• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Siirt Valiliğinden "İkinci El alım satım genelgesi"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Genelgede il sınırlarında çalınan taşınabilir ve paraya kolay çevrilebilir eşyaların alım ve satımının önlenerek vatandaşın mağduriyetinin önüne geçilmesi için bazı tedbirlerin alınmasının uygun görüldüğü kaydedildi.

İkinci el eşya veya hurda alım satımı yapan iş yerlerince elektronik ve beyaz eşyaların alındığı veya satıldığı kişilerin kimlik bilgilerinin kayıt altına alınacağı belirtilen genelgede, "Satıcısının kimlik bilgileri belli olmayan ikinci el eşya veya hurda malzemenin alım ve satımı yapılmayacaktır." ifadesine yer verildi.

Mümkün ise ikinci el eşya veya hurda malzemenin fotoğraf veya görüntülü kaydı alınacağı ve bu genelgeye uymayanlar hakkında, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32'nci maddesine göre işlem yapılacağına dikkat çekildi.

Alım satım sırasında ikinci el eşya veya hurda malzemelerin modeli, markası, seri numarası, IMEI numarası, rengi, sayısı ve diğer özelliklerinin kayıt altına alınacağına dikkat çekilen genelgede, şu hususlar maddeler halinde bildirildi:

Kamu düzenini ve güvenliğini veya kişilerin can ve mal emniyetini tehlikeye düşürecek toplumsal olayların baş göstermesi hâlinde vali tarafından kamu düzenini sağlamak amacıyla alınan ve usulüne göre ilan olunan karar ve tedbirlere aykırı davrananlar, üç aydan bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.

Bu itibarla, hırsızlık suçuna konu olan eşyanın ikinci el piyasasında satışının önlenmesi, bir menfaat temini açısından cazip bir yol olarak görünmesinin önüne geçilmesi, hırsızlık olayları sonrası elde edilen eşyanın tespiti üzerine olayın aydınlatılması, şüphelilerin tespiti/yakalanması ve kamu düzeninin korunması amacıyla şu önlemlerin alındığı belirtildi:

"Hurda alım/satım faaliyeti gösteren kişi/firmaların tespit edilerek hırsızlık suçuna konu eşya/malzeme alım/satımı yapmamaları konusunda taahhütname alınması.

18 yaşından küçük kişilere, yanlarında vasileri bulunmadığı sürece eşya alımı ve satımı yapılmaması.

İkinci el eşya/malzemelerin alım/satımı sırasında kişilerin kimlik bilgilerinin alınması, ilk fatura veya belgenin ibraz edilmesinin istenilmesi.

 Hurda alım ve satımı üzerinden faaliyet gösteren, hurda satan ve satın alan kişi/kişilerin kimlik ve adres bilgilerini, eşya miktar ve özelliklerini belirtir, Ek-2'deki İkinci El Malzeme Alım Satım Belgesi'nin tanzim edilmesi.

Tanzim edilen İkinci El Malzeme Alım Satım Belgesinin 1 yıl süre ile saklanması.

 

Hurda ve ikinci el eşya alım satımlarının kayıt altına alınması, işletmeler tarafından envanter listesinin tutulması.

Hurda ve ikinci el eşya/malzeme alım/satımı yapan iş yeri/işletmelerin iç ve dış kısmını görecek şekilde güvenlik kamera/kayıt sisteminin kurularak çalışır vaziyette olmasının sağlanması.
 

Seyyar hurdacılık yapan şahısların Mahalli İdareler veya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünden gerekli belgeleri alması ve istenildiği durumlarda yetkililere ibraz etmesi." (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir