• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Gaziantep Valisi Gül: Kaçak yapılara müsaade yok
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Afetlerin olası etkilerini ortaya koyan ve bu etkileri en aza indirebilmek için afet öncesi yapılacak olan çalışmaları bir süreç dahilinde tarif eden “İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) Projesi Tanıtımı ve Gönüllü Kimlik Dağıtım Töreni” Vali Gül’ün katılımıyla gerçekleştirildi.

İçişleri Bakanlığı Genelgesi doğrultusunda hazırlıkları yapılan “İl Afet Risk Azaltma Planı” tanıtım toplantısı AFAD binasında gerçekleştirildi.

Afet anında öncesinde ve sonrasında atılacak adımlar, ilgili kurumlar tarafından masaya yatırılırken, toplantıdan sonra ayrıca afet gönüllülerine sertifika ve kimlikleri de dağıtıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Vali Gül, afetle ilgili en önemli sorunun şehirde yapı stoku ile ilgili olduğunu ifade etti.

“Afetle ilgili en önemli sorun şehirdeki yapı stoku”

Yapı stoku sorununu büyükşehir ve ilçe belediyeleri, sivil toplum kuruluşları, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile çalıştıklarını bildiren Gül, “Vatandaşlarımızın yaşadığı binaların önemli bir kısmının risk teşkil ettiğini bilmesi gerekiyor. İmkanı olanın bu evlerden çıkması, bu evleri değiştirmesi, yeniden yapması, güçlendirmesi gerekiyor. Burada da özellikle belediyelerin kentsel dönüşüm çalışmaları var. Kentsel dönüşümde yapacakları, sağlayacakları kolaylık aslında kendi hayatlarını bir anlamda kurtaran bir kolaylık olmuş oluyor. Evet, hakkını, değerini alsınlar. Ama bunun uzatılması, geciktirilmesi şehri riske attığı gibi kendilerini de riske atıyor. Afetlerden korunmak bir kurumun ya da bir kişinin yapabileceği bir şey değil. Şehir olarak, ülke olarak bir kararlılık göstermemiz gerekiyor. İmkan varsa bu evleri değiştirmemiz gerektiğine inanmamız, bilmemiz lazım; el ele vererek bu sorunu çözeceğiz.” dedi.

“Kaçak yapılara müsaade yok”

Kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere vatandaşlardan kendi evi ve apartmanı ile ilgili deprem dayanıklılık testlerini yaptırmasını isteyen Gül, “Bunun da olabildiğince kısa sürede güçlendirme mi gerekiyor, yıkım mı gerekiyor herhangi bir can kaybına sebebiyet vermeden elden geçirmemiz lazım.  20-30-40 yıl önce kaçak olarak üzerine yaptıkları ilave katlarda binaların çöktüğünü görüyoruz. Bununla ilgili kaçak yapılara beton verilmemesi konusunda bir karar almıştık. Aynı şekilde gerek emniyet boyutuyla gerek jandarma, çevre şehircilik ve belediye boyutuyla takibimizi yapalım; yeni kaçak yapılara asla müsaade etmeyelim.” ifadelerini kullandı.

“Afet gönüllülerinin sayısını artıracağız”

Afet gönüllülerinin sayılarının artırılması gerektiğini vurgulayan Gül, bunun sadece istatistiki olarak değil, gerçekten eğitimini almış, afet durumunda alanda olan ve ne yapacağını bilen kişilerden olması gerektiğini söyleyerek, “Özellikle belediyeler ve Organize Sanayi Bölgesi ile buna benzer kuruluşların altyapısı da buna çok müsait. dolayısıyla da hem araç gereç anlamında hem de personel anlamında bu kurumların itfaiye, GASKİ teknik personelleri gibi çalışanları buna uygun. Sivil toplum kuruluşlarının da bu işin içerisinde olması kendilerine güç katacaktır.” şeklinde konuştu.

Gaziantep'te akredite kurtarma ekiplerinin sayısının yeterli olmadığını ifade eden Gül, “Bu sayıları bizim artırmamız gerekiyor. Aslında ekip hazır, malzemeleri hazır ve ne yapacağını biliyor, sadece akredite olunması gerekiyor. Afet anında sadece gönüllülük, istek yetmiyor O alanın bir kişiye teslim edip edilmeyeceğine dair ehliyet gerekiyor.” diye konuştu.

“Yapı stokları tekrardan gözden geçirilmelidir”

Sanayi başta olmak üzere yapı stoklarının tekrardan gözden geçirilmesi gerektiğini ifade eden Gül,  “Bir kar yağdı, karda ‘her an şu tesis çöker mi, bu tesiste sıkıntı olur mu?’ diye düşündük. Dolayısıyla yine böyle bir kar yağışıyla, bir afetle karşılaşacağımızı varsayarak en yeni planlayacağımız organize sanayi bölgeleri, özellikle İslahiye’de ve yeni yapılacak merkezdeki organize sanayi bölgelerinin yapı standartlarının buna göre belirlenmesi lazım, başka türlü olmaz.” dedi. 

“Toplantı alanlarının sayısını artıracağız”

Gül, “Sayın Bakanımızın toplanma alanları ile ilgili bir talimatı oldu. Toplanma alanlarının sayılarını arttırmamız gerekiyor. Bununla ilgili özel bir çalışma yapalım. Özellikle kamuya ait yerler varsa; bunlar da değerlendirilebilir. Büyük okul bahçeleri ve benzeri yerler de değerlendirilebilir. Aynı zamanda bizim mutlaka tatbikat yapmamız lazım. Yani şunu görüyoruz; aslında konuyla ilgili yapılan planlarımızın içerisinde birçok şey yazıyor ama görevi kime verdik ya da kurum olarak verdik ama o kurumda kim ne yapacak, bunu netleştirmemiz ve uygulamaya işlerlik kazandırmamız gerekiyor. Afet eğitimleriyle ilgili bir milyon 600 bin civarında vatandaşımıza eğitim verdik. Bunun önemli bir kısmı öğrenci, bunu olabildiğince tekrarlamalıyız.”

Toplantının ardından Vali Gül ve protokol tarafından eğitim dönemini tamamlayan yerel afet gönüllülerine kimlik ve sertifikaları törenle dağıtıldı.

Toplu fotoğraf çekiminin ardından toplantı sona erdi.

Toplantıya Vali Gül’ün yanı sıra AFAD Gönüllü ve Bağışçı İlişkileri Dairesi Başkanı Akif Can, büyükşehir ve ilçe belediye başkanları, temsilcileri ile ilgili kurum temsilcileri katıldı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir