• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

İnşaat malzemelerindeki fahiş artışın kendilerini olumsuz yönde etkilediğini belirten esnaf, uzun zamandır iş yapamadıklarını, işlerinin bayağı azaldığını ifade etti.

 

Neredeyse her gün inşaat malzemelerindeki artış nedeniyle inşaat sektörünün durma noktasına geldiğini vurgulayan esnaf, yetkililerden bu duruma müdahale etmesini istedi.

Batman’daki hırdavatçı esnafı Selman Salman, İLKHA muhabirine, son bir yılda inşaat malzemelerinin fiyatının bayağı yükseldiğini söyledi.

Selman Salman

“Koliyle alınan vidalar artık kiloyla alınmaya başlandı”

İnşaat malzemelerine yaklaşık yüzde 300 zam geldiğini aktaran Salman, “Hemen hemen her gün malzemelere zam geliyor. Bir inşaat ustası müşterimiz bir matkap almak için çok zorlanıyor. Daha önce 200 liraya verdiğimiz inşaat makasının fiyatı şu anda 550 lira. Kilosu 25 lira olan vidanın fiyatı ise şu anda 90 lira olmuş durumda. Daha önce koliyle vida alan müşterimiz günlük işini görecek şekilde kiloyla almaya başladı.” diye konuştu.

“İnşaat ürünleri anlık yükseliyor”

İnşaat sektöründe işlerin olmamasının kendilerini de çok etkilediğini ifade eden Salman, şöyle devam etti:

“Artık eskisi gibi yeni inşaat yapan yok. Bir sene evvel işlerimiz iyiydi ama son bir senedir zamlardan dolayı işlerimiz bayağı düştü. Daha önce inşaat ustalarına borç malzeme verirken şu anda veremiyoruz. Çünkü anlık fiyatlar yükseliyor. Şu anda inşaat sektörü genel olarak durma noktasındadır. Bunların başlıca sebepleri her gün değişen fiyatlar ve yakıta yapılan zamlardır. Piyasanın canlanması için malzeme fiyatlarının düşmesi lazım. Fiyat düşerse inşaat sektörü canlanır, bizde iş yaparız.”

İnşaat malzemelerindeki fiyat artışından şikâyet eden bir diğer kesim de inşaat ustaları. İşlerinin ciddi anlamda düştüğünü, inşaat malzemesi alamaz duruma geldiklerini belirten ustalar, yetkililerden zamların geri alınmasını istedi.

Alaattin Bulut

“İnşaat işçileri de esnaf da ne yapacağını bilemez hale geldi”

İnşaat malzemelerini sınırlı sayıda alabildiklerini söyleyen demirci ustası Alaattin Bulut, “İnşaatlarda demir ustası olarak çalışıyorum. Eldiven ile metre almaya geldim ama fiyatların bayağı yükseldiğini, hatta üç kat arttığını gördüm. Daha önce her seferinde iki balya eldiven alırken şu anda 6 tane alabildim. Önceleri eldivenin tanesini 6 liraya alırken şu anda 13 lira olmuş. İnşaat işçileri de esnaf da ne yapacağını bilemez hale geldi. Anlık fiyat artışlarından dolayı eskisi gibi borçla da malzeme alamıyoruz. Yetkililerden tek isteğimiz yapılan zamların geri çekilmesidir.” ifadelerini kullandı.

Adnan Salman

“İnşaat sektörünün duraklaması işimizi çok etkiledi”

Geçimlerini inşaat sektöründe çalışarak sağladıklarını dile getiren ters tavan ustası Adnan Salman ise şunları söyledi:

“Yaşanan zamlardan dolayı işlerimiz çok kötü. Artık eskisi gibi iş yapamıyoruz. Çünkü malzeme fiyatları çok yükseldiği için inşaat sektörü durakladı, bu da işimizi çok etkiledi. Aldığımız bazı ürünlerin fiyatı yüzde 200, bazıları ise yüzde 300 yükselmiş durumda. Geçen sene 4 lira olan ürünün fiyatı 15 lira oldu. Alçıpanın kilosu 22 liradan 65 liraya çıktı. İnşaat malzemelerinin fiyatlarında indirim istiyoruz. Fiyatlar inerse inşaat sektörü canlanır ve bizlerde iş yaparız. Bu memlekette birçok insan inşaat sektöründe geçimini sağlıyor. Bu yüzden devletten bu konu hakkında duyarlı davranmalarını istiyoruz.”(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız