• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
Doğu Türkistanlı kadınlar: Çin'in sistematik ihlalleri korkunç seviyeye ulaştı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adana'da Uluslararası Doğu Türkistanlılar Derneği, İHH, Doğu Türkistan Nuzugum Kültür ve Aile Derneği kadın temsilcileri Doğu Türkistanlı kadınlar için basın açıklaması düzenlendi.

Adana Ulu Cami önünde düzenlenen basın açıklamasını Ümmü Gülsüm Karagözlü okudu.

Karagözlü, Doğu Türkistan bölgesinde illegal yollarla kurulan toplama kamplarında kadınlığın, anneliğin ve insanlığın gasp edildiğini söyledi.

Doğu Türkistan’da olduğu gibi Suriye, Yemen, Libya, Filistin ve Mısır’da kadınların, savaşların en çok kaybeden tarafı olduğunu belirten Karagözlü, "Çin'in işgal süreciyle gelen sistematik ihlallerin korkunç bir seviyeye ulaştığını, saklanılmaya çalışılan ihlaller, kamp şahitleri ve gerçekliği ispatlanan raporları, işkencenin ve sistematik soykırımın boyutları gözler önüne sermiştir. Sadece kadınlara yönelik ihlaller, tüm insanlık vicdanını isyan ettiren korkunç suçlardır." dedi.

"Hoten bölgesinde on beş bin kadın tutuklu"

Kamplarda uygulanan zorbalıklara ve zulme dikkat çeken Karagözlü, "Haksız ve keyfi tutuklama, işkence ve toplu tecavüz, zorunlu kürtaj ve kısırlaştırma, ev içine Çinli erkeği zorla kabul ettirme, çocukların annelerinden alınması, ömür boyu çalışmaya mahkûm edecek para cezalarının kesilmesi ve kılık-kıyafette inanca aykırı uygulamalar gözler önündedir. Sadece Doğu Türkistan’ın Hoten bölgesinde on beş bin kadın tutukludur." şeklinde konuştu.

 Hemcinslerine ve dünya kamuoyuna seslenen Karagözlü, "Biz buradan dünyanın tüm kadınlarına sesleniyoruz; dini, inancı, uyruğu ne olursa olsun dünyanın tüm kadınlarını Doğu Türkistanlı kadınlarla dayanışmaya davet ediyoruz. Lütfen bize ses verin. Uluslararası tüm dünyaya sesleniyoruz; Çin’in işlediği bu soykırım suçu ve insanlık suçlarından dolayı yargılama başlatın. Çinli yetkililerin ve sorumluluğu olanların yargılanmasını ve cezalandırılmasını sağlayın." çağrısında bulundu.

Karagözlü, İslam aleminden de Müslüman Uygur kadınlarına yapılan bu korkunç vahşi zulmü durdurmasını, Çin’le olan ekonomik ilişkilerine son vermesini istedi. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir