• DOLAR 35.346
  • EURO 36.338
  • ALTIN 3013.18
  • ...
TİM “Güneydoğu Anadolu Meclisi” Gaziantep’te yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

2021’de 198 ülkeye 11,7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Güneydoğu Anadolu Bölgesi, önemli bir buluşmaya ev sahipliği yaptı.

Türkiye ihracatına etkisi her geçen gün artan bölgede, “TİM Güneydoğu Anadolu Meclisi” toplantısına ihracatçılar, sanayiciler ve iş insanları büyük bir ilgi gösterdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) tarafından kentteki bir otelde düzenlenen toplantıda, bölge ihracatı ele alındı.

Ülke ve bölge ekonomisinin masaya yatırıldığı toplantıda, Rusya-Ukrayna arasındaki çatışmalar da ele alındı ve sorunların barışçıl yöntemlerle çözümüne ilişkin temennilerde bulunuldu.

Türkiye’nin en büyük 5’inci ihracatçı şehri olan Gaziantep’te düzenlenen toplantıda konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Gaziantep'in ihracatıyla tüm Anadolu'ya rol model olduğunu söyledi.

“Mersin ile Gaziantep arasındaki hızlı tren aynı zamanda yük taşıyabilecek”

Gaziantep Valisi Davut Gül de kentin ihracat konusunda başarısına dikkat çekerek, şöyle konuştu:

“Mersin ile Gaziantep arasındaki hızlı tren aynı zamanda yük taşıyabilecek dolayısıyla da sizlerin Mersin limanına daha hızlı ulaşmanızı sağlayacak. Aynı zamanda da İskenderun ile Hassa arasındaki tüneller bir aksilik olmazsa ihaleye çıkacak. Bu gerçekleştiğinde iki farklı liman seçeneğimiz olacak daha çabuk limanlara ulaşmış olacağız. Ayrıca yeni havaalanı ile birlikte şimdilik 13 ülkeye direk uçak seferlerimiz var. Bunun ne demek olduğunu en iyi ihracatçılar bilir. İnşallah bu süreçten daha güçlü çıkacağız. Bu dönemlerde zaman zaman durgunluklar olabiliyor ama ihracat ülkemizin lokomotifi. Sadece paranın olması bir şeyi çözmüyor. Birlik ve beraberlikte bunun kadar önemli bir konudur. Her şeyimizi yerli ve milli üretmek konusunda gayretli olmalıyız.”

Gazeteci Hakan Çelik moderatörlüğünde yapılan toplantının açılışında konuşan Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Gaziantep’in gerek bölge gerekse Türkiye ve dünya için önemli bir sanayi potansiyeline sahip olduğunu, Ortadoğu’nun dünyaya açılan limanı olma özelliği taşıdığını ifade etti. 

Kileci, yeni stratejilerinin temelinde çevreci üretim, insan odaklı yaklaşım, zaman ve finans yönetimi olacağını kaydetti.

2021 yılında 198 ülkeye 11,7 milyar dolar olarak gerçekleşen bölge ihracatı hakkında bilgi veren Kileci, yakaladıkları başarıyı insan odaklı yaklaşımlarına bağladı.

Beşeri sermayenin önemine değinen Kileci, “GAİB olarak şu anda enerji ihtiyacımızın yüzde 25'ini güneş enerji panellerinden karşılıyoruz. 11-12 aylık bir süreçte maliyetini karşılamış olacak. Çevreci üretim ile birlikte insan, zaman ve finans yönetimi bizim bundan sonraki süreçte en önemli düsturumuz olmalıdır." dedi.

Kileci, "Bizim işimiz üretmek, ihracat yapmak, ülkeye tükettiğinden fazlasını ürettirmek, aldığından fazlasını satmaktır. Bütün çalışmalarımız bu şekilde devam edecektir." ifadelerini kullandı.

“Dünyaya en çok makarna ve buğday unu sattık”

Toplantıda, Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya da bir konuşma yaptı.

Türkiye’nin toplam hububat ve bakliyat ihracatının 2021’de bir önceki yıla göre yüzde 25,6 artışla 9,1 milyar dolar olarak gerçekleştiğini aktaran Altunkaya, konuşmasına şöyle devam etti:

“Birliğimizin söz konusu toplam ihracat içindeki payı yüzde 32,2 olarak gerçekleşmiştir. 175 ülkeye ihracat yaparken dış ticaretini gerçekleştirdiğimiz ürünlerin yüzde 20’sini makarna, yüzde 17’sini buğday unu, yüzde 18’ini bitkisel yağlar, yüzde 11’ini ise bisküvi ve pastacılık ürünleri oluşturdu.”

Yurt dışı pazarlarda derinleşmek için ciddi çalışmalar yürüttüklerini de kaydeden Altunkaya, en büyük ihracat pazarlarının yüzde 54,3 ile Ortadoğu, yüzde 26 ile Afrika ülkeleri olduğunu ifade etti.

Halı ihracatının yüzde 70,3’ü Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkan Vekili Hüseyin Ulutaş ise 3,1 milyar dolar olarak gerçekleşen toplam 2021 Türkiye halı ihracatının yüzde 70,3’ünün bölgeden özellikle de Gaziantep’ten karşılandığını söyledi.

Gaziantep’in, Türkiye makine halısı üretiminin yüzde 71,5’ini tek başına üstlendiğini bildiren Ulutaş, sektörün gelişimi için gerçekleştirdikleri üniversite-sanayi, lise-sanayi iş birlikleri, yarışma, fuar ve organizasyonlar hakkında da bilgi verdi.

Antep fıstığının birim fiyatı 4.70 dolara çıktı

Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz, ağırlıkla dünyaya kuru kayısı ve Antep fıstığı satışı gerçekleştirdiklerine dikkat çekti.

Malatya’da üreticiyle birlikte daha kaliteli üretim için çalışmalar yürüttüklerini, Gaziantep’te de fıstık için benzer faaliyetlerde bulunduklarını aktaran Çıkmaz, Türkiye’nin toplam kuru meyve ihracatının yüzde 21’ini üstlendiklerini açıkladı.

Çıkmaz, en büyük pazarlarını Almanya, İtalya ve Amerika Birleşik Devletleri olarak sıraladı ve hedef pazar durumunda Çin’de önemli ve sevindirici gelişmeler yaşandığını kaydetti.

Çıkmaz, ayrıca Antep fıstığının birim fiyatının 3,07 dolardan 4,70 dolara çıktığının bilgisini de paylaştı.

Güneydoğu Halı İhracatçıları Birliği Salahattin Kaplan, küçük ve orta ölçekli üreticinin ekonomilerdeki yerine dikkat çekti.

“İhracatta kalıcı başarı için dünyadaki değişim ve dönüşüme ayak uydurmalıyız”

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep’in yaklaşık 160 alanda binlerce üretim yaptığını ve toplam 181 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini söyledi.

Gaziantep’in ortaya koyduğu bu başarının sürdürülebilir kılınması gerektiğinin altını çizen Ünverdi, “Dünya büyük bir değişim ve dönüşümün içerisindedir. Bu değişimi başaran ülkeler, şirketler ve kurumlar yarının dünyasında daha güçlü bir şekilde yer alacaklar. Değişim ve dönüşümün temelinde ise yüksek teknoloji, dijitalleşme, doğaya duyarlı üretim, verimlilik ve katma değerin artırılması gibi konular bulunuyor.” dedi.

İş insanı Abdulkadir Konukoğlu ise Gaziantep’in her koşulda ihracat ve istihdamını artıran bir şehir olduğunu belirterek, “Gaziantep olarak şikayet etmiyoruz, ülkemiz, şehrimiz ve milletimize değer katmak için mücadele ediyoruz.” diye konuştu.

Gaziantep’in başarı sırrının birlik, beraberlik, dayanışma ruhu ve mücadele azminden geldiğini belirten Konukoğlu, “Gaziantepli halinden şikayet etmez kendi işine bakar. Gaziantep’in geçmişten gelen hem ticaret hem de sanayiciliği var. Gaziantep’e gelen hangi şehirden gelirse gelsin suyunu içen, havasını koklayan Gaziantep için mücadele verir.” ifadelerini kullandı.

Toplantı soru cevap bölümünün ardından sona erdi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir