• DOLAR 32.6
  • EURO 34.851
  • ALTIN 2496.944
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Zincir marketlerden yapılan açıklamada KDV indiriminin fiyatlara yansıyacağı açıklansa da vatandaş özellikle ayçiçek yağında aradığı indirimi bulamadı. Fiyatı en çok artan ürünlerin başında gelen ayçiçek yağının fiyatı Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte daha da arttı.   Halk sıvı yağ fiyatlarını yakından takip ederek stok yapmaya başladı. Ancak stok yapan sadece halk değil.

Sosyal medyada yayılan görüntüler, zincir marketlerin de stok yaptığı iddialarını gündeme getirdi. Ayçiçek yağlarının yeni zam beklentisiyle depoya kaldırıldığını gösteren  görüntüler büyük tepki topladı. 

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası iki ülke arasında devam eden savaş, Türkiye'nin ham yağ ithalatını büyük oranda durdurdu. Stoklarda market rafları dahil 1-1.5 aylık yağ kaldığı tahmin ediliyor. Rusya'nın Türkiye'ye ait olan yaklaşık 15 gemisine çıkış izni vermiyor olması, Türkiye'nin yağ konusunda sıkıntı yaşamasına neden olabilir. Bu nedenle Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği, Ticaret Bakanlığı ile iletişime geçerek gerekli tedbirleri alması yönünde talepte bulundu. Şubatta en fazla artış, aylık yüzde 8,5’lik artışla bitkisel yağ fiyatlarında oldu. Yıllık bazda ise yüzde 36,8 artan FAO Yağ Fiyatları endeksi, şubatta rekor tazeledi. Vatandaşlar yeni zamlardan önce marketlere koşarken krizi fırsat bilen marketler sayım bahanesiyle yağları markete kaldırıp zamlı etiketleri hazırlamaya başladı. 

Bazı marketlerde raflarda yağ kalmadığı bildirildi. 

 

 

 

 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız