• DOLAR 32.273
  • EURO 34.744
  • ALTIN 2401.517
  • ...
Bitlis İl Müftüsü Geylani: Bu üç aylarda ibadetlerimizi artıralım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Mübarek Ramazan ayının habercisi olan üç aylarda, Müslümanların nefis muhasebesi yapması gerektiğini dile getiren Geylani, bu üç aylarda ibadetleri artırarak, tevbe istiğfarda bulunulması gerektiğini belirtti.

Üç ayların içerisindeki mübarek gecelerin, ümmet-i Muhammed'e verilen bir fırsat olduğunu hatırlatan Geylani, bu geceleri camilerde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesselem), üç ayların başında yaptığı, "Ya Rabbi, Recep ve Şaban ayını bize mübarek kıl, hayırlısıyla bizi Ramazan'a kavuştur." duayı hatırlatan Geylani, "Hayırlısıyla ilk on günü rahmet, ikinci on günü mağfiret, son on günü cehennemden azat olan böyle mübarek ayların içerisindeyiz. 2 Şubat tarihinden itibaren üç aylar başladı. Ömrümüz bütün suratıyla akıp gidiyor, zaman bitiyor, sayılı nefeslerimiz tükeniyor. Adım adım öbür aleme doğru gidiyoruz. Bu dünyada biz faniyiz, baki olan Allah'tır. Allah bizi eşrefi mahlukat olarak yaratmış, sayısız nimetler vermiş. Allah'ın bize bahşettiği nimetler saymakla bitmez. Bizi diğer varlıklardan ayıran en büyük özellik akıldır. Allah bize akıl vermiş, bu akıl sayesinde birçok icatlar yapıyoruz." diye konuştu.

Üç ayları fırsata çevirelim

Üç ayların nasıl idrak edilmesi gerektiği konusunda nasihatlerde bulunan Geylani, şunları söyledi:

Bu üç ayların kıymetini iyi idrak etmeliyiz. Bir daha bu üç aylara kavuşmayabiliriz. Ne mutlu o insanlara ki bu mübarek ayların ve gecelerin kıymetini iyi bilir. Bu mübarek ayların içinde elimizden geldiğince tevbe istiğfar içine girelim. 27 Şubat Miraç Gecesi, 17 Mart'ta da Beraat Gecesi. Allah dostları Recep ayı ekme, Şaban ayı sulama ve Ramazan ayı ise hasat ayı olarak tarif etmektedirler. Bu aylarda elimizden geldiğince tevbe istiğfar edip, göz yaşı dökeceğiz. Ne mutlu o insana ki nefis muhasebesini iyi yapar. Tenha yerlerde oturup, tefekkür eder. Günahlarını hatırlayıp, pişmanlık duyar. Bir daha bu günahları işlememek üzere kendisine söz verir. Bu aylarda mümkün mertebe oruç tutmaya çalışalım. Kur'an-ı Kerim okumaya gayret edelim. Allah'ı çok zikredelim, elimizi açıp dua edelim. Varsa kul hakkını ödemeye çalışalım. Yetimleri, öksüzleri, fakirleri, mağdurları sevindirelim. Peygamber Efendimiz bir hadisinde, 'Bir yetimi gördüğünüz zaman, başını okşadığınız zaman, elinize tekabül eden her bir kıl mukabilince sizin için bir hayır vardır.' buyurmaktadır. Bu mübarek üç ayların içinde anne babamızın ellerini öpüp, dualarını almayan çalışalım. Komşularımızın hayır duasını almaya, onların varsa sıkıntılarını gidermeye gayret edelim. İletişim kurdukça muhabbet artar ve yakınlık oluşur. Üç ayları bu şekilde değerlendirelim.

Son olarak, hayırlı gün ve gecelerde camilerde yapılan programlara katılım çağrısında bulunan Geylani, "Tüm camilerimizde bu mübarek gecelerde programlar oluyor. İmkanlar içerisinde camilerde bu mübarek gecelerde tevbe istiğfar içerisinde bulunalım. Tüm camilerimizde mevlit ve hatip programları yapılıyor. Bayanlara yönelik Kur'an kurslarımızda Yasin ve mevlit okuma, hatim çıkarma ve vaazlar yapılmaktadır. Bu programlara da iştirak edelim." dedi. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir