• DOLAR 32.464
  • EURO 34.815
  • ALTIN 2438.44
  • ...

Küresel gelişmelere paralel olarak enflasyonun Türkiye’de de artış eğilimi kaydettiği belirten Bakan Nebati, “Bu noktada, son dönemde küresel emtia fiyatları, tedarik zincirlerindeki sıkıntılar, döviz kuru gelişmeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın etkisi ile artış kaydeden enflasyonu kalıcı olarak düşürme noktasında kararlı olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Olumsuz küresel gelişmelerin yanı sıra Türk lirasındaki değer kaybı enflasyondaki yüksek seyirde belirleyici olmuştur. Tarihsel olarak incelediğimizde döviz kurlarının enflasyonda temel belirleyici unsur olduğunu görmekteyiz.” dedi.

Türkiye’de kur korumalı Türk lirası mevduat ve katılım hesaplarına yönelik uygulamanın sonucunda finansal istikrarın sağlanmasında önemli bir ilerleme sağlandığını belirten Bakan Nebati, “10 Mart 2022 tarihi itibarıyla bu hesapların toplam tutarı 557 milyar TL düzeyine ulaşmıştır. Önümüzdeki dönemde uygulamayı planladığımız ilave yapısal politikalarla bu yöndeki kararlı adımlarımızı daha da hızlandırmayı hedefliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Son yıllarda karbon ayak izini düşüren ve çevreyi koruyan projelerin daha fazla talep görmeye başladığının altını çizen Bakan Nebati, “Ülkemiz de hızla büyüyen yeşil tahvil piyasasının aktif ve önemli oyuncuları arasında yer almak istemektedir.” dedi.
Bu çerçevede, ülkemizde kamu ve özel sektör düzeyinde yeşil tahvil ve sukuk piyasasının altyapısını oluşturmak için önemli adımlar atıldığı hatırlatan Nebati, “Yeşil üretime yönelik AR-GE desteklerinin artırılmasına büyük önem vermekteyiz. Ayrıca Yerli elektrikli aracımız Togg'un bu yıl içerisinde yollarda olmasını hedefliyoruz. Ayrıca özel sektörümüz tarafından tam elektrikli ticari araçlara ve bataryalarına ilişkin büyük yatırımlar duyurulmuştur.” ifadelerini kullandı.