• DOLAR 32.524
  • EURO 34.849
  • ALTIN 2426.935
  • ...

Doğal gazının yaklaşık yüzde 40’ını Rusya’dan tedarik eden Avrupa ülkeleri alternatif kaynak arayışlarını hızlandırırken, Rusya Enerji Bakanlığı’ndan Türkiye’ye gerçekleştirilen gaz akışına ilişkin bir açıklama yapıldı. Bakanlık, Ukrayna’da yaşanan savaş sebebiyle Türkiye'ye gaz teminatında bir sorun söz konusu olmadığını vurgularken, ancak fiyatlarda artış yaşanabileceğini belirtti.

FİYATLAR ORTALAMA 6 AYDA BİR GÜNCELLENİYOR

Avrupa’nın aksine gaz tedarikini uzun vadeli kontratlar üzerinden gerçekleştiren Türkiye’de gaz fiyatlarının anlık olarak değişmesi beklenmiyor. Türkiye diğer gaz ortaklıklarında olduğu gibi Rusya ile de kontratlarında fiyatları yaklaşık 6 ayda bir güncellerken, piyasalardaki değişim ancak bu revizyon tarihlerinin ardından fiyatlara yansıyor. Tükettiği gazın yaklaşık yüzde 33’ünü Rusya’dan alan Türkiye’nin, Azerbaycan ve İran gibi ülkelerle de gaz kontratları bulunuyor. Bununla birlikte Türkiye, sıvılaştırılmış doğal gaz(LNG) kaynaklarından da gaz tedarikini sağlıyor.

Petrol ve Doğal Gaz Platformu Derneği (PETFORM) Genel Sekreteri Murat Kalay, “Uzun vadeli sözleşmelere sahip olmamız ülkemiz adına büyük bir şans. Arz güvenliğini sağlama noktasında bu kontratlar ülkemize büyük bir avantaj sağlıyor” dedi. Kalay, Türkiye’nin Avrupa’ya göre çok daha yönetilebilir bir durumun içerisinde olduğunu dile getirdi.

YENİ ŞAFAK