Diyarbakır'a yeni Millet Bahçesi yapılıyor
Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde içerisinde yapay göletin de bulunduğu yeni Millet Bahçesi için çalışmalar başlatıldı.
Dicle Üniversitesi Köprüsü ile Silvan Köprüsü arasına 2 milyon metrekare üzerinde yapılması planlanan yeni Millet Bahçesinde oluşturulan yapay gölette balık tutulabilecek, taş ve ahşaptan oluşturulacak alanlarda piknik yapılabilecek.
Planlanan Millet Bahçesi alanında oluşturulan yapay gölete balık bırakıldı. Yapılan ilk çalışmaya Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu katılarak proje ile ilgili bilgi verdi.
Diyarbakır'ın en büyük zenginliğinin Dicle Nehri olduğunu söyleyen Karaloğlu, Diyarbakır'ın bir su şehri olmasından kaynaklanan zorlukları da olmuş olsa da Dicle'yi daha fazla kullanmak noktasında bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi.
Karaloğlu, "Bilindiği üzere Hevsel Bahçelerimiz UNESCO Dünya Miras Listesinde ve 7 bin yıldır kesintisiz sulu tarım yapılan dünyada başka bir bölge yok. İnsanların Hevsel Bahçelerine inebileceği, yapılan tarımsal faaliyetleri yerinde görebileceği agro-turizm dediğimiz tarımsal turizmi de içine alacak bir proje çalışmasını yürütüyoruz. O alanın tarımsal niteliğini ve UNESCO Dünya Miras Listesine girme gerekçesini de koruyarak şehre gelen yerli ve yabancı turistlerin 7 bin yıllık kesintisiz sulu tarımın yapıldığı, kum şeftalisinin, Diyarbakır karpuzunun, Reyhan'ın ve çeşitli gül çeşitlerinin yetiştiği alanı görmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.
"Bölgeyi Diyarbakır halkının kullanımına açmak istiyoruz"
Proje detaylarını aktaran Karaloğlu, "Üniversite köprüsü ile Silvan Köprüsü arasında 2 milyon metrekarelik alanda yürüttüğümüz bir çalışma var. Burası, UNESCO Dünya Miras Listesi etki alanı dediğimiz ve kısmen korunacak alanlardan biri. Burada 1,5 senedir yürüttüğümüz çalışma neticesinde alanın niteliklerini koruyarak bölgeyi Diyarbakır halkının kullanımına açmak istiyoruz." dedi.
Söz konusu 787 dönümlük bu alanın daha önce Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından 49 yıllığına irtifak hakkı oluşturularak bir şirkete verildiği ve yapılan görüşmeler neticesinde Milli Emlak Müdürlüğünce şirketin irtifak hakkının kaldırıldığını söyleyen Karaloğlu, bu bölgeyi millet bahçesi yapmak üzere Büyükşehir Belediyesi'ne tahsisini sağladıklarını ifade etti.
Karaloğlu, gölet ve çevresiyle ilgili yapılması planlanan çalışmalardan bahsederek şunları söyledi:
"Özellikle bu yapay göleti kullanarak çeşitli su sporları aktiviteleri yapılabilecek, ahşaptan ve taştan gölgelikler oluşturarak daha önceki şirket tarafından dikilmiş binlerce meyve ağacının korunması sağlanarak istifade edilebilecek bir piknik alanına dönüştürmek istiyoruz. Projelerimiz son aşamaya geldi ve inşallah kurul kararları ile imarla ilgili mevzuat kısıtlaması kalktıktan sonra bu bölgeyi Diyarbakır halkıyla buluşturmuş olacağız. Bugün Tarım ve Orman Bakanlığı Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün sağlamış olduğu balıkları göletimize bıraktık. Yazın bir milyonun üzerinde yavru balığı bu gölete bırakacağız. Buraya pikniğe gelenler oltasıyla balık tutma şansını da yakalamış olacaklar. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum." (İLKHA)