• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

Türkiye’nin hem istihdamında hem de ticaretinde “lokomotif” olarak adlandırılan inşaat sektörü zor günler geçiriyor. İnşaat sektöründeki birçok malzemenin fiyatı yüzde 100 artarken, özellikle dolarla alım satımı yapılan demirdeki artış sektörü olumsuz etkiliyor.

İnşaat sektörünün en önemli malzemelerinden olan demir ve çimentoda fiyat artışı rekor seviyeye ulaştı. İnşaat sektörü yaşanan ekonomik sıkıntılar ve sektörün en önemli malzemelerinden olan pek çok malzemeye art arda yapılan zamlar dolayısıyla zor günler geçiriyor.

İnşaat sektörünün ana malzemelerinden olan demir ve çimentoda fiyatlar rekor artışla yüzde 130’ları aşan seviyelere geldi. İnşaat malzemelerine art arda yapılan zamlar inşaat sektörünün sıkıntılı günler geçirmesine sebep oldu.

İnşaat sektöründe büyük oranda bir durgunluğun yaşandığına dikkat çeken sektör temsilcileri, inşaat yapamaz hale geldiklerine dikkat çekiyor.

Başta demir ve çimento fiyatları olmak üzere temel inşaat malzemelerinde yaşanan olağanüstü fiyat artışlarının sektörü durma noktasına getirdiğine dikkat çeken sektör temsilcileri, özellikle son aylarda temel inşaat malzemelerinde yaşasan olağanüstü artışın, sektörü krize sürüklediğinden dert yanıyor.

İnşaat sektörünün en hareketli olduğu illerin arasında yer alan Gaziantep’te ekonomik sıkıntıların yanı sıra malzemelerdeki fiyat artışlarından dolayı binalar inşaat halinde kaldı.

İnşaat malzemelerine yüzde 100’ü aşan zamların yapıldığını belirten sektör temsilcileri, yetkililerden zamların geri alınması için somut adım bekliyor.

İnşaat girdilerinde fahiş fiyat artışları yaşandığını belirten sektör temsilcileri, demir, çimento ve beton fiyatlarındaki olağanüstü artışın Rekabet Kurumu tarafından incelenmesi çağrısında bulundu.

Türkiye ekonomisinin ve iş gücünün lokomotif sektörü olan inşaat sektörünün, Türkiye ekonomisine sağladığı katma değer ve istihdam alanı ile stratejik bir sektör olduğunu ifade eden sektör temsilcileri, demir, çimento ve betondaki fiyat artışlarının devam ettiğine dikkat çekiyor.

Ekonominin lokomotif sektörünün durmak üzere olduğuna dikkat çeken İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, maliyet artışlarının dayanılmaz noktaya geldiğini belirterek, “zamları geri çekin” çağrısında bulundu.

Ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörünün zor günler geçirdiğini belirten Güçyetmez, artan maliyetlerin inşaat sektörünün yanında ekonominin genelini de olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

İnşaat sektörünün bünyesinde yüzlerce alt sektörü barındırdığını belirten Güçyetmez, sektörün hem üretim süreçlerine hem de istihdama çok önemli değerler kattığını ifade etti.

Güçyetmez, inşaat sektöründeki sıkıntıların, işverenden yatırımcısına, teknik hizmet veren mimar ve mühendislerden, taşeron firmalara, işçilere kadar herkesi ve tüm sektörleri etkilediğine dikkat çekti.

“Bıçak kemiğe dayandı”

Girdi maliyetlerine arka arkaya yapılan zamlara inşaat müteahhitlerinin artık dayanacak gücünün kalmadığını vurgulayan Güçyetmez, yetkililerden acil çözüm beklediklerini bildirerek, “İnşaat maliyetlerinde yaşanan olağanüstü artışlar devam ederken müteahhit meslektaşlarımız bu yüklere daha fazla dayanamamaktadırlar. Deyim yerindeyse bıçak kemiğe dayanmıştır. Sektörün girdi maliyetleri artık karşılanamaz düzeye gelmiştir. Bu olumsuz gidişata son vermek gerekiyor.” şeklinde konuştu.

“Fiyat artışları kabul edilemez”

İnşaat maliyetlerine yapılan zamların kabul edilemeyeceğini ifade eden Güçyetmez, şöyle devam etti:

“Zaten mevcut zorlu koşullarda devam etmeye çalışan müteahhit meslektaşlarımız özellikle de son zamanlarda yapılan ve sürekli hale gelen fiyat artışları ile artık baş edememektedirler. Beton başta olmak üzere diğer girdilere yapılan zamların iyi düşünülmesi gerekmektedir. Bu fiyat artışları artık kabul edilemez hale gelmiştir. Açıklanan 2022 yılı inşaat birim fiyatları şimdiden piyasa koşullarının altında kalmıştır.”

“Acil önlem paketi açıklanmalı”

Müteahhitlerin ve sektörün zora girmesinin başta işsizlik olmak üzere Türkiye’ye ve Gaziantep’e çok yönlü sosyal ve aynı zamanda da ekonomik kötü sonuçlarının olacağı uyarısında bulunan Güçyetmez, “İnşaat sektörünün nasıl düzlüğe çıkarılacağı yönünde ciddi kararlar alınmalı ve inşaat sektörü acilen desteklenmelidir. Girdi maliyetlerine yapılan zamların durdurulması için acilen yetkililer harekete geçmeli, ayrıca da girdi maliyetlerini azaltıcı önlem paketleri devreye sokulmalıdır.” dedi.

“Kamu müteahhitleri zorda”

Özellikle de kamu müteahhitliği yapan müteahhitlerin sorunlarının çözülemez duruma geldiğini ifade eden Güçyetmez, “Döviz kuruna, fırsat maliyetlerine bağlı olarak oluşan ciddi bir fiyat farkı söz konusu olmuş, verilen ek fiyat farkı oranları da yeterli olmamıştır. Ayrıca kamu müteahhitliği yapan meslektaşlarımıza işi tasfiye etme hakkı da tanınmalıdır.” diye konuştu.

“Yapılan zamlar durdurulmalı ve geri çekilmelidir”

Zamların durdurulması çağrısında bulunan Güçyetmez, “Gerek özel sektör gerekse kamu müteahhitliği yapan meslektaşlarımız için işlerine devam edebilecekleri ortam sağlanmalıdır. Ekonomik parametreler, enflasyon, döviz kurları ve insanların alım gücünün zayıflaması herkesi etkilemektedir. Bu şartlarda insanların artık ev alması hayal olma noktasına gelmiştir. Artık fırsat maliyetlerine, durdurulamayan fırsat maliyet artışlarına izin verilmemelidir. Yapılan bu zamlar durdurulmalı hatta geri çekilmelidir. Çünkü inşaat sektörünün canlanması ülkenin de canlanması anlamına gelecektir.” şeklinde konuştu. (İLKHA)