• DOLAR 34.166
  • EURO 38.218
  • ALTIN 2920.218
  • ...
Fırsat mı? Tehdit mi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Temiz Toplum Derneği Genel Başkanı Bilal Ay’dan son günlerin gündemde olan konusu metaverse ilgili açıklamalar geldi.

Açıklamalarda, bu teknolojinin henüz çok yeni olduğuna dikkat çeken Ay, metaverse üzerinde çalışma yapmanın zorunlu olduğunu ifade etti.

 PAKETİN DIŞINDA İÇERİKLER BARINDIRIYOR
Türkiye’deki metaverse algısının sadece ekonomi üzerinden değerlendirildiğini söyleyen Başkan Ay, “Haberlerde hepimiz okuyoruz. Arsalar satılıyor. Buradaki arsaların değerleri artıyor. Ülkemizde bize sunulan çerçeve bu yönde. Ekonomik bir yatırım aracı gibi pazarlanıyor metaverse. Bunun yanında da gelişen bir teknoloji olarak, biraz da magazinleştirilerek sunuluyor. Oysaki durum bundan öte anlamlar ifade ediyor. Metaverse bize sunulan paketin dışında içerikler barındırıyor” şeklinde konuştu.

KÜLTÜR AÇISINDAN DEĞİŞKENLİK ORTAYA ÇIKABİLİR
Dünyada bu konu hakkında farklı araştırmalar olduğunu belirten Bilal Ay, “Ülkemizde bunlara çok fazla rastlayamıyoruz ancak dünyaya baktığımızda bilim adamlarının bu konuyu irdeleyen, çeşitli tehlikelerini ortaya koyan makaleleri mevcut. Özellikle iletişimde geniş bir kabul gören McLuhan’ın “araç mesajdır” söylemi üzerinden metaverseye baktığımızda kültür açısından değişkenlik ortaya çıkartacağı aşikar. Bununla birlikte, bu alan, en azından bugün itibariyle, tamamen hukuksuz bir alan olarak ortaya çıkıyor. Bunun nereye evrileceği, hukuki ya da devlet sınırlarının olmadığı bir alanın nereye gideceği şimdilik bir muamma” diye konuştu.

ÜZERİNDE DÜŞÜNMEMİZ GEREKEN BİR SÜREÇ
Koronavirüs salgını ile birlikte dijitalleşmenin arttığına vurgu yapan Temiz Toplum Derneği Genel Başkanı Ay, “Metaverse’nin insanların etkileşim biçiminde devrim yapacağı öngörülüyor. Koronavirüs salgını ile insanlarımız daha fazla dijitalleşti. Dijital alanda daha fazla sosyalleşti. Ülkemizdeki ekrana bakma süresi 2 katına çıktı. Bu tevafuk ya da bilinçli nasıl değerlendirirsek değerlendirelim üzerinde düşünmemiz gereken bir süreci barındırıyor” dedi.

FIRSAT MI? TEHTİD Mİ?
Metaverse aleminde gelecekte gündelik yaşamın entegre edileceğinin beklendiğine dikkat çeken Bilal Ay, “Alışverişten, oyuna; sosyalleşmekten, çalışma hayatına kadar pek çok gündelik işlerin bu alana kayacağı ifade ediliyor. Herkesin bir avatarının bulunduğu, sanal ortamda ‘var’ olduğu bir şekil öngörülüyor. Yani daha az gerçek alan daha fazla dijital/sanal alanın ortaya çıkması söz konusu. Oysa ki biz bugün sadece ekranla muhatap olmanın dahi zararlarını biliyor iken; bunu 10-15 adım daha ileri götürecek bir yapının zararsız olduğunu düşünemeyiz. Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, bunun faydaları olduğu gibi zararları da olacak. Teklifleri olduğu kadar tehditleri de olacak. Bugün metaverse ile ilgili bunlara hazırlıklı olmalıyız diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

İNSANLARI GERÇEK DÜNYADAN AYIRABİLİR
Bugün mevcut sosyal medyanın insanın kendi vücudu üzerindeki beklentilerini arttırdığına dikkat çeken Ay, “Sosyal medyada insanlar, özellikle de genç kızlar kendilerini fiziki özellikleri ve yaşam tarzı üzerinden var ediyor. Aldıkları beğeni sayıları ile mutlu olabiliyor. Burada çeşitli filtreler gibi görüntüyü düzelten uygulamalar da kullanılıyor. Ayrıca Bir şekilde, insanlar kendilerini başkaları ile kıyaslıyor ve eksik hissediyor. Bu da onları mutsuz kılıyor. Metaverse’nin sunduğu avatar dünyasında, bunun daha ilerisi yaşanabilir. İnsanlar, kendilerinde daha kopuk, sanallarında daha bağımlı olabilir. Bu onları gerçek hayattan da kopartabilir. Bağımlılık oluşturabilir ve insanları gerçek sorumluluklarından uzaklaştırabilir. İnsanların ilişkilerini sağlıksızlaştırabilir. Pek tabi gerçek dünyadan da bir kopuş beklenebilir” diye konuştu.

METAVERSE NEDİR?

"Meta-evren"in kısaltması olan metaverse, gerçek ve sanalın bir bilim kurgu vizyonunda birleştiği, insanların farklı cihazlar arasında hareket etmesine, iletişim kurmasına izin verdiği, kullanıcıların alışveriş yapabileceği, sosyalleşebileceği, boş zaman etkinliklerine katılabileceği ve öğrenebileceği sanal bir dünya. Pratik anlamda, artırılmış ve sanal gerçeklik ürün ve hizmetlerini ifade ediyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir