• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Elektrik Mühendisi Duman: "GES geri dönüşümü en yüksek yatırımdır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Duman, aylık çok ciddi miktarda enerji bedeli ödeyen büyük işletmeler için oldukça cazip olan GES'lerin her geçen gün daha da fazla tercih edileceğini belirtti.

"GES geri dönüşümü en yüksek yatırımdır"

Duman, artan elektrik maliyetlerinden sonra geri dönüşümü en yüksek yatırım olarak değerlendirdiği GES için, "Güneş enerji sisteminde (GES) üretim ve tüketimin aynı noktada bulunması ve büyük tüketici olmanız durumunda özelliklede enerji fiyatlarının artmasından sonra yapılabilecek ve geri dönüşümü en yüksek yatırımdır.  Güneş enerji sistemleri dağıtım bedelini size yansıtmadığı için kilovatsaat başına 48 kuruş avantaj sağlıyor. Yani siz enerjiyi ürettiğiniz noktada tükettiğiniz için 48 kuruş avantaj elde etmiş oluyorsunuz. Bunun yanı sıra devletin bu sisteme sunmuş olduğu yüzde 18 KDV teşviki sayesinde de KDV'den muaf olarak bu tesisleri kurabiliyorsunuz. Şuanda kurulan tesisi kendisini 24 ile 28 ay arasında kendisini satın alacaktır. Bunu bulunduğumuz lokasyondan dolayı yapabiliyor. Adıyaman Güneş enerji potansiyelin en yüksek olduğu illerden bir tanesidir. Nemsiz ortam özellikle de günlük yüksek süreli ışıma potansiyeli sayesinde ve metrekare başına düşen enerji miktarındaki yükseklik sayesinde Adıyaman bu iş için büyük bir potansiyel barındırıyor." dedi.

 

"Özellikle TEİAŞ ve EPDK'ın atması gereken adımlar var"

Duman, sektörün daha canlı hale gelmesi için atılması gerekli adımların olduğunu belirterek, "Adıyaman'ın bu iş için önde giden illerden olmasının nedenini ışıma değerleri ve verimdeki yükseklikten dolayı ön görüyoruz. Önümüzdeki dönemlerde de artan enerji potansiyeli nedeniyle giderek artacağını düşünüyorum. Şu anda kapasite sorunları, sektör önünde çok ciddi bir sorundur. Özellikle TEİAŞ ve EPDK'ın atması gereken adımlar var. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklamada, yapılacak olan 5 bin metrekare üzeri tesislerdeki GES kurulum zorunluğu ve önümüzdeki süreçte yüzde 30'lara varacak vergi indirimi teşviki sayesinde bunun önü açılacaktır. GES'in önünü tıkayan iki neden var. Birisi maliyet, ikincisi de kapasite sorunudur. Bu sorunların aşılacağını ön görüyorum." ifadelerini kulandı.

"GES'ler bakımı en az olan, maliyetin en düşük santrallerdir"

Güneş enerji sistemlerinin bakının kolay olduğuna değinen Duman, "GES'ler bakımı en az olan, maliyetin en düşük olduğu ve tak çalıştır dediğimiz işletilebilecek en düşük maliyetli santraller durumundadır. Yatırım olarak GES en ön plana alınabilecek konumdadırlar. Yazın bir kilovat 7 kilovatsaat üretiyor. Kışın 2.2 kilovatsaatlere kadar düşüyor bir kilovat için. Senenin 12 ayı boyunca size üretim yapar. Biz bunu ortalama 4 buçuk saat olarak alıyoruz. Üretici ve tüketici aynı noktada olduğu zaman dağıtım şirketine bir bedel ödemediğiniz için zaten bir avantaj elde etmiş oluyorsunuz. Bir de enerjinin fazlasını satarak başka bir gelir gelir elde etmiş oluyorsunuz. Yani hem size tasarruf ettiriyor hm de size gelir sağlıyor. Şuanda 1 megabaytın çatıda kurulum maliyeti KDV dâhil yaklaşık olarak 750 bin dolar arazi kurulumlarında 50 bin dolar dolaylarındadır." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir