Gaziantep'te toplu ulaşıma yüzde 25 zam yapıldı
Gaziantep’te şehir içi yolcu taşıma ücretlerine geçtiğimiz ocak ayında yapılan yüzde 48 oranındaki zammın ardından ikinci kez yapıldı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Ulaşım Koordinasyon Merkezi Müdürlüğü’nde (UKOME) toplu taşıma ücretlerinde yapılacak zamlarla ilgili toplantı gerçekleştirildi.
Toplantıda alınan kararlar çerçevesinde belediye otobüsleri ve tramvaylarda tam bilet ücretleri 5 lira 20 kuruş, indirimli 4 lira 90 kuruş oldu.
Özel halk otobüslerinde tam bilet ücretleri 5 lira 50 kuruş, indirimli 5 lira 20 kuruş oldu. Belediyenin kırsal mahallelere hizmet veren otobüslerde ise tam bilet fiyatı 10 lira 40 kuruş, indirimli ise 8 lira 20 kuruş olarak belirlendi.
Öğrenciler belediye otobüslerine ve tramvaya 2 lira 20 kuruştan, özel halk otobüslerine ise 2 lira 70 kuruştan binecek.
Ayrıca öğrenciler için özel halk otobüsleri esnafına 1 lira 85 kuruş Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından destek verilecek.
“Belediye Ring Üniversite-Gaziantep Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Uygulama Oteli” hatlarında ise öğrencilerin biniş ücreti 1 lira oldu.
Öğrenciler ayrıca özel halk otobüslerinin Başpınar bölgesi, İslahiye-Nizip ilçe merkezleri ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin kırsal bölgelerinde görev yapan otobüslere de 2 lira 20 kuruştan binecek.
65 yaş üstü, engelli ve bazı kamu kurum görevlileri gibi ücretsiz toplu taşıma kullanım hakkı olanlar r için toplu ulaşım esnafına ücretsiz her biniş için 2 liralık destek ödemesi yapılacak. Yeni tarife 19 Mart cumartesi gününden itibaren geçerli olacak.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesine bağlı UKOME müdürlüğü tarafından anlaşmaya varıldığı ve yolcu taşıma ücretlerine yüzde 25 oranında zam geldiğini bildiren Gaziantep Umum Minibüs Sahipleri Esnaf Odası Başkanı Sofu Çolak, akaryakıt zamlarından sonra zammın kaçınılmaz olduğunu savundu.
Son zamanlarda gelen zamlardan dolayı çok büyük sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Çolak, akaryakıt zamlarından en çok etkilenen sektörün ulaşım sektörü olduğunu söyledi.
“İş yapamaz hale geldik”
Sabah saat 04.30’da mesailerinin başladığını ve gece saat 01.00’e kadar devam ettiğini belirten Çolak, “Bir yolcu da olsa 50 yolcu da olsa hattımızda çalışmak zorundayız. Mazot fiyatları el yakıyor. Günlük mazota seri bir şekilde zam geliyor. Mazotta bir gün indirim oluyor 2 gün tekrar zam geliyor. Akaryakıt zamlarına dolayı esnafımız büyük bir sıkıntı yaşıyor. Petrollere 50-100-200 ve 250 bin TL borcu olan esnafımız var. Petroller artık borca mazot vermiyor. Petrollerde dayanacak güçlerinin kalmadığını dile getiriyor.” dedi.
Akaryakıt zamlarının yanı sıra araç yedek parça fiyatlarının da çok arttığına dikkat çeken Çolak, sadece mazota bir yıl içinde yüzde 200 zam geldiğini, ancak esnafın bu oranda zam alamadığını belirtti.
Yüzde 25 oranında yapılan zammın yetersiz olduğunu savunan Çolak, esnafın da zam oranını yetersiz bulduğunu ifade etti.
“Bir an önce esnafa destek verilmelidir”
Esnaf olarak destek istediklerini belirten Çolak, “Çünkü mazot fiyatları sürekli olarak artıyor ve bunun yanında dolar fiyatları son 6 ay içerisinde yükseldi. Dolarla birlikte araç yedek parçalarına zam geldi. Artık ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bir an önce esnafa destek verilmelidir.”
“Ocak ayından bu yana mazota yüzde 95 zam yapıldı”
Otobüs ücretlerinin tam bilet 5 lira 50 kuruş olduğunu belirten Çolak, “Öğrenci bileti 4 lira 50 kuruş oldu ama 1 lira 85 kuruşunu belediye karşılayacak. Serbest biniş desteği 2 lira devam edecek. İndirimli de 5 lira 20 kuruş oldu. Başpınar tam 6 lira 50 kuruş oldu. Ocak ayında zam yapılmıştı ama mazota da ocak ayından bu yana yüzde 95 zam yapıldı. Dolar yine yükseldi. Girdilerimiz arttı. Keşke mazota zam gelmezse biz de zam yapmasak.” ifadelerini kullandı.
Esnafın birçoğunun borçlu olduğunu ve araçlarının bağlandığını belirten Çolak, birçok esnafın hacizli olduğunu bildirdi.
Halk toplu ulaşım zammına tepkili
Toplu taşıma ücretlerine yapılan zammı olumsuz bulduğunu ve geri alınması gerektiğini belirten lise öğrencisi Murat Can Sebük, “Çünkü zaten her şeye zam geldi. Toplu taşımaya zam gelmesi çok kötü oldu. Zaten cebimizde para yok. Artık kart dolum cihazları bile 5 lira almıyor. Günde iki defa otobüse biniyorum. 2 lira 15 kuruştan biniyordum. Bir hafta boyunca toplu taşımaya yaklaşık 40 lira para veriyoruz. Haftalık 100 lira harçlık alan bir öğrenciye 60 lira para kalıyor. 60 liraya bir öğrenci nasıl karnını doyuracak.” diye konuştu.
Zamlardan yakınan Yunus Serkan Korkmaz, “Zamlara artık alıştık. Muhtemelen diğer alanlarda yapılan zamlardan dolayı toplu taşıma ücretlerine zam gelmiştir. Zamlar bize olumsuz yansıyor. Toplu taşıma araçlarını sürekli kullanıyorum. Bu zamdan olumsuz etkileneceğim.” şeklinde konuştu.
Toplu taşıma ücretlerine yüzde 25 oranında yapılan zammın çok olduğunu belirten Servet Çelik, “Son günlerde akaryakıt fiyatları düşüyor, neden ulaşıma zam yapıyorlar? Yazık günah 5 lira 50 kuruş çok fazla.” dedi.
Toplu taşıma ücretlerine 2 ay içinde ikinci defa zam yapılmasına tepki gösteren Bünyamin Bakır, şöyle konuştu:
“Zaten yeterince her şey zamlandı. Üzerine de bir toplu taşıma ücretlerine zam geldi. Toplu taşımayı kullanmaktan da vazgeçeceğiz, artık yürüyeceğiz. Çünkü artık yapacak bir şey yok.”
Bütün ürünlere her gün yüzde 25 oranında zam geldiğini belirten Kasım Gezgen de toplu taşıma ücretlerine yapılan zammın normal olduğunu ifade etti.
“Halk ‘yine mi zam geldi?’ diye soruyor”
Özel halk otobüs şoförü Murat Açıkbaş ise akaryakıt fiyatlarından dolayı mağdur olduklarını ifade ederek, “Akaryakıt fiyatları biraz daha düşerse iyi olur. Çünkü halka da bir şey diyemiyoruz. Halk şu an çok tedirgin, tam bilet 5 lira 50 kuruş dediğimizde, ‘yine mi zam geldi?’ diye soruyor. Ama bizimde yapacağımız bir şey yok. Akaryakıt ve yedek parça fiyatları ile çok arttı. Diğer gideler arttı. Bayağı perişan olduk. İnşallah bu zammın üzerine iyi olacağız.” değerlendirmesinde bulundu. (İLKHA)