• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
40 yıllık hatır fiyatıyla cep yakıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Üretildiği ülkelerde yaşanan don olayları, salgının getirdiği doğrudan ve dolaylı sıkıntılar, ulaşım maliyetinin artması gibi nedenler kahve fiyatlarını yükseltti.

2021 yılının başında 30 liradan satılan kahvenin kilogram fiyatı, 200 lirayı buldu.

 

Hızla yükselen kahve fiyatı son 10 yılın rekorunu kırdı.

Eskişehir'de Hamamyolu Caddesi'nde yaklaşık 50 yıldır kuru kahve işi yapan Burhan Öngül, "Dünya borsasında petrolden sonraki en büyük ticaret kahve ticaretidir. Bütün dünyada kahvenin borsası Hamburg’tadır. Kahve Hamburg'a gelir o borsadan herkes kahvesini alır, içimine göre işlemesini yapar ve satışa sunar. Kahve dünyası böyledir." dedi.

"Dünyada çok büyük bir kahve krizi var"

2020 yılında Brezilya'da aşırı yağışlardan dolayı kahve ağaçlarının tümünün yandığını hatırlatan Öngül, "Şu anda Brezilya'da hammadde kahve çekirdeği yok. Türkiye'deki büyük toptancılar Brezilya'ya gittiği zaman 2-3 sene sonrasına randevu veriyorlar. Dünyada çok büyük bir kahve krizi var. Bunun yanında; petrol fiyatlarının yüksek derecede artması, nakliye fiyatlarındaki artış kahve fiyatlarını biraz etkiledi. Kahveyi 70 liraya satarken 200 liraya çıktı. Belki 3-5 ay sonra kahve satışımız bitecek, satamayacağız çünkü kahve yok. Toptancıya kahve almaya peşin para gidiyoruz, istediğimiz siparişin yarısını gönderiyor çünkü onun elinde de yok. İnşallah, Venezuela, Guatemala bu işin üstüne biraz düşer oradan gelen kahveleri müşterilerimize sunmaya devam ederiz." diye konuştu.

Kahvenin tüketiminin bitmeyen bir damak zevki olduğunu söyleyen Öngül, "Kahvenin kilosu 5 milyon lira da olsa insanlar yine kahveyi içecek çünkü kahve bir alışkanlıktır. Benzine zam geldiği için arabaya binmiyor muyuz? Herkes biniyor. Ne oluyor, yarım kilo veya 250 gram alacaklarına 100 gram alıyorlar. Limiti düşüyor ama kahveyi içiyorlar. Biz de KDV indiriminden dolayı fiyatları 180 lira civarına indirdik. Eskiden yüzde 30-40 kâr limitiyle çalışıyorduk, şu anda yüzde 10'a düşürdük. Biz de zam yapmak istemiyoruz. Ben sürüm yapmak, daha çok satarak daha çok kazanmak istiyorum. Yoksa günde 2 kilo satarak dükkân kapatmanın bir anlamı yok. Biz de kârımızdan feragat ederek fiyatı iyice aşağılara çekmeye çalışıyoruz. İnşallah bu olaylar atlatıldıktan sonra bu fiyatlar düşer." ifadelerini kullandı. (İLKHA)













Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir