhammed’ (s.a.s) salât ve selâmlar getirilmeli, kendisinin şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
Tefekkürde bulunulmalı, “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmelidir.