• DOLAR 32.449
  • EURO 34.786
  • ALTIN 2442.924
  • ...
Kardeş Halklar Karşı Karşıya Getirilmek İsteniyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER/ Şefik Mert / Hatay


Hatay’ın Reyhanlı İlçesinde 11 Mayıs Cumartesi günü bomba yüklü iki araçla yapılan saldırıda 52 kişi hayatını kaybetti onlarca kişi ise yaralandı. Cumartesi günü öğlen saatlerinde uzaktan kumanda ile ikişer dakika arayla patlatılan bombaların her birinin yaklaşık bin kilo olduğu tahmin ediliyor. Reyhanlı’nın en işlek caddelerinde meydana gelen patlamalarda, çevredeki bazı binalar kullanılamaz duruma gelirken 800’e yakın işyeri ve 200’ün üzerinde ev hasar gördü.


SIR PERDESİ ARALANAMADI
Olayın kim tarafından yapıldığı henüz net olarak bilinmezken gözaltına alına 13 failin sorgusu sonrası hükümet tarafından “Elimizde deliller var, Suriye yönetimi yaptı” açıklamaları geldi. Olayın, Acilciler olarak bilinen ve Banyas katliamını gerçekleştiren kişi olarak da bilinen THKP-C örgütü elebaşı Mihraç Ural tarafından yapıldığı iddiaları da ciddiyetini korurken Mihraç Ural bir gazeteye verdiği röportajda saldırının kendisi ile ilgilisi olmadığını söyledi. Öte yandan Ural’ın Esed’e yakınlığı da daha önceden biliniyordu.

Gözaltına alınanlarla ilgili açıklama yapan İçişleri Bakanı Muammer Güler, yürütülen çalışmalar neticesinde eylemi planlayan şahıslara yardım ve yataklık yapan 13 şahsın gözaltına alındığını ifade ederek asıl faillerin ise kısa sürede yakalanacağını söyledi. Güler’in yakalananlarla ilgili olarak, “Bunlardan bazıları keşif yapan, bazıları ise araçları saklayan ve suçluları belirli yere getirip götüren kişilerdir” demesi dikkat çekti. Gözaltına alınanlardan 4’ü Adana’da çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı, diğerleri serbest bırakıldı.


SURİYELİ MÜLTECİLER HATAY’I TERK EDİYOR
Patlamanın ardından provokasyona gelen bazı gençler, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak ilçede yaşamlarına devam etmeye çalışan bazı Suriyelilere saldırdı. İddialara göre, patlamaların ardından çıkarılan olaylarda 3 Suriyeli linç edilerek öldürüldü. Yaşanan saldırı ve tacizlerden dolayı ilçede barınan Suriyelilerin çoğu ilçeyi terk etti. Resmi açıklamalara göre patlamanın ardından 700 Suriyeli Adıyaman, Gaziantep ve Şanlıurfa’ya gönderildi. İlçede kalan diğer Suriyeliler evlerinden dışarı çıkamaz duruma gelmişken bazı Suriyeliler ise ülkelerine döndü veya dönmeye çalışıyor.


KAN DONDURAN İDDİALAR
Yaşanan menfur olay sonrası hükümet, Reyhanlı olayları ile ilgili yapılan haberlere yayın yasağı getirdi. Patlama üzerine istihbarat zaafları ile ilgili ortaya atılan iddialar ise kan dondurdu. İşte o iddialar,
- İstihbarat bomba ihbarı almıştı ve plakalara kadar tespit etmişti. Buna rağmen araçlar bulunamadı.
- İlçede bulunan tüm MOBESE kameraları o gün arızalıydı.
-Bomba yüklü üç araç var. İkisi patlatıldı. Üçüncüsüne ise hâlâ ulaşılamadı.
- Asıl hedef Başbakanlık’tı. Araçlar olaydan birkaç gün önce Başbakanlık binası önünde görüldü.
-Hayatını kaybedenlerin sayısı söylenenin çok üstünde olduğu için yayın yasağı getirildi.
- Hatay, dış istihbaratçıların merkezi haline geldi. Hükümet ise buna göz yumuyor.


HÜDA PAR, REYHANLI’DA
Reyhanlı ilçesinde yaşanan menfur bombalı saldırı sonrası bölgeye giderek birtakım incelemelerde bulunan Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Gaziantep İl Başkanı Mustafa Özaslan, Gaziantep İl Başkan Yardımcısı Nihat Yetkin ve Hatay İl Başkanı Ömer Cengiz Özkan’dan oluşan heyet patlamanın olduğu iki ayrı yerde incelemeler yaptı ve halkla görüştü. Patlamada işyerleri zarar gören esnafa geçmiş olsun dileklerinde bulunan heyet, mağdurlardan olaya ilişkin bilgi aldı. İncelemelerinin ardından kısa bir açıklama yapan Heyet Başkanı Mustafa Özaslan, saldırıların Türkiye ile Suriye halkının birbirine düşürmek amacıyla yapıldığını belirterek, ‘deliller her ne kadar Esed’i gösteriyorsa da saldırıların amacının Türkiye’yi savaşın içine çekmek olduğu, ayrıca böyle bir savaştan çıkar hesabı olanları da ihtimal dışı bırakmamak gerekir’ diye konuştu.
 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir