• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Geçtiğimiz günlerde kıyı kesimlerinde etkili olan kar yağışı ve beraberindeki fırtına, balık tezgâhlarına olumsuz yansıdı.

Özellikle Marmara Denizini adeta esir alan kar fırtınası balıkçıları olumsuz etkiledi.

Marmara ve Doğu Karadeniz'de soğuk ve karlı hava nedeniyle birçok balıkçı denize açılamadı.

 

Balıkçılar denize açılmayınca balıkçı esnafı bazı balık türleri tezgâha çıkamadı, hamsi gibi bazı balıkların ise önceden dondurulanları tezgâha çıkarıldı.

Durum böyle olunca balık, fiyatıyla cep yaktı.

Üsküdar'da bulunan Balıkçılar Çarşısı esnafı İLKHA’ya konuştu.

"Bir haftadır balık azdı ve fiyatlar çok yüksekti"

 

Kar yağışıyla gelen fırtınanın balık piyasasını olumsuz etkilediğini belirten Balıkçı Esnafı Hasan Demir, "Fırtınadan dolayı çok az balık çıktı, fiyatlar yükseldi. Bir haftadır balık azdı ve fiyatlar çok yüksekti. Çinakop bugün 150 lira, geçen hafta hiç yoktu. Cumartesi günü vardı fiyatı 170 liraydı, biraz düşmeye başladı çünkü hava düzeldi. Hamsi çıkmıyordu, donmuş satıyorduk, 40 liraydı bugün havadan dolayı düzelmeye başlayınca taze çıktı. Balıklar çıkmaya başladı istavrit 40 lira, çupra ve levrek 100-110 lira, tekir balığı zaten havadan dolayı yok çünkü Karadeniz'de fırtına hala devam ediyor. Havalar düzeldikçe balıklar çıkacak ama artık bundan sonra yasak başlayacak. Balık yine azalacak. Kısmetse yasak Nisan 15'te başlıyor. Balık olur ama küçük tekneler çıkar. Balık az çıkar, az çıktığı için fiyatlar yüksek olur. Kış sezonu gibi ucuz ve bol olmaz." dedi.

Vatandaşların fiyatları yüksek bulduğunu belirten Demir, "Vatandaş pahalı buluyor ama yapacak bir şey yok. Maliyetler yüksek, balık az talep çok. İstanbul bilindiği gibi kalabalık bir şehirdir. Balık az çıkınca fiyatlar yüksek oluyor. Gücü yeten alabiliyor ya da az alıyorlar." şeklinde konuştu.

"Diğer balıklar düşer ama hamsi düşmez"

 

Kar ve fırtına nedeniyle motorların avlanma için çıkamadığını belirten esnaflardan Ferdi Gök, "Kar ve fırtınadan dolayı küçük motorlar çıkamadı. Büyüklerden de az balık çıktı. Balık olmadı, az oldu. Balık az olunca pahalı oluyor. Fırtınadan dolayı çıkamadılar, balık az oldu ama şu an iyidir. 2 günden beri çok şükür balık var. İnşallah devamı gelir. İstavritte, mezgitte ve barbunyada ucuzlama olur. Hamside ucuzlama olmaz, zaten hamsi bitiyor. Diğer balıklar düşer ama hamsi düşmez. Hamsi harici diğer balıklarda fiyatlar düşer." diye belirtti.

"Taze balık yakalansa bile buraya gelmesi günler sürüyor"

Fırat Yıldız

Balık olmadığı için hamsi balığının buzhaneden geldiğini belirten esnaftan Fırat Yıldız ise, "Taze hamsiyi pek bulamıyoruz, istavrit balığı bol ama fiyatlar biraz yüksektir. Fiyatlar yüksek olduğu için haliyle alışveriş zor oluyor, insanlarımız haklı biraz zor oluyor. Fırtınada ulaşım zor oluyor. Taze balık yakalansa bile buraya gelmesi günler sürüyor. Balığın gelmesi 3-5 gün sürüyor, gelene kadar balığın muhafazası zor oluyor. Balık bize ulaşana kadar birkaç elden geçiyor, oda iyi olmuyor. Buzhane balıklar geliyor, buzhaneyi satmaya mecburuz. Başka çaremiz yok." diye konuştu.

Vatandaş açısından balık alımının zorlaştığını belirten Yıldız, "Şikâyet edenler, sıkışanlar çok. Elektrik, su, doğalgaz, yeme-içme her şey birbirine giriyor, çok zor oluyor. 5 nüfuslu aile 1 kilo hamsi alsa, yetmiyor, kilosu 40-50 lira haliyle insanlar zor geçiniyor. Nüfus kalabalık, yetmiyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız