• DOLAR 32.385
  • EURO 34.815
  • ALTIN 2412.64
  • ...
ِKatar'daki zirveden alternatif çözümler çıkabilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rusya ile ABD arasında Ukrayna konusunda yaşanan gerilim ve buna bağlı olarak Avrupa'nın gaz tedarikinde sıkıntı yaşama ihtimali, Katar'da bu yıl altıncısı düzenlenen Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu (GECF) Zirvesi'ne farklı bir boyut kazandırdı.

Teknik düzeydeki toplantılarla dün başlayan, bugün ve yarın GECF üyesi ülkelerin devlet başkanlarının katılımıyla devam edecek olan zirvede, doğal gaz üretimi ve küresel talep seviyelerinin yanı sıra Ukrayna krizinin enerji piyasalarına yansımaları ele alınacak.

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'nin ay başında ABD Başkan Joe Biden ile görüşmesi ve ABD ile Katar arasında uluslararası enerji güvenliği konusundaki temaslar da zamanlama açısında zirveyi önemli kılan hususlar arasında yer alıyor.

ABD; Moskova ile Kiev arasında savaş çıkması ve Avrupa ülkelerinin gaz ihtiyacının yüzde 40'ını karşılayan Rusya'dan gelen gazın kesilmesi durumunda alternatif bir kaynak olarak 50 yıllık stratejik ortağı Katar'a bel bağlıyor.

Dünyanın ikinci en büyük sıvılaştırılmış doğal gaz ihracatçısı olan Katar'ın yanı sıra Cezayir, Avustralya ve ABD'nin Avrupa'daki muhtemel enerji krizini ek doğal gaz sevkiyatı yaparak önleyebileceği öngörülüyor.

Ancak bu durumun, bu ülkelerle, kendisi de GECF üyesi olan Rusya arasındaki ilişkileri bozabileceği ihtimali üzerinde de duruluyor. 

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir