• DOLAR 35.415
  • EURO 36.509
  • ALTIN 3038.58
  • ...

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, kuru incirde kalite ve gıda güvenliğini artırmaya yönelik çalışmalarına devam ediyor.

Celep, "Kuru incir ihracat miktarı ise 2021 yılında bir önceki yıla göre miktarda yüzde 5 oranında artarak 71 bin ton olarak gerçekleşmişti. 6 Ekim 2021’den 5 Mart 2022’ye kadar olan dönemde Türkiye geneli kuru incir ihracatı yüzde 2 artarak 166 milyon dolara yükseldi. İhracatımızda ilk sırada 24 milyon dolarla Almanya ve Fransa, 15 milyon dolarla ABD var. Birliğimizce kuru incirde kalite kaybına neden olan ve ihracatımızı olumsuz etkileyen ekşilik böceğiyle mücadeleye devam ediyoruz.  Çekici yem tuzaklarını yaptırarak, Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüklerimiz iş birliği ile üretim bölgelerinde zararlıların yoğun görüldüğü köylerde üreticilerimize ücretsiz olarak dağıtımını gerçekleştirdik." dedi.

Mayıs ayında ilek filesi, temmuz ayında hasat filesi/örtüsü, ağustos ayında da kerevet/kurutma tavası dağıtılacağını söyleyen Celep, "Birliğimizce, 2011 yılından bu yana Aydın ve İzmir’e bağlı tüm kuru incir üretim bölgelerinde toplam 224 bin 700 adet tuzak dağıtıldı. 2022 yılında da 15 bin adet daha ekşilik böceği çekici yem tuzağı Birliğimizce yaptırıldı. Tuzakların 10 bin adedi Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 5 bin adedi ise İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü koordinasyonunda ve İlçe Müdürlüklerince incir yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı köylere ulaştırılarak Bakanlığımızın Çifti Kayıt Sistemine (ÇKS) göre belirlenen üreticilere dağıtılarak mücadelede kullanılması sağlanacak." ifadelerini kullandı.

Celep, ekşilik böcekleriyle mücadelede kullanılan çekici yem tuzaklarının Nisan ayından itibaren kullanılmasına başlanması ve hasat sonuna kadar bahçede bulundurulmasının mücadele ve kaliteli kuru incir yetiştirilmesi açısından çok büyük önem taşıdığını belirterek "Kaliteli kuru incir üretimi için, üreticilerimize ulaşan tuzakların veya geçmiş yıllardan ellerinde bulunan tuzakların, her 10 ağaca 1 adet olacak şekilde ağaçlara asarak, tuzak içi yemi olarak da kuru incir, maya ve su kullanarak mücadeleye başlamaları ve hasat sonuna kadar mücadeleye devam etmeleri gerekiyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)