• DOLAR 34.166
  • EURO 38.218
  • ALTIN 2920.218
  • ...
Rusya'ya yönelik soykırım davası Uluslararası Adalet Divanı'nda görülüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ukrayna Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, BM Uluslararası Adalet Divanı'nın, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı soykırım iddiaları hakkında davasının duruşmalarına başladığı ifade edildi.

Açıklamada, Ukrayna heyetinin de bugün Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski adına, 1948 Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi uyarınca Rusya'ya karşı açılan davada BM Uluslararası Adalet Divanı'na başvuruda bulunduğu ifade edildi.

2. Dünya Savaşı'ndan sonra uluslararası toplumun, "egemen devletleri saldırganlıktan korumak" ve "başta soykırım olmak üzere insan hakları ihlallerine karşı durma" konusunda anlaştığı ifade edilen açıklamada, Rusya'nın bahsi geçen Sözleşme'yi çarpıtarak Ukrayna'ya saldırmak için kullandığı belirtildi.

Açıklamada, BM Uluslararası Adalet Divanı'ndan, "Ukrayna topraklarında başlayan saldırıların derhal durdurması" ve "Rusya'nın kontrolündeki veya etkisi altındaki herhangi bir askeri ve diğer silahlı birimlerin askeri operasyonlara katılmayı durdurmasını sağlaması" yönünde karar alması istendi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, konu hakkında yaptığı açıklamada Rusya'ya karşı tüm cephelerde oldukları gibi hukuki cephede de mücadele verdiklerini söyledi.

Kuleba, "Sadece özgürlüğümüzü ve bağımsızlığımızı değil, aynı zamanda tüm uluslararası hukuk düzenini de savunuyoruz. BM Uluslararası Adalet Divanı, Ukrayna'nın yanında durmalı ve derhal ihtiyati tedbirler uygulamalıdır. Rusya'ya, saldırıları derhal durdurma emri verin." dedi.

Öte yandan Rusya'dan herhangi bir yetkilinin, söz konusu davanın bugünkü duruşmasına katılmadığı belirtildi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir