• DOLAR 32.472
  • EURO 34.685
  • ALTIN 2395.406
  • ...
Rusya'daki çalışmalarını durduran yabancı şirketler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Havacılık, otomobil, elektronik, oyun, sanayi alanındaki bir çok yabancı şirket, Rusya'da şu an faaliyetlerini askıya aldı.

Rusya'nın resmi haber ajansı TASS, Avrupa ülkelerinin aldığı yaptırım kararının ardından şu ana kadar Rusya'daki faaliyetlerini durduran yabancı şirketlerin listesini paylaştı. Listenin önümüzdeki günlerde daha da uzaması bekleniyor.

Havacılık ekipmanları ve otomobil

Buna göre; Uçak üreticileri Boeing, Airbus ve Embraer, uçakları için Rus havayollarına yedek parça tedarikini, bakım ve teknik desteklerini askıya aldı. Skolkovo'daki Boeing eğitim merkezi de geçici olarak çalışmayı durdurdu.

Otomobil üreticileri Mercedes-Benz, BMW, Volvo, MAN, Rusya'daki yerel üretimi dondurmanın yanı sıra bir süre ihracatı durdurma kararı aldı. Ford Corporation da faaliyetlerini askıya aldı.

Suzuki, Honda, Mazda araba ve motosiklet tedarik etmeyecek. General Motors ve Scania ve Nissan araba teslimatlarını askıya aldı.

Volkswagen Group Rus, halihazırda Rusya Federasyonu'nda bulunan otomobillerin Rus bayilerine sevkiyatını geçici olarak durdurdu. Volkswagen Grubu otomobillerinin ülkedeki üretimi de bir sonraki duyuruya kadar durdurdu.

Toyota, bileşen tedarikindeki kesintiler nedeniyle 4 Mart'tan itibaren St. Petersburg'daki üretimi askıya aldı. Hyundai ve Renault da St. Petersburg ve Moskova'daki fabrikalarında üretimi durdurdu. Škoda, bileşen eksikliği nedeniyle üretimi durdurdu ve Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldı.

Daimler Truck, Rus Kamaz ile işbirliğini dondurdu. Şirket, DK RUS ortak girişiminin bir parçası olarak kamyon üretmeyecek ve bileşenleri tedarik etmeyecek.

Porsche, Rusya'ya araba teslimatını durdurmaya karar verdi.

Elektronik ve endüstri

Apple, ihracatı ve çevrimiçi ticareti durdurdu ve hizmetleri kısıtladı. Şirketin ekipmanlarını satan mağazalar bir günlüğüne çalışmadı ancak 3 Mart'ta yeniden açıldı.

Elektronik üreticisi Dell, geçici olarak ürün satışını durdurdu.

Alman yazılım üreticisi SAP, Rusya'daki faaliyetlerini durdurdu ve şirketin tüm hizmet ve ürünlerinin satışını askıya aldı.

Dünyanın en büyük yazılım geliştiricilerinden biri olan Oracle, ülkedeki tüm operasyonlarını askıya aldı.

Bir telekomünikasyon ekipmanı üreticisi olan Ericsson, Rusya'daki müşterilere henüz mal teslim etmiyor.

Dünyanın en büyük yarı iletken üreticisi TSMC'nin malları şu anda Rusya'ya sevk edilmeyecek, ülkede geliştirilen Elbrus marka yarı iletkenler üretilecek.

Rus müşteriler, en büyük rulman üreticisi SKF'den geçici olarak ürün alamayacak.

Tren inşa eden, fabrikaların bakımını yapan ve yazılım tedarik eden Münih merkezli Siemens grubu, şimdiye kadar Rusya'ya hizmetlerini ve teslimatları durdurdu. Ancak Rusya'daki bakım ve onarım yükümlülüklerini de yerine getirmeye devam edecek.

Finlandiyalı asansör üreticisi KONE, Rusya'ya teslimatları geçici olarak durdurdu. Aynı zamanda şirket, Rusya pazarında kalacağını kaydetti.

İnşaat ve makine mühendisliği için en büyük yazılım geliştiricisi Autodesk (AutoCAD, 3ds MAX), Rusya'daki çalışmalarını askıya aldı.

Amerikan Intel, ürünlerinin Rusya'ya tedarikinin askıya alındığını duyurdu.

Eğlence, giyim ve mobilya

Walt Disney Şirketi, Warner Bros. ve Paramount Pictures filmlerinin gösterimlerini askıya aldı.

Giyim markası Karl Lagerfeld, Rusya'ya sevkiyatları durdurdu ve çevrimiçi satın alma imkanını kapattı. Satışlar H&M tarafından durduruldu. Giyim ve aksesuar perakendecisi ASOS, nakliyeyi askıya alarak siteden sipariş vermeyi imkansız hale getirdi. Spor malzemeleri üreticisi Nike de aynı adımı attı. Perakendeci Mango da Rusya'da geçici olarak çalışmayı durdurdu.

Diyet takviyeleri, vitaminler ve gıda ürünleri satan iHerb şirketi, Ruslara yalnızca önceden işlenmiş ve henüz yenilerini kabul etmeyen siparişleri teslim edecek.

Lego oyuncak üreticisinin ürün teslimatları, Rus mağazalarında geçici olarak yapılmamaktadır.

Megogo medya servisi Rusya'daki faaliyetlerini durdurdu.

Mobilya şirketi IKEA, Rusya Federasyonu'ndaki tüm hizmetlerini askıya aldı. Danimarkalı mobilya perakendecisi JYSK, mağazalarını geçici olarak kapattı.

Online satış yapan Amerikan şirketi eBay, siparişlerin teslimatını askıya aldı.

Elektronik ödeme sistemi PayPal Rusya'da hizmet sunumunu askıya aldı.

Lojistik

Nakliye ve lojistik şirketi Kuehne+Nage, farmasötik ürünler ve insani yardım ürünleri dışında mal tedarikini durdurdu. Maersk şirketini geçici olarak aynı adımı attı.

DHL, CMA CGM, Fedex ve UPS, Rusya'ya mal ve belge teslimatını askıya aldı.

Ambalaj çözümleri ve biyomalzeme tedarikçisi Stora Enso, Rusya'daki tüm üretim ve satışları durdurdu.

Eğitim

 İngiliz eğitim şirketi Pearson, Rusya ve Beyaz Rusya'da ürün tedarikini ve hizmet satışını askıya aldı.

Amerikan eğitim platformu Coursera, Rusya'daki tüm faaliyetlerini geçici olarak durdurdu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir