• DOLAR 35.464
  • EURO 36.258
  • ALTIN 3065.16
  • ...
YÖK: Çözüm sürecini destekliyoruz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, bölge gezisi kapsamında Diyarbakır’a geldi.

 

Dicle Üniversitesi Kongre Salonunda konferans veren Çetinsaya, YÖK olarak çözüm sürecini desteklediklerinin altını çizdi.

 

Dicle Üniversitesi Rektörlüğünü ziyaret eden YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya’yı Üniversite Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç ve üniversite yöneticileri kapıda karşıladı.

 

“Türkiye açısından çözüm süreci çok önemli”

Çözüm sürecinin Türkiye açısından çok önemli olduğunu ifade eden Çetinsaya, “Çözüm süreci, yeni Türkiye'nin tesisini sembolize eden en önemli adımdır. Bizler bilim dünyasının temsilcileri olarak bu yeni Türkiye’nin inşasında aktif bir rol oynamak ve çözüm sürecine destek olmak durumundayız” dedi.

 

“Üniversiteler, toplumun sorunlarıyla ilgilenmeli”

Üniversitelerin bilim üretim merkezinde yer alan ana aktörler olduğunu ve içinden çıktığı toplumun sorunlarıyla ilgilenmesi gerektiğini belirten Çetinsaya, “ Üniversiteler geçmişteki yersiz korkularla değil kendisini ve bölgesini imar etme iradesiyle hareket eden bir Türkiye için uğraş vermeye mecburdur. Bu hem üniversitelerin içinde yaşadıkları toplumun refahını, hem de yapacakları bilimsel üretimin kalitesini arttıracaktır” şeklinde konuştu.

 

“Yöneticilere ciddi işler düşmekte”

Yükseköğretim Kurulu başta olmak üzere, bütün kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, özellikle de üniversite idarecilerine ciddi sorumluluklar düştüğünü dile getiren Çetinsaya, “Üniversitelerimizin bu süreçte özellikle öğretim fonksiyonlarını yerine getirirken kaçınmaları gereken başlıca tutum, nefret suçlarını her ne sebeple olursa olsun körükleyebilecek yaklaşımlarda bulunmaktır. Üniversite yönetimlerine düşen, nefret suçlarına karşı duyarlı olmaktır” ifadelerini kullandı.

 

“Sorunları üreten zihniyet aynı”

Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren varlığını sürdüren iki yapısal sorunun aşılması ile ilgili adımların atılması gerektiğini söyleyen Çetinsaya, “ Bu adımlardan birincisi din-devlet ilişkilerinin restorasyonu, ikincisi ise Kürt sorununun çözümü noktasında karşımıza çıktı. Bu iki sorun her ne kadar birbirinden ayrı iki sorun gibi görünse de, sorunu üreten zihniyet aynıdır ve her iki sorun da uzun vadede birbirini beslemiştir” dedi.

 

Çetinsaya, çözüm süreci ile ilgili yaptığı açıklamaların ardından, Dicle Üniversitesi öğrencilerine “21. Yüzyılda Değişen Dünya ve Türkiye’nin Konumu” adlı seminer verdi. (M.Sait Adiyaman - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir