• DOLAR 34.645
  • EURO 36.508
  • ALTIN 2931.547
  • ...
Van'da inşaat sektöründeki sorunlar tartışıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) ev sahipliğinde yapılan toplantıya inşaat sektörü temsilcileri, oda başkanları ve basın mensupları katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, taahhüt ve inşaat sektörünün Van'ın en önemli sektörü olduğuna dikkat çekerek, kendisi ile beraber 160 sektörü doğrudan etkileyen en büyük istihdam alanı olduğunu belirtti.

İnşaat sektörünün artık fiyat farkıyla ayakta kalamayacağını ifade eden Takva, "Artan maliyetler karşısında etkin bir fiyat farkı uygulamasına duyduğumuz ihtiyacı hem kamuoyuna hem hükümetimize, ilgili bakanlıklara ve Türkiye Odalar Borsalar Birliği nezdinde dillendirdik, dillendirmeye de devam edeceğiz. Bugünkü fiyat farkı bu sektörü ayakta tutacak bir uygulama değil. Geldiğimiz noktada bu firmaların mağduriyetlerinin önlenmesi için bir tasfiye ve fesih hakkının da tanımlanması gerektiğini ifade etmek istiyorum." dedi.

"İnşaat sektörü iflas ederse birçok sektör de iflas eder"

Van TSO Meclis Üyesi Fariz Borazan da inşaat malzemelerine gelen zamlardan dolayı gelinen aşamayı rakamlarla anlattı:

"Geçen sene alüminyumun tonu 28 bin TL iken bugün 105 bin TL, demirin tonu geçen sene 6 bin 800 TL iken bugün 16 bin TL, bu da yüzde 200'e tekabül eden bir rakamdır. Şu an inşaat sektörü olarak cam bulamıyoruz. Türkiye dünyaya şişe cam ihraç ediyor ancak iç piyasada camı 6-7 ayda bile nakit parayla bulamıyoruz. Geçen sene camın metrekaresi 115 TL iken bu seneki fiyatı 325 TL, geçen sene betonun metreküpü 235 TL iken dün aldığım fiyat 780 TL, seramiğin geçen seneki metrekare fiyatı 40 TL ilen bu sene 180 TL." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan kararnamenin kendilerini tatmin etmediğini belirten Borazan, şunları söyledi:

Bizler bu kararnamenin bizi tatmin edebileceğini düşündük ancak dağ fare doğurdu. Yüzde 1-3 arasında bir zam verildi. Bizler bu ülkenin lokomotifi olan bir sektörü temsil ediyoruz. Bu alınan karar aklımızla alay etmek anlamına geliyor. Bizi çok pasif ve basit görmektir. Biz iflas ediyoruz. Bu çok kötü bir durumdur. Eğer inşaat sektörü iflas ederse birçok sektör de bizimle beraber iflas edecektir. Birçok kişiye istihdam sağlayan bu sektörün iflas etmesi ülkemizin iflası demektir.

"İran'dan yeterince faydalanamıyoruz"

İnşaat ve enerji sektöründe yaşanan sıkıntıların çözüm yollarına değinen Van TSO Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş, cam konusunda İran'dan yeteri kadar yararlanamadıklarına vurgu yaptı.

Çeliktaş, "Bizim yanı başımızda 80 milyonluk, petrol devi bir İran İslam Cumhuriyeti var. Şu an İran'da demir, çimento makul fiyata satılıyor. Cam sanayisi gelişmiş, camları geliyor ama biz görmüyoruz. İran'dan gelen camlar Trabzon ve Kayseri'ye gidiyor, orada birleşiyor ve satılıyor. Bizim İran ile olan gümrük kapımızın bir an önce ithalat mevzuatı çerçevesinde düzenlenmesi gerekiyor. Demir, çimento getirebilmemiz gerekiyor. Yanı başımızda hem maden zengini hem dört mevsimi bir arda yaşayan bir ülke var ama biz bundan yeterince faydalanamıyoruz. En azından bölge için mazot, petrol ithalatı yapmamız lazım. Buradaki halkı bu imkandan faydalandırmamız lazım. Bu gümrük kapıları bir an önce mevzuata uygun bir şekilde açılmalı, buradaki insanların istihdamına yönelik bir çözüm getirilmeli. Biz bu durumu bakanlığa ilettik üzerinde çalışacaklarını söylediler. Bürokratların sahaya inmeleri gerekiyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)   

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir