• DOLAR 34.658
  • EURO 36.376
  • ALTIN 2931.942
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Şanlıurfa'daki tarihi yapıların gün yüzüne çıkarılması amacıyla Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından "Özdiker Kuyumcular Çarşısı" ile ilgili kamulaştırma kararı alındı.

Resmi Gazete ile yayımlanan "Cumhurbaşkanı Kararları" kapsamında yıkılması planlanan çarşı ile ilgili kamulaştırılma yetkisi de Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'ne verildi

Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan karar doğrultusunda Özdiker Kuyumcular Çarşısı'nda  bulunan 122 işyeri yıkılarak yerine meydan yapılması kararlaştırıldı.

Çarşı esnafı, işyerlerinin yıkılması halinde mağdur olacaklarını belirten esnaf,  Selahaddin-i Eyyübi'nin, "Dostları ile uğraşanlar, düşmanları ile savaşamazlar" sözlerini taşıyan afişi pasaj girişine astı. İşyerlerine denk işyeri isteyen esnaf, çarşı önünde davullu, zurnalı eylem yaptı.

 

"Büyükşehir Belediyesi esnafa takas önerdi"

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Tarihi mekânlar içinde yer alan Özdiker Kuyumcular Çarşısı'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla acil kamulaştırma yetkisi Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine verildi. Özdiker Kuyumcular Çarşısı’nın sınırları içerisinde kalan 122 adet dükkân için acele kamulaştırma kararı alınması, yapılacak meydan yapım sürecini hızlandıracak. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından Özdiker Kuyumcular Çarşısında bulunan 122 adet dükkânın kamulaştırması ile ilgili işlemler devam etmektedir. Bu süreçte ticari faaliyetlerine devam etmek isteyen esnaflara, mülkiyeti Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine ait olan ve Büyükşehir Belediyesi Ana Hizmet Binası yanında bulunan 50 adet dükkân ile kamulaştırma kanununa göre trampa(takas) önerilmiştir." denildi.

İsmet Üçeş

Konuyla ilgili pasaj esnafı İLKHA'ya konuştu.

"Bizimle birebir muhatap olamazlarsa bu iş çözülmez"

Pasaj ile Ahmet Eşref Fakıbaba ile görüşmelerine değinen pasaj esnaflarından İsmet Üçeş, "Zeynel Başkan bizi adam yerine koymuyor, adam gibi ağırlamıyor. Karşımıza çıkacak medeni cesareti yok. Biz seni yiyecek miyiz? Vahşi miyiz? Gel pasaja derdini söyle, derdimize derman ol. Hiç öyle bir niyeti yok. Hesaba almıyor, personellerin ilgilenmesini istiyor. Personelle bu iş çözülmez. Çözüm taraftarı olsalar 2 saatte bu işi çözerler. Bu iş yerinin 14'ü vakıf, 108 ise tapuludur. Ortalıkta kiracı olduğumuza dair kirli bilgiler var. Bu iddiaları kim çıkarıyor, anlamadım. Bizimle oturup bu meseleyi halletmeye çalışsalar neyin ne olduğunu anlayacaklar. Bazı kimseler suyu bulandırıp başkanı yanıltıyor. Bizimle birebir muhatap olamazlarsa bu iş çözülmez" ifadelerini kullandı.

"Şu müttefikini küstürürsen sana yarın kim oy verecek?"

Özdiker Pasajı'nın sorununun neden çözülemediğine vurgu yapan Üçeş, "Burada 122 esnaf, ortalama 500 çalışan var. Yaklaşık da 3 bin kişi ekmek yiyor. 6 fabrika yapıyorsun ama kaç kişiyi batırıyorsun, aklın başında mı, AK Parti'nin dostu musun düşmanı mısın? Şu müttefikini küstürürsen sana yarın kim oy verecek? Vekiller, Vali ve Vali Yardımcıları, Encümenler, Belediye Başkan Yardımcıları bize yer temin edilmesini istiyor. Zeynel Başkan bizi dinlemiyor. Nereye gidelim, nerden medet umalım, Rusya ya da ABD'ye mi sığınalım? Neden bu iş çözülmüyor? Medya aracılığıyla hakkımızı ararken sen bize karez mi yapıyorsun, senin bize kinin mi var? Bu pasajın açmazı nedir, anlamadım." diye konuştu.

"Artık bu yerli ve milli Yeniçeri İsyanıdır!"

Şanlıurfa'da bazı yerel kanalların pasajın aleyhine haber yaptığını öne süren Üçeş, "Artık son safhaya geldik. Artık bu yerli ve milli yeniçeri isyanıdır! Yeter artık. Yeniçeriler gayrimüslim çocuklarından devşirilir ve orduya kazandırılır. Ordunun vurucu gücüdür ve her daim öne çıkmaz. Sayıları fazla değildir, sultanı korumaya mükelleflerdir. Bu isyana da sen sebep oluyorsun başkan, hiç de kusura bakma. Bizi istediğin kadar muhatap alma, seçim geldiğinde muhatabı göreceksin. Urfa halkına bu sorun niye anlatılmıyor? 3 tane Urfa kanalı bizim ve pasajımızın aleyhine yayın yapıyor. Sebebi; belediye onları reklamla doyurduğundan dolayıdır. Belediyeyi destekliyorlar bizi de köstekliyorlar. Drone ile çekilen görüntü ile 'ucube yıkılsın' diyorlar. Ucubeysem karşılığını ver. Neden beni cinnet haline getiriyorsun? Çuvalla param dışarıda sen mi toplayacaksın, çekimi sen mi ödeyeceksin? Salgın döneminde bu reva mıdır? şeklinde konuştu.

"Bu kriz yüzünden işimizi bıraktık"

Pasajın sorunu ile uğraşmaktan dolayı iş yapamadıklarını belirten Üçeş, "İtfaiye gelip astığımız pankartları topluyor, ne hakkınız var? Terör, şiddet ve hakaret yok. Bu sefer daha büyük bir pankart astık. Bu kriz yüzünden işimizi bıraktık. İş de yok zaten. Belediyeyle, Zeynel Efendiyle ve diğer şeylerle uğraşmaktan bıktık. Kanuni ya da dini engel yok. Projeyi değiştir. Makamında oturup halkın aleyhinde iş yap, daha sonra oy bekle. Ciğergah olduktan sonra sana oy verir miyim? Oy verecek kişiyi de engellerim. 170 oyumdan 10 tane alabilecek misin?" ifadelerini kullandı.

 Hacı Ekinci

"Pasajın yüzde 90'ı buranın yıkılmasını istemiyor"

Bir komisyonun gelip pasaj sorununu çözmesini isteyen pasaj esnaflarından Hacı Ekinci, "28 yıldır burada kuyumculuk yapıyorum. Belediye başkanı bizden ne istiyor? Ya yer versin ya da hakkımızı versin. Pasajın yüzde 90'ı buranın yıkılmasını istemiyor. Çok mağduruz. Belediye başkanı bizi partimize düşman etti. Yıkılacaksa yıkılsın ama mağduriyetimiz giderilsin. Belediye bizim hal pazarının yakınlarına gitmemizi istiyor. Hal pazarının yanında kuyumcu işletilmez.  Bir komisyon gelip bu işi çözsün. Değer ölçülüp hakkımız verilsin. " dedi.

"Yıkacaksan da mağduriyetimi gider"

Halkın ekmek eve götüremeyecek durumda olduğunu ifade eden Ekinci, "Belediye başkanı ne halkı ne de Urfa'yı düşünüyor. Urfa, AK Parti'nin kalesidir. Urfa halkına yazıktır. Bu pandemi döneminde halk eve ekmek götüremezken başkan meydan derdinde. Sorunumuzu CİMER'e ilettik ama dönüş gelmedi. Medyaya söylüyoruz ama kimse sahip çıkmıyor. Halk çok tepkili, Urfa zarar görecek. Buranın yıkılmasını istemiyoruz ama illa yıkacaksınız. Yıkacaksan da mağduriyetimi gider. 3 ev bu dükkânı işletiyoruz. Buranın yıkılması, Urfa'ya ne getirecek? 5-6 bin kişi burada ekmek yiyor. Kimi esnaf kendini yakacak kimi de intihar edecek. Cumhurbaşkanımız bu duruma bir el atsın. Ankara'dan buraya bir komisyon gelsin." diye konuştu.

Mahmut Falay

"Karşımıza muhatap alacağımız kimse yok"

Özdiker Pasajı'nın sorununu her yere ilettiklerini ama çözüm bulamadıklarını ifade eden pasaj esnaflarından Mahmut Falay, "Bu sorunun yönetmeliği Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndadır. Büyükşehir Belediye Başkanı, buradaki esnafla oturur ve rıza şartını alır, kendisinin ve esnafın talebini dinleyip ortak bir yol haritası çizer. Daha sonra da alınan karar uygulamaya konulur. Bugün çalmadığımız kapı kalmadı. Sorunumuzu Valiye, Milletvekillerine söyledik. Paylaşmadığımız kimse kalmadı; ama çözüm bulamadık. Karşımıza muhatap alacağımız kimse yok. Büyükşehir Belediye Başkanı'ndan defalarca randevu talep ettik ama hep ertelendi, kulak arkası yapıldı." ifadelerini kullandı.

"Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir adaletsizlik yok"

Esnafın haberi olmadan esnafın zor duruma düşürülmesinin istendiğini vurgulayan Falay, "Kapalı kapılar ardında alınmış bir karar; buradaki hiçbir esnafın haberi olmadan kendi aralarında bu işi zora sokmaya çalışıyorlar. Bu işi zora sokmanın ne anlamı var? Buradaki esnafın derdi dinlenmedi. Esnafla yüz yüze konuşulmadı. Meydanlarda çağrıda bulunmamıza rağmen sesimize kulak vermedi. Sadece 'ucube yerin yıkılması' isteniyor. Sen nereyi yıkıyorsun, burası kümes mi? Burası insanların ekmek yediği can damarıdır. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir adaletsizlik yok. Bir an önce bu çığlığımız duyulsun. Ankara'daki yetkililerden çözüm bekliyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız