Libya'da seçimler uzak, çatışma yakın!
ülke Mart 2021 öncesi çift başlı yönetim dönemine tekrar döndü.
Libya'nın doğusunda yer alan Tobruk'taki Temsilciler Meclisinin (TM), Başbakan ilan ettiği Fethi Başağa hükümetine güvenoyu vermesiyle, ülke Mart 2021 öncesi çift başlı yönetim dönemine tekrar döndü.
Temsilciler Meclisi, Abdulhamid Dibeybe başkanlığındaki mevcut Ulusal Birlik Hükümeti'nin görev süresinin 24 Aralık 2021'de dolduğu gerekçesiyle 10 Şubat'ta ülkenin batısındaki milletvekillerinin çoğunun katılmadığı oturumda Fethi Başağa'yı başbakan seçti; 1 Mart'ta da Başağa hükümetine güvenoyu verdi.
Atılan adımlar kabul edilmedi!
Başağa hükümetine güvenoyu verilmesine tepki gösteren Dibeybe hükümeti ise atılan adımı kabul etmedi ve TM Başkanı Akile Salih'i "sahtecilik ve dolandırıcılıkla" suçladı.
Bazı milletvekilleri de güvenoyunun verileceği oturumda Meclis toplantı yeter sayısına ulaşılması için sahte imza atıldığı yönünde açıklamada bulunarak, Dibeybe hükümetine destek verdi.
Dibeybe'nin, Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri ile 2 Mart'ta yaptığı toplantı, haziran ayında parlamento seçimlerinin yapılması amacıyla kurulmuş bir koalisyon olduğu izlenimini oluşturdu.
Bu koalisyona, "Güvenoyu ve Anayasa değişikliğiyle ilgili oturumlarda hem karar yeter sayısına ulaşılmadığı hem alınan kararların Meclis iç tüzüğüne aykırı olduğu" yönündeki açıklamalarıyla 30 milletvekili de dolaylı olarak katıldı.
Çatışmayı önlemek için harekete geçilmesi gerek!
Trablus isterse Misrata'da olsun herhangi bir çatışmayı önlemek için harekete geçmezse Başağa'nın yaşanan bu gerilim ve askeri seferberlik ortamında iktidarı ele geçirmesi pek kolay olacak gibi görünmüyor.
Başağa hükümetinin güvenoyu aldığı Meclis oturumu da hem siyasi hem hukuki açıdan tartışmanın odağı olmuş durumda.
Şu ana kadar toplantı yeter sayısının 83 mü yoksa 89 mu olduğu konusunda ittifak sağlanmış olmasa da TM Sözcüsü Abdullah Bileyhik, güvenoyu oturumuna katılan 101 milletvekilinden 92'sinin Başağa lehine oy kullandığını açıkladı.