• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, şubat ayı ve 2021 Ağustos ayından 2022 Şubat ayı dahil olmak üzere 7 aylık süreçte gerçekleştikleri kuru kayısı ihracat rakamları ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Şubat ayında 5 bin 797 ton kuru kayısı ihracatıyla 28 milyon 840 bin dolar gelir elde ettiklerini kaydeden Özcan, 7 aylık süreçte ise 57 bin 528 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirerek, ülke ekonomisi ve Malatya’ya 251 milyon 460 bin dolar gelir elde ettiklerine dikkat çekti.

"100 bin ton ihracat ve 500 milyon dolar hedefine odaklanmış şekilde devam ediyoruz."

Bugün Dünya Kuru Kayısı Başkenti olmanın kendilerine vermiş olduğu avantajı kullanarak halen dünyadaki kuru kayısı ihracatını karşılayan tek şehir olma, bunu hem ülke ekonomisine hem de Malatya ekonomisine sağlayacağı katkıların ne kadar önemli olacağının farkında olduklarını kaydeden Özcan, "Şubat ayında 5 bin 797 ton kuru kayısı ihracatını gerçekleştirdik. Bunun karşılığında, ülkemize ve Malatya'mıza, 28 milyon 840 bin dolar gelir elde ettik. Tabi şubat ayıyla beraber özellikle 2021 yılı ağustos ayından bugüne kadar yani ilk 7 aylık süre içerisinde de 57 bin 528 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirdik ve bunun karşılığında da 251 milyon 460 bin dolar gelir elde ettik. Bunlar çok önemli rakamlar. Bilindiği üzere dünyada son zamanlarda Covid-19 pandemisinin etkileri hala devam ederken son günlerde de Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşa rağmen kuru kayısı ihracatımız hızlı bir şekilde devam ediyor. İnşallah mart ve nisan aylarını da ayını sağlıklı bir şekilde tamamlayarak kuru kayısı ihracatımızı hedeflediğimiz noktalara taşımak için gayret gösteriyoruz. Hala 100 bin ton ihracat ve 500 milyon dolar hedefine odaklanmış şekilde devam ediyoruz." dedi.

 

"Çin’e 2 bin 975 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirdik, 8 milyon 232 bin dolar gelir elde ettik"

Çin'in kendileri için yükselen bir değer olduğunu ve Çin'e olan ihracatlarının devam ettiğini belirten Özcan, "Geçen yıla göre ciddi anlamda Çin'e olan ihracatımızda bir artış söz konusu. Çin'e 2 bin 975 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirdik bunun karşılığında da 8 milyon 232 bin dolar gelir elde ettik. Bu bizim için çok önemli." diye konuştu.

"Geçen yıl 20 tonla sınırlı kalan Kazakistan'a bu yıl bin 207 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz"

Geçen yıl Kazakistan’a yaptıkları kuru kayısı ihracatının 20 tonla sınırlı kaldığını kaydeden Özcan, bu yıl bin 207 ton kuru kayısı ihracatını gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Özcan, "Geçtiğimiz yıllara baktığımız zaman özellikle Kazakistan’a çok sınırlı miktarda ihracat gerçekleştirmişiz. Ama bu yıl bin 207 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirip 2 milyon 207 bin dolar gelir elde ettik. Özellikle Orta Asya bölgesinde, Özbekistan ve çevrelerinde bilindiği üzere geçen yıl gerçekleşen bir doğal afet ve soğuk hava kitlesiyle de o bölge de ciddi anlam da kayısı da zarar vardı. Biz Malatya kuru kayısısını da bu bölgelere yoğun bir şekilde ihracatını gerçekleştiriyoruz." diye belirtti. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız