Gaziantep’te tarım ve hayvancılık fuarı açıldı
Gaziantep’te düzenlenen “13'üncü GAPTARIM Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarları” kapılarını ziyaretçilerine açtı.
25-28 Ocak 2022 tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan etkili olan kar yağışı nedeniyle ertelenen “13'üncü GAPTARIM Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarları”nın açılışı düzenlenen törenle yapıldı.
Bugün açılan ve 26 Şubata kadar Ortadoğu Fuar Merkezi’nde (OFM) açık kalacak olan fuarlara yurt içi ve dışından sanayiciler ile iş insanlarının yanı sıra bölge illerinden, kentten hayvan yetiştiricileri ve çiftçiler yoğun ilgi gösterdi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Gaziantep Sanayi Odası, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, Gaziantep Ticaret Borsası, Gaziantep Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği ve Gaziantep Ziraat Odası’nın destekleriyle Akort Fuarcılık tarafından düzenlenen fuarlarda 130 firma ve marka temsil ediliyor.
Ankara, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kilis, Konya, Kocaeli, Malatya, Mersin, Samsun, Sakarya, Şanlıurfa, Trabzon ve Sinop’tan katılımcıları ağırlayacak olan fuarları, bölge il ve ilçelerinden çiftçiler, üreticiler, akademisyenler, bayiler, ilgili kurum, kuruluş, oda, dernek üyeleri, belediyeler ve vatandaşlar ziyaret ediyor.
Ortadoğu Fuar Merkezi Toplantı Salonu’nda düzenlenen törende konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Kerim Üstün, Türkiye'nin tarım ürünü ihracatçısı olduğunu söyledi.
Gaziantep’te tarımın yanı sıra tarıma dayalı sanayinin de geliştiğini ifade eden Üstün, fuarlarda emeği geçenlere teşekkür etti.
“Gaziantep ülkemizin tarımsal gücünü perçinliyor”
Tarımın ilk tohumlarının atıldığı bu coğrafyada böyle bir organizasyonda bulunmaktan da duyduğu memnuniyeti dile getiren Üstün, “İnsanlığın tarımla tanıştığı bu topraklar tarih boyunca bereketini sürdürmüştür ve medeniyetinin gelişmişliğini daha güçlü yerlere taşımıştır. Tarihin bereketini tescillediği Gaziantep, yüzölçümünün yarıdan fazlası tarıma dayalıdır. Kentte kayıtlı 36 bin kayıtlı çiftçimiz bulunuyor ve yaklaşık 670 bin dekarlık arazide sulu tarım yapılmaktadır. Tarım alanlarında Antep fıstığı başta olmak üzere zeytin, üzüm, nohut, mercimek, kırmızı biber, sarımsak ve nane öne çıkan ürünler arasında bulunmaktadır. Bunun yanında Gaziantep, hayvancılıkta da güçlü bir potansiyele sahip. 700 bin küçükbaş, 200 bin büyükbaş ve 18 adet su ürünleri tesisiyle sektöre ciddi katkılar sağlamaktadır. Tarımsal üretimin yanında tarım sanayisini de geliştirmiş ender illerimizden olan Gaziantep, günümüz şehirlerinin ülke sınırlarını aşan rekabetinde tarım, hayvancılık ve gıda sanayisi ile ülkemizin tarımsal gücünü perçinleyen ve başarısıyla örnek teşkil eden en önemli illerimizden bir tanesidir. Gaziantep diğer şehirlerimize bu yönüyle örnek olan en önemli şehirlerimizdendir. Dolayısıyla Gaziantep ilimizle gurur duyuyoruz.” dedi.
“Gaziantep’i her fırsatta örnek şehir olarak gösteriyoruz”
Türkiye'nin tarım ürünü ihracatçısı olduğunu belirten Üstün, “Son 15 yıldır ortalama 5 milyar dolar civarında dış ticaret fazlamız vardı. 2021 yılında Allah'a şükür üreticilerimizin ve ihracatçılarımızın gayretiyle bu rakam dış ticaret fazlası olarak 7 milyar doların üzerine çıktı. Bunda tabii Gaziantep'in payı çok büyük. Gaziantep'in göz alıcı başarısında başta çiftçilerimiz olmak üzere sektöre hizmet veren paydaşlar, sanayicimiz ve ihracatçılarımızın emekleri, gayretleri ve özverileri bulunmaktadır.” diye konuştu.
Gaziantep’in tarım, hayvancılık ve tarımsal sanayide güçlü bir potansiyele sahip illerden biri olduğunu ifade eden Üstün, Gaziantep’in Tarım ve Orman Bakanlığı olarak gurur duydukları illerin arasında yer aldığını söyledi.
2021 yılında Gaziantepli çiftçilerimize 248 milyon TL destek ödemesi yaptıklarını hatırlatan Üstün, “2021 yılı Bireysel Sulama Sistemi” projelerinde Gaziantep’in en fazla proje başvurusu yapan ikinci il olduğunu, bakanlık olarak Gaziantep’in bu başvurularını kabul ettiklerini belirtti.
Gaziantep’e verdikleri desteklerin amacına ulaştığına şahit olduklarını vurgulayan Üstün, Gaziantep’e verdikleri desteklerle ilgili bilgi verdi.
Gaziantep Valisi Davut Gül ise bu tür fuarların çok önemli olduğunu ifade ederek, Gaziantep’in fuarlar konusunda kendisi ile yarışan bir şehir olduğunu vurguladı.
Sulama projeleri anlamında Gaziantep'te önemli işler yapıldığını anlatan Gül, tüm ilgililerin girişimleri ile sulama projeleri anlamında finansal sorunların ortadan kaldırıldığını ve mart ayında yapılacak olan ihalenin ardından 159 bin dekarlık alanın sulama probleminin ortadan kalkacağını ve böylece 57 kırsal mahallenin sulama projesinden faydalanacağını bildirdi.
“Gaziantep bölgenin bir çekim merkezi olacak”
Fuarların başlatılmasından ziyade sürdürülebilir olmasının daha önemli olduğunu belirten Gül, “Son zamanlarda katıldığımız tüm fuarlarda görüyoruz ki her dönemde hep bir adım daha ileriye gidiyoruz. İnşallah daha da ileriye gideceğiz. Kendimizle yarışıyoruz. Bu anlamda Gaziantep bölgenin bir çekim merkezi olacak.” dedi.
Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep’in üretim, ihracat ve istihdamında tarıma dayalı sanayinin büyük bir payı bulunduğunu, Gaziantep’ten yapılan ihracatta tekstil sektöründen sonra ikinci sırada yüzde 30 ile tarımsal sanayi ve hububat ürünleri geldiğini söyledi.
AKORT Fuarcılık yönetim kurulu üyesi Orhan Akkaya ise tarım ve hayvancılık fuarlarının ticari ve ekonomik katkılarının yanı sıra toplumsal etkileşimi de güçlendirdiğine dikkat çekti.
Törene, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Kerem Üstün, Gaziantep Valisi Davut Gül, AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Akıncı, AKORT Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Akkaya, Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, kurum yetkilileri, sektör temsilcileri ve davetliler katıldı.
Yapılan konuşmaların ardından fuarın açılışı gerçekleştirilerek katılımcı firmalar tarafından açılan stantlar gezildi.
Fuarlar 4 gün boyunca ziyaret edilebilecek. Fuarlarda tarım makineleri, ekipmanları ve aksesuarları, traktör ve ekipmanları, biçerdöver, çapa makinesi ve diğer makine üretim araçları, iş makineleri, ürün işleme makineleri, ürün ambalajlama ve paketleme makineleri, ürün depolama makineleri ve sistemleri, drenaj teknolojileri, sulama ekipman ve sistemleri, tarım ilaçları, ilaçlama malzeme ve sistemleri, gübre, organik tarım, sera, ısıtma, soğutma, havalandırma sistemleri, iklimlendirme ve sera otomasyonu, sebze meyve fidancılığı sistemleri, sera konstrüksiyon ve ekipmanları, çiçek, meyve ve sebze tohumu, bahçe ekipmanları, ekolojik tarım, multi viyol, kümes hayvanları ve kümes ekipmanları, hayvansal üretim makineleri, toprak ölçüm sistemleri, süt sanayi ve tarımsal yayıncılık gibi ürün grupları sergileniyor.
Fuarda düzenlenen etkinlikler
Fuarda Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve AKORT Fuarcılık iş birliği ile 1’inci Koyun Kırkım Yarışması düzenlenecek ve dereceye girenler çeşitli hediyelerle ödüllendirildi.
Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı’nın her yıl düzenlediği Ulusal Fotoğraf Yarışması’nda dereceye giren fotoğraflardan oluşan sergi açıldı. (İLKHA)