• DOLAR 32.363
  • EURO 34.887
  • ALTIN 2390.312
  • ...
Malatya İl Müftüsü Işıldar: Miraç Gecesi’ni en önemli kılan hadiselerden biri 5 vakit namazdır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in (Sallahu Aleyhi Veselem) Allah'ın (Celle Celaluhu) huzuruna yükseldiği gece olarak bilinen Miraç Kandili, İslam âlemi tarafından bu gece idrak edilecek.

İslam âlemi, Hazreti Muhammed'in (sav) “Allah'ım! Recep ve Şaban aylarını bizim için mübarek kıl ve bizi Ramazan'a kavuştur.” dualarıyla karşılamış olduğu, “üç aylar” olarak bilinen ve Recep ayı içerisinde bulunan iki kandilden ilki olan Regaib Kandili’nin ardından idrak edilecek Miraç Kandili'ne ulaşmanın sevinç ve heyecanını yaşıyor.

Miraç Kandili münasebetiyle İLKHA’ya açıklama yapan Malatya İl Müftüsü Veysel Işıldar, bu gecenin muhasebe ve ibadet gecesi olduğunu belirterek, Müslümanların bu geceyi en iyi bir şekilde değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

“Biz sadece Miraç diyoruz ama orada İsra hadisesi de gerçekleşmiştir”

Işıldar, “Bu gecede İsra ve Miraç mucizesi gerçekleşmiştir. İsra süresinin birinci ayetinde, ‘Bir gece, kendisine bazı ayetlerimizi gösterelim diye kulunu Mescid-i Harâm’dan çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ’ya götüren Allah eksikliklerden münezzehtir. O, gerçekten her şeyi işitmekte ve görmektedir.’ diye anlatılmaktadır. Biz sadece Miraç diyoruz ama orada iki hadise gerçekleşmiştir. Bunlardan bir tanesi İsra’dır. Yani Mekke’deki Mescid-i Haram’dan, Kudüs’teki Mescid-i Aksaya Peygamber efendimizin (sav) bir yolculuğu vardır ve ondan sonraki kısmı ise Miraç’tır. Kur’an-ı Kerim’de direk olmamakla beraber dolaylı bir şekilde Miraç hadisesine de işaret etmektedir. Peygamber efendimiz de bunu bizzat kendisi anlatmıştır.” diye belirtti.

“İdrak edilecek İsra ve Miraç Gecesi İslam alemi için çok önemli”

Bu gece İsra ve Miraç Gecesinin idrak edeceğini kaydeden Işıldar, “Bu İslam alemi için çok önemli. Çünkü Mübarek üç ayların içerisindeyiz. Peygamber efendimiz üç aylarla ilgili ‘Allah’ım, Recep ve Şaban aylarını mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.’ dua etmişti. Dikkat edilirse, kademe kademe Ramazan ve Kadir Gecesi’ne doğru manevi bir yükseliş içindeyiz. Recep ayının 27’inci gecesi İsra ve Miraç mucizesinin Peygamber efendimize verildiği, onun şahsında bütün ümmetine hediye edilen manevi hadiselerin olayların cereyan ettiği bir geceyi idrak edeceğiz.” dedi.

“Miraç Gecesi’ni en önemli hadiselerden 5 vakit namazdır”

Malatya İl Müftüsü Veysel Işıldar

Miraç Gecesi’ni en önemli kılan hadiselerden birinin 5 vakit namaz olduğuna dikkat çeken Işıldar, şöyle devam etti:

“Bakara süresinin son ayetleri Peygamber efendimize bu gecede vahyedilmiştir. Bu son ayetlerin hemen hemen yarısı bir dua niteliğindedir. Burada dikkat etmemiz gereken, 5 vakit namazı kesinlikle ihmal etmememiz gerekir. Çünkü namaz çok önemli ibadetlerden biridir. Namaz öyle bir ibadet ki, samimi bir şekilde kılındığında, kulu Allah’a en yakın kılacak ibadetlerden biridir. Namazda, kıyam, kıraat, zikir ve dua vardır. Dünya üzerinde namaz kılan milyarlarca Müslüman dua ile birbirleriyle iletişim halinde. Her bir Müslüman diğer Müslüman kardeşine dua ediyor. Müslüman olmak öyle bir zenginlik ki, günde 5 vakit namazda bütün Müslümanlara dua ediliyor. Bu, İsra Miraç mucizesinde Peygamber efendimize verilen 5 vakit namazla sağlamış bulunuyoruz. Peygamber efendimiz bir hadis-i şerifte şöyle buyurmuştur: ‘Sizden birinizin kapısının önünden bir nehir aksa ve bu nehirde her gün beş kere yıkansa, acaba üzerinde hiç kir kalır mı, ne dersiniz?’ ‘Bu hal,’ dediler, ‘onun kirlerinden hiçbir şey bırakmaz!’ Aleyhissalatu vesselam: ‘İşte bu, beş vakit namazın misalidir. Allah onlar sayesinde bütün hataları siler’ buyurdu. İşte namaz böyledir. 5 vakit namaz için abdest alıp Allah’ın huzurunda namaza durduğunuz zaman üzerinizde kir kalmaz, tabi kul hakkı ve büyük günahlar hariçtir. Namaz öyle bir ibadet ki, Kur’an-ı Kerimin ifadesiyle her türlü kötülükten azgınlıktan çirkinlikten namaz kılan kişiyi engeller. Namaz, namazı kılan kişiyi iyi bir kişi kılar. Biz namazı gereği gibi kılırsak, oda bizi Allah’a iyi bir kul kılar.”

“Bu geceyi bol bol dua ve ibadetle geçirmeliyiz”

Son olarak bu geceyi ibadet ve duayla geçirilmesi tavsiyesinde bulunan Işıldar, “Bu gecede bütün İslam âlemi ve Müslüman kardeşlerimiz için dua etmeliyiz. Ülkemizin ve millerimizin selameti için dualar etmeliyiz.  Çünkü Şaban ve Ramazan ayına doğru bir yükseliş içindeyiz. Özellikle bu gecede namaz ibadetimizin muhasebesini iyi yapmalıyız, kul hakkı yedik mi bunu gözden geçirmeliyiz. Ailemize çoluk çocuğumuza karşı sorumluluklarımız nelerdir? Bir daha gözden geçirmeliyiz. Bu geceyi bol bol dua ve ibadetle geçirmeliyiz.” diye konuştu. (İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir