• DOLAR 32.523
  • EURO 34.905
  • ALTIN 2454.5
  • ...
Günde 50 kilometre yürüyerek boza satıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

İstanbul’da kış geceleri sokaklarda yankılanan en hoş nağmelerden biri "Boozaa" diye bağıran bozacıların sesleridir. Bozacılar yağmur, kar, fırtına demeden ellerindeki boza dolu güğümle şehrin sokaklarını arşınlıyor, yanık sesiyle boza severlerin kalbini fethediyor. Darı, buğday, mısır ununu ve su ile elde ettikleri bozayla sokak sokak bozacılar; soğuk havada geleneği bozmayarak zor şartlar altında işlerine devam ediyor.

Yaklaşık 20 litre bozasını satmak için kentin tüm sokaklarını arşınlayan ve gür sesiyle geldiğini mahalleliye duyurmak için bozacılar belli bir ahenkte boza diye seslenerek müşterilerine geldiklerini haber veriyorlar.

Osmanlı döneminden kalma geleneksel içeceklerinden biri sayılan boza, asırlar geçse de ne lezzetini kaybediyor ne de revaçtan düşüyor. Şifa kaynağı boza, zengin gıda değeri ve ihtiva ettiği birçok fayda dolayısıyla kışın vazgeçilmez içeceği olmaya devam ediyor.

 

İstanbul'da sokak bozacılığının son temsilcilerinden olan Recep Efe, İLKHA muhabirine zorlu mesleğini ve bozanın faydalarını anlattı.

Bozanın; darı buğday, mısır unuyla   yapıldığını belirten Efe, "Kendimiz yapıyoruz, halka satışını veriyoruz. Her akşam satıyoruz. Akşam hava çöktüğünde saat 8 gibi çıkıyoruz, akşam saat 11.30'a kadar satıyoruz. Boza diyerek 50 kilometre her akşam yürüyoruz, bozamızı satıyoruz." dedi.

Bozanın birçok faydası var

Bozaya kış aylarında rağbet olduğunu hatırlatan Efe, "Her gün 11-12 litre satıyoruz. Anne sütüne bayağı bir katkısı olur, sporculara iyi gelir, metabolizmayı hızlandırır ve bağışıklığa iyi gelir. Bozanın birçok faydası var. Litre fiyatı 50 lira, bardak fiyatı 20 liradır. Yolda isteyenlere, evlere, dükkanlardan isteyenler olursa onlara veriyoruz her akşam satış yapabiliyoruz. Herkesin gazlı içeceklerden uzak durmasını istiyoruz ve boza içmesini tavsiye ediyoruz. Boza, gazlı içeceklerden daha iyidir." diye konuştu.

"Sesimiz gittiğinde durmadan acı yiyoruz"

Bozacıların sesinin kısılmaması için acı tükettiklerini belirten Efe, "Acı sese çok iyi geliyor. Sesimiz gittiğinde durmadan acı yiyoruz. Acı çok güzel iştahta açıyor ve bol bol yiyoruz. Acı sesimizi açıyor" ifadelerini kullandı. (İLKHA)













Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir