• DOLAR 35.376
  • EURO 36.459
  • ALTIN 3004.34
  • ...
Diyanet Akademisi meclis komisyonunda kabul edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AK Parti Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir ile AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan, Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Devlet Memurları Kanunu'nda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edildi.

Kanun teklifinin gerekçe bölümünde din hizmetlerinin, çağın ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde yürütülmesi, ancak nitelikli din görevlileri ile mümkün olduğu belirtildi.

Gerekçede, bu sebeple özellikle din hizmetleri alanında Başkanlıkta görev alacak personelin göreve başlamadan önce mesleki yeterliliklerinin sağlanması, niteliklerinin geliştirilmesi ve bu şekilde göreve hazır hale getirilmesinin büyük önem arz ettiği kaydedildi.

Gerekçede, "Mezkûr hususlar dikkate alınarak vaiz, Kur’an kursu Öğreticisi, imam-hatip ve müezzin- kayyım unvanlarında görev alacakların mesleğe başlamadan önce; mevcut personelin de hizmet içinde eğitim, uzmanlık programlan, seminer, sempozyum, konferans ve benzeri etkinlikler yoluyla gelişmelerine katkı sağlanarak nitelikli görevlilerin yetiştirilmesi amacıyla Başkanlık bünyesinde Diyanet Akademisine ihtiyaç duyulduğu görülmektedir." denildi.

Kanun teklifi ile Diyanet bünyesinde Diyanet Akademisinin kuruluşuna ve burada görev yapacak kişilerin özlük haklarına ilişkin düzenlemeler yapılıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı taşra teşkilatı birimlerinin, Diyanet Akademisinin kurulmasıyla birlikte yeniden düzenlenmesi amaçlanıyor.

Diyanet Akademisi Başkanının en az lisans düzeyinde dinî yükseköğrenim mezunu olması gerektiği yönünde düzenleme yapılacak. Böylece Diyanet İşleri Başkanı, başkan yardımcısı, genel müdür, Rehberlik ve Teftiş Başkam, il ve ilçe müftüsü, Başkanlık vaizi ve vaizler açısından geçerli olan dini yükseköğrenim şartının, din görevlisi yetiştirmek amacıyla kurulan Diyanet Akademisinin Başkanı bakımından da geçerli olması sağlanacak.

Diyanet Akademisine açıktan alınacaklar, Başkanlığın Din Hizmetleri Sınıfına ait unvanlarla ihdas edilmiş pozisyonlarında istihdam edilmek üzere sınavla belirlenen kişiler “aday din görevlisi” olarak mesleki eğitime alınacak. Eğitimini başarıyla tamamlayanların sözleşmeli pozisyonda istihdam edilecek, üç yıl süreyle bulundukları yerde görev yapmalarının ardından pozisyonlarıyla aynı unvanlı kadrolara atamalarının yapılacak ve aynı yerde kadrolu olarak bir yıl daha çalışma zorunluluğu bulunacak.

Akademiyle; Diyanet İşleri Başkanlığı memur kadrolarında bulunan personel bakımından gerekli şartları taşımak ve yapılacak sınavda başarılı olmak kaydıyla Diyanet Akademisinde mesleki eğitime katılma ve eğitim sonunda Başkanlığın Din Hizmetleri Sınıfına ait kadrolarına atanabilme hakkı öngörülerek din görevlisi olmak üzere başvuracak aday sayısının artırılması ve böylece Başkanlıkta görev yapan nitelikli personelin din hizmetlerine kazandırılması; ayrıca Başkanlık kadro ve pozisyonlarında bulunan personele yönelik hizmet içi eğitim, kurs ve sertifika programlarıyla görevlilerin niteliklerinin artırılması amaçlanıyor. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir