• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Tek yumurta ikizi gibiler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mustafa Karakaş

Rusya-Ukrayna savaşının 21 gününde Rus lider Putin, ABD'nin Irak'ı işgalinde kullandığı argümanları taklit eden bir demeç verdi. 

Nasıl ki ABD Başkanı Bush "Irak'a demokrasi getiriyoruz, işgal gibi bir amacımız yok" diyordu Putin de aynı cümleleri kullandı

“Rusya birliklerinin, Kiev yakınları ve Ukrayna diğer kentlerindeki varlığının sebebi bu ülkeyi işgal etmek istememiz değil, Rusya’nın böyle bir amacı yok. Rusya birlikleri sadece Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinde operasyon düzenleseydi bu Ukrayna’da barış sağlanması ve Ukrayna toprakları üstünden Rusya’ya yönelmekte olan tehdidin son bulması için yeterli olmazdı." cümlelerini kullanan Putin, anlaşılan Bush olmakta kararlıydı. Aynı demeçte yine Bush'u hatırlatan ifadeler vardı.

Bush 2003 Irak'ı işgal sürecinde yayınlattığı raporda "Kimyasal ve biyolojik silah araştırmaları yapmaya elverişli laboratuvarlar ve gizli evler" olduğunu ayrıca Irak'ın "uzun menzilli füze" yapmaya çalıştığına dair delillerin elde edildiğini kamuoyu ile paylaşmıştı.

Ne var ki işgalden sonra CIA uzmanlarından oluşan 1200 kişilik bir ekip 300 milyon dolar harcayarak Irak'ı didik didik etti ancak buna rağmen tek bir kitle imha silahına bile erişilemedi.

Sonraki yıllarda Kongreye sunulan CIA raporunda bu iddianın (nükleer silah üretildiği iddiasının) gerçek dışı olduğu belirtildi.

Yani Bush işgali meşrulaştırmak için gerekçe uydurmuştu.

Şimdi bir benzerini Putin yapıyor

Ukrayna'ya operasyon yapmak zorunda kaldıklarını söyleyen Putin'in gerekçesi oldukça ilginç

Ukrayna’nın kendilerini tehdit ettiği konusunda detaylar veren Putin, “Ukrayna’da biyolojik silah unsurları geliştirilmekte olduğuna inanmak için sebeplerimiz var” şeklinde konuştu.

Ne kadar da benzer cümleler değil mi?

Neredeyse tüm sömürgeci güçler bir yeri işgal etmek istediklerinde "gerekçe" uydurabiliyor ya da pireyi deve yapabiliyorlar.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir